Dr. Andrej Sotlar, dekan Fakultete za varnostne vede Univerza v Mariboru

0
V četrtek 11. 6. 2015 je na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani, potekala slovesnost ob inavguraciji novega dekana Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Dosedanji dekan prof. dr. Gorazd Meško vam je simbolno predal funkcijo dekana. Ali nam lahko opišete občutke, ki ste jih imeli ob prevzemu tako pomembne funkcije?

Predvsem sem imel v mislih, da prevzemam veliko odgovornost in hkrati čast voditi akademsko institucijo. Ampak podobni občutki so me prevevali že tudi dosti poprej, ko so potekala volilna opravila.

Fakulteta za varnostne vede ima pomembno vlogo pri formalnem izobraževanju mladih bodočih kadrov in strokovnjakov za varnost. Nekateri od njih bodo v prihodnosti zagotovo zasedali pomembne funkcije na področju zagotavljanja nacionalne varnosti RS. Kakšna bo vaša vizija na področju kakovosti izobraževanja bodočih kadrov in strokovnjakov za varnost oz po čem se bo ta razlikovala od vaših predhodnikov?

Mislim, da globljih sprememb ne bo, ker je na področju zagotavljanja varnosti v družbi potrebno zagotavljati konstantnost in konsistentnost. Modne muhe tu odpadejo. Fenomen varnosti bomo poskušali razumeti v najširšem pomenu, kar pomeni, da bomo v tem smislu še v večji meri vzpostavljali partnerske odnose z organizacijami, ki delujejo na različnih področjih zagotavljanja varnosti, tako državnimi, lokalnimi, zasebnimi, civilnodružbenimi. Sodelovanje z omenjenimi organizacijami je pomembno tako s pedagoškega kot znanstveno-raziskovalnega vidika, tako za fakulteto in študente, kot za organizacije in prebivalce, ki na koncu varnost najbolj potrebujejo.

Med študenti ste zelo priljubljeni, saj s svojim profesionalnim odnosom gojite odprt in dostopen odnos do študentov ter na ta način rušite preživete načine vzvišanega profesorja. Koliko vam pomenijo dobri odnosi s študenti v izobraževalnem procesu oz pri vašem delu?

Ne vem, če me študenti vidijo tako, no, vedno sem se in kot dekan se bom še bolj zavzemal za spoštljiv odnos med študenti in profesorji. Zame tu dileme ni – popolnoma jasno mi je, da sem kot profesor tu zaradi študentov in ne obratno. Vodilo me bo načelo, da tisto kar je dobro za študente je dobro tudi za fakulteto, za študente pa je dobro le najboljše!

 Dr. Andrej Sotlar

Foto: Rok Rakun

Ste doktor obramboslovja in predavatelj pri predmetu nacionalno varnostni sistem. Kaj je po vašem mnenju največja grožnja posamezniku in družbi v procesu globalizacije?

V zadnjih 25 letih smo videli in doživeli že marsikaj. Kot kaže se varnostne grožnje spreminjajo ciklično – po koncu hladne vojne smo ugotavljali zaton klasičnih, predvsem vojaških in vzpon societalnih virov ogrožanj. Potem so »udarili« lokalni vojaški spopadi in prinesli kopico sekundarnih posledic od beguncev, trgovine z ilegalnimi prebežniki, pa ekstremizem in terorizem, bili smo deležni globalnih zdravstveno-epidemioloških groženj, naravnih nesreč zaradi klimatskih sprememb, pa energetsko pogojenih groženj, ki se preko gospodarsko-političnih konfliktov vse bolj manifestirajo tudi skozi vojaške grožnje. Če pogledamo še obnašanje Varnostnega sveta ZN v zadnjem času se zdi, da zopet tonemo v hladno vojno…skratka, varnost (in dejavniki, ki jo ogrožajo) ni statična, ampak izrazito dinamična kategorija. Zato morajo biti nacionalnovarnostni sistemi sposobni grožnje pravočasno detektirati in se z njimi tudi soočiti. To prebivalci tudi pričakujejo od svojih držav.

Kakšno je vaše mnenje o portalu varensvet.si, ki je namenjen promociji varnosti, zaščite, varovanja in poklicev na področju varnosti medtem, ko Slovensko združenje za varen svet pomaga mladim, bodočim kadrom in strokovnjakom za varnost, na poti do strokovnih izkušenj za lažjo zaposljivost?

Vedno sem spoštoval organizacije in posameznike, ki so bili pripravljeni strokovno nagovoriti tudi širše bralstvo. Kot profesor in raziskovalec si ne delam utvar – naše znanstvene članke s področja varnosti bere relativno majhna strokovna skupnost – akademska skupnost, profesionalci, ki delujejo na področju varnosti in morda  kak policy-maker, potem pa se počasi konča. Zapisati stvari na način, da jih razumejo tudi laiki, si s tem konkretno pomagajo in morda nekoč celo postanejo strokovnjaki, je zelo zahtevno opravilo, zato portalu želim vse najboljše, njegovim ustvarjalcem pa čestitam za pogum in vloženi trud.

 Pripravil: Andrej Kovačič       E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.