Dan za varnost v projektu Varna šola v Kočevju – 23. 11. 2023

0

Na osnovni šoli Zbora odposlancev v Kočevju, ki je vključena v projekt Varna šola, je dne, 23. 11. 2023 potekal Dan za varnost. Gre za enega izmed številnih aktivnosti, ki jih šole v projektu tekom šolskega leta izvajajo, z namenom ozaveščanja o pomenu varnostne kulture mladih ter zagotavljanja čim bolj varnega šolskega okolja na celovitem področju varnosti. Projekt, ki ga v šolskem letu 2023/24 izvaja IVK Inštitut za varnostno kulturo, poteka na 5 osnovnih šolah v Sloveniji.

Foto: IVK/Varensvet

Z namenom promocije poklicev, opreme in svojega poslanstva so na dogodku sodelovale tudi službe, ki skrbijo za nacionalno varnost in sicer, Policija, Slovenska vojska, Medobčinsko redarstvo in Služba nujne medicinske pomoči, ki so mladim popestrile dogodek.

Foto: IVK/Varensvet

Na dogodku sta sodelovala tudi predstavnika IVK Inštituta za varnostno kulturo, Marija Juran Kanellopulos, vodja Multidisciplinarnega tima za varnost in nasilje, ki deluje v IVK Inštitutu za varnostno kulturo in Andrej Kovačič, vodja projekta Varna šola.

Foto: IVK/Varensvet

Marija Juran Kanellopulos je z učenci od 1. do 9. razreda obravnavala področje psihološke varnosti, Andrej Kovačič pa je imel predavanje za Ambasadorje za varnost in nenasilje, ki imajo zelo pomembno vlogo na področju varnosti in preprečevanja nasilja v šoli.

Varna šola ni šola, ki nima varnostnih dogodkov in izzivov, ker takšna šola ne obstaja, temveč šola, ki med drugim zaznava varnostne izzive in takoj ukrepa, ter dosledno vodi register varnostnih dogodkov, na podlagi katerega ima nadzor nad stanjem varnosti v šoli ter načrtuje preventivne aktivnosti za čim boljšo varnost v šoli. Foto: IVK/Varensvet (vir slika: www.vov.com)

Gre za prvi primer v Sloveniji, da je na šoli sistematično vzpostavljeno delovanje Ambasadorjev za varnost in nenasilje, ki jih sestavljajo učenci iz 7., 8. in 9. razredov (iz vsakega oddelka po 2 učenca). Na ta način je tudi vzpostavljeno neprekinjeno medgeneracijsko delovanje Ambasadorjev. Mladi Ambasadorji so prejeli tudi medalje z sloganom IVK Inštituta za varnostno kulturo: SKUPAJ ZA VAREN SVET. Vsak namreč lahko prispeva k temu, da je okolje in svet, v katerem živimo bolj varno.

Foto: IVK/Varensvet

IVK Inštitut za varnostno kulturo želi z svojimi družbeno odgovornimi aktivnostmi čim bolj ozaveščati mlade o pomenu varnosti in varnostne kulture, ter promovirati poklice na področju nacionalne varnosti. S tem namenom bo maja 2024 potekalo 1. tekmovanje / IVK kviz Varna šola in skupnost, ki bo celovito zajela področje varnosti in varnostne kulture. V ta namen vabimo osnovne in srednje šole k sodelovanju, da na tekmovanje prijavijo svojega mladega predstavnika.

Zmagovalca iz osnovne in srednje šole bosta priznanje prejela na 8. Dnevih nacionalne varnosti, ki bodo potekali v mesecu oktobru 2024.  

Objava na TV Kočevje.

Portal Varensvet.si                                                                           E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.