Desetnik Tilen Mravlje, vojak leta 2021 in prejemnik priznanja Varensvet

0

Zaposleni ste v Slovenski vojski in sicer v Specializirani enoti vojaške policije, kjer ste  zadolženi za področje zvez in komunikacije ter navajanje zrakoplovov vključno s posredno ognjeno podporo. Ali nam lahko predstavite enoto in vaše delo?

Kot ste že omenili sem pripadnik Specializirane enote vojaške policije/vod PEST (Posebna Enota za Specialno Taktiko). Primarna naloga naše enote je protiteroristično delovanje, zadolženi pa smo tudi za opravljanje varnostno najzahtevnejših nalog vojaške policije ter preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj.

Glede na to, da sem pripadnik tako specifične enote so moji delovni dnevi zelo razgibani in težko rečem, da sta si 2 dneva enaka. V osnovi skrbim za vse elemente, ki so povezani z zvezami. Tukaj mislim predvsem na komunikacijo s pomočjo radijskih naprav znotraj pripadnikov naše enote in z ostalimi enotami. Kot JFO (angl. Joint Fires Observer) sodelujem z JTAC-i (angl. Joint Tactical Air Controller), navajalci združenega ognja. V sklopu tega sem tudi navajal zrakoplove, kot so F16, Eurofighter in HH-60 Pave Hawk. S težavo bi opisal moj delovni dan. Tukaj se predvsem navezujem na naloge, katere dobimo na ravni enote, vedno je nekaj novega, drugačnega. Kadar pa nismo na nalogah, se večinoma usposabljamo iz različnih specialističnih veščin in s tem dvigujemo nivo usposobljenosti enote na višjo raven.

Foto: SV

Delo v obrambnem sistemu in služenje domovini je poseben način življenja, ali nam zaupate, kdaj ste začutili, da si želite delati v SV in da je to poklic, ki si ga želite opravljati?

Vojaški poklic mi je bil že od malih nog zanimiv, saj je to malce drugačen poklic od vseh ostalih. V srednji šoli pa se je moje zanimanje za vojsko začelo zelo povečevati in skozi celotno to obdobje sem imel željo, da bi opravil Prostovoljno služenje vojaškega roka. Nekako sem si to postavil kot nek začetek, prvi okus, da vidim če je to sploh zame. Vojska, je le neka specifika, in po mojem mnenju dokler jo ne izkusiš ne veš kaj pričakovati, predvsem pa ne veš česa vsega si sposoben. Zato sem se po končani srednji šoli, jeseni 2016, prijavil na Prostovoljno služenje vojaškega roka v Vojašnici Franca Uršiča Novo mesto. V tem času me je vojska navdušila. Vedel sem, da je to poklic, katerega želim opravljati. Januarja 2017 je sledila zaposlitev.

Foto: osebni arhiv

Za leto 2021 ste bili izbrani za vojaka leta v Slovenski vojski, od nevladne organizacije IVK Inštituta za varnostno kulturo pa ste prejeli tudi priznanje Varen svet. Kaj je po vašem mnenju potrebno, da ima oseba, ki si želi kariero v vojski in služiti domovini?

Služba vojaka je zelo specifična. Težko jo primerjamo s katerokoli drugo službo. Zato je po mojem mnenju prva stvar želja, da si želiš opravljati ta poklic. Sledi domoljubje in seveda tudi fizična pripravljenost. Vendar se moramo zavedati, da se fizično, da na trenirati, za razliko glave od glave, ki se ne da. Noge te nesejo daleč, kadar odpovejo, te nese naprej samo še glava in želja. Zato venomer poudarjam, da želja vedno premaga vse ovire.

Foto: DS RS

Pripadniki SV odhajate tudi na mednarodne operacije in Misije (MOM), ali ste tudi vi že bili na kateri in kje?

Da, bil sem 8 mesecev na misiji na Kosovu. To je bilo leta 2017 – 2018.

Foto: osebni arhiv

Ali vam je bilo kdaj tako težko, da ste razmišljali, da ne boste (z)mogli česa opraviti oz. nadaljevati kariero v vojski?

Tako težko, da bi razmišljal o prenehanju nadaljevanja kariere v vojski, mi še ni bilo. So pa definitivno bili nekateri zelo težki trenutki v moji dosedanji karieri. To besedno zvezo »težki trenutki« si lahko vsak razlaga na svoj način. Zagotavljam vam, da so bili to trenutki, ko je bilo moje telo tako izčrpano, da se mi je preklopilo na »avtopilot« kot radi rečemo v vojski. Tako stanje si redko kdo lahko predstavlja. Takrat nisi več gospodar svojega telesa in v teh trenutkih te žene naprej samo še želja. Kdor ima to v sebi preživi, kdor tega nima, ga ni več.

Foto: osebni arhiv

Kako se pripravljate oz. vzdržujete dobro fizično kondicijo, ki je za pripadnike obrambnih sil zelo pomembna?

Fizična pripravljenost je v vojski osnova. Tega se tudi sam držim. Če mi dopušča čas poizkušam treninge opraviti v službi. Za vzdrževanje fizične kondicije največ uporabljam HIIT treninge (visoko intenzivna intervalna vadba) in TABATA treninge, z utežmi in z lastno težo. S takimi treningi skrbim za razvoj velike večine mišičnih skupin in poizkušam doseči vsestransko fizično pripravljenost. Ta je pri delu vojaka zelo pomembna. Vendar vedno, zaradi različnih usposabljanj in operativnih nalog, v službi ni časa za šport. Takrat je to potrebno postoriti doma. Tudi v privatnem življenju sem zelo aktivna oseba, tako da me šport spremlja vsepovsod. Pozimi veliko smučam, poleti pa se aktivno ukvarjam s angl. skydiving-om. Rad sem v naravi, hodim  v hribe, skratka trudim sem, da je moja fizična pripravljenost vedno v samem vrhu.

Foto: DS RS

Kje se vidite čez 10 let?

Čez 10 let se zagotovo še vedno vidim v Slovenski vojski. Upam, da na višjem in bolj odgovornem položaju. Sem ambiciozen človek in imam željo po karieri v obrambnem sistemu Slovenske vojske.

K. K.                                                                                         E: info@varensvet.si 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.