Dalibor Grbić, BBR Security d.o.o., prejemnik priznanja Varensvet za varnostnika leta 2015

0

IVK Inštitut za varnostno kulturo in Slovensko združenje za varen svet, ki med drugim združuje tudi strokovnjake za varnost in zaščito, je z organizacijo izbora pripomoglo, da je Slovenija prvič dobila varnostnika leta. Kako se počutite, kot prvi, ki je prejel ta naslov in kaj vam to pomeni?

Občutki so seveda enkratni. Zame to pomeni predvsem priznanje, da dobro opravljam svoje delo, kar mi daje dodatno motivacijo in zagon, da z njim nadaljujem tudi v prihodnje. Upam, da bo podeljevanje predmetnega naslova postala stalna praksa. Tovrstna imenovanja namreč pripomorejo k zavedanju varnostnikov o odgovornosti njihovega poklica in varnostnike spodbujajo k korektnem pristopu opravljanja svojih dolžnosti, obenem pa se na ta način poklic varnostnika približa tudi širšemu krogu ljudi, ki se pogosto ne zavedajo ovir s katerimi se vsakodnevno soočamo tudi varnostniki.

Grbić in Kovačič Varensvet.si

Foto: Max Verderber (Dalibor Grbić, Andrej Kovačič)

S tem nazivom boste na nek način ambasador zasebnega varovanja v Sloveniji. Kaj bi po vašem mnenju pripomoglo k temu, da bi bili varnostniki bolj ponosni na svoj poklic?

Odnos do poklica, ki ga opravlja je osebna odločitev vsakega posameznika. Sam menim, da je poklic varnostnika pomembno delo in lahko rečem, da sem ponosen, da opravljam prav ta poklic. Seveda se v javnosti prepogosto sliši o nekaterih incidentih, v katere so vpleteni tudi individualni varnostniki. Potrebno se je zavedati, da se v vsakem poklicu najdejo ljudje, ki ga opravljajo dobro in vestno ter ljudje, ki svojih odgovornosti ne jemljejo dovolj resno. Enako velja za poklic varnostnika. V tem smislu je žalostno, da se medijsko izpostavlja samo incidente povezane z določenimi varnostniki, pri čemer se popolnoma zapostavlja dobre prakse, ki ostajajo neopažene. Zaradi tega so tekmovanja, kot je to pomembna in koristna. Prav takšne prakse po mojem lahko pripomorejo k povečanju ugleda poklica varnostnika v javnosti, s tem pa tudi k spremembi odnosa nekaterih varnostnikov do poklica, ki ga opravljajo.

Grbić in Fugina Perunika varnost Varensvet.si

Foto: Max Verderber  (Dalibor Grbić, Matej Fugina)

Kako vi prepoznate dobrega varnostnika oz. kakšen naj bi po vašem mnenju bil dober varnostnik?

Dober varnostnik mora imeti številne lastnosti in sposobnosti, med katerimi bi kot najpomembnejše izpostavil sposobnosti opazovanja in predvidevanja. Dober varnostnik mora znati predvideti potencialne incidente in jih preprečiti še preden se zgodijo. Obenem mora tudi v kritičnih trenutkih znati ohraniti mirno kri in situacijo »gasiti« ne pa »vlivati dodatnega olja na ogenj«. Pomembno je, da vsak varnostnik opravi potrebna usposabljanja, kjer pridobi osnovna znanja in veščine za opravljanje svojega poklica. Za to, da postane resnično dober v tem kar opravlja, pa so potrebna leta prakse, pri čemer ima samokritičnost in težnja po izboljšavah ključno vlogo. Vsak posameznik mora svoje sposobnosti zavestno razvijati na vsakodnevni ravni, saj le na tak način lahko postane resnično dober pri delu, ki ga opravlja.

Dalibor Grbić Varensvet.si

Foto: osebni arhiv

Že vrsto let se ukvarjate z boksom in sicer ste v mlajših letih bili državni podprvak, danes pa imate svoj klub. Kaj vam pomeni ta šport?

Ta naslov sem si sicer prislužil po porazu v dvoboju z vojaškim svetovnim prvakom v boksu, Robertom Krambergerjem, ki mu je v tistem času „primanjkovalo nasprotnikov“. Drži pa, da je boks moja strast že od rosnih let, ko sem ga kot deček začel trenirati v boksarskem klubu pod okriljem Slobodana Anđelića. Že odkar sem prvič stopil v boksarsko dvorano je boks zame pomemben del mojega življenja. Boks je v veliki meri pripomogel, da sem postal človek kakršen sem danes. Naučil me je potrpežljivosti, odrekanja, vztrajnosti in številnih drugih vrlin, ki so še kako pomembne v vsakdanjem življenju. Obenem je tako meni kot marsikateremu drugemu dal cilj in namen, zaradi katerega smo se namesto na ulici udejstvovali v športni dvorani pod budnim očesom izkušenih trenerjev. Mislim, da je pomembno, da se mladi že v zgodnjih letih udeležujejo različnih športnih aktivnosti, pri čemer ni nujno, da je za vsakega posameznika najboljši prav boks. Lahko gre za nogomet, košarko, hokej, balet ali katerokoli drugo aktivnost. Pomembno je, da so vključeni v dejavnost, ki jim da izkušnje in potrebna znanja za nadaljnje življenje. Pri tem bi samo še izpostavil, da pri boksu ne gre za nekontrolirano nasilje, temveč za umetnost, ki je predvsem miselna. Lepota boksa je ravno v tem, da zmaga običajno ne gre najhitrejšemu in najmočnejšemu temveč tistemu, ki je z glavo najbolj pri stvari, torej tistemu, ki lahko s psihično pripravljenostjo »nadigra« svojega nasprotnika. Ravno zaradi tega bi boks priporočil kot eno izmed možnih dejavnosti, ki je na voljo mladim. V našem klubu treninge prilagajamo izkušnjam, sposobnostim in željam posameznikov, zato lahko tu trenira prav vsakdo, ki ga to zanima.

Dalibor Grbić Varensvet.si

Foto: osebni arhiv

Kje se vidite čet 10 let? Ali je vaša želja še naprej delati v zasebnem varovanju?

Kot že omenjeno, je moj pogled na poklic varnostnika predvsem pozitiven. Zaradi tega nameravam delo v zasebnem varovanju opravljati tudi v prihodnosti. Seveda ne morem z gotovostjo trditi, da me življenjska pot ne bo odnesla drugam, vendar trenutno nimam drugačnih življenjskih ciljev. Moje ambicije so predvsem po povečanju odgovornosti na delovnem mestu. Upam, da bom čez 10 let lahko svoje znanje prenašal na prihodnje generacije varnostnikov oziroma, da bom lahko svoje znanje uporabil na način, ki bo koristen za številnejše družbene deležnike. Merim predvsem na vodstvene funkcije na področju varovanja, pri čemer ne izključujem tudi možnosti ustanovitve lastnega podjetja.

Andrej Kovačič                                                  E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.