Anja Mežič, diplomantka Fakultete za varnostne vede

0
Ali nam lahko poveš nekaj o sebi?

Sebe je vedno najtežje opisati, tako bom stvar začela malo drugače. Večina znancev, prijateljev, sodelavcev, me poznajo kot pozitivno osebo, ki širi pozitivno energijo, vedno seveda ni tako, tudi jaz imam slabe dneve takrat sem rada sama, se sprostim s tekom v naravi ali zgolj s sprehodom. Poleg tega sem delavna, ni mi težko poprijeti za delo, pri tem sem natančna in odgovorna. Po naravi sem trmasta in hkrati vztrajna, kar si zadam to tudi izpolnim, če ne po začrtanem cilju, pa na drug, mogoče boljši način.

Veseli me delo z ljudmi, sociologija, v veselje mi je pomagati ljudem, jim svetovati, včasih je tako, da drugim znam dati koristne nasvete, se pravi, da imam čut za sočloveka, a sama se včasih ne znam odločiti pravilno, je pač tako.

Zaključuješ magistrski študij na Fakulteti za varnostne vede z zelo visoko oceno (9,6), kako bi opisala svojo izkušnjo s študijem?

Da, bila sem uspešna študentka in moram priznati, da mi študij ni delal nobenih težav, slednjega sem z lahkoto opravljala, ker dejstvo je če te nekaj veseli, potem nobena stvar ni težka. To z veseljem tudi počneš, tako mi je bilo v veselje študirati na Fakulteti za varnostne vede, ki je bila moja pravilna odločitev za pridobitev končnega naziva. Sem ponosna, sedaj že bivša študentka Fakultete za varnostne vede.

Ja, res je, da je moje povprečje bilo visoko, vendar sem mnenja, da pridobljeno teoretično znanje, dobre ocene, in diploma v roki še nič ne pomenijo, so sicer neko potrdilo o pridobljeni izobrazbi, nazivu, vendar pa je bolj kot to, pomembna tudi delovna sposobnost posameznika, se pravi, koliko smo sposobni študijsko znanje prenesti tudi v prakso, smo pripravljeni za delo, kako smo delovno motivirani, sposobni razvijanja svojih idej, podajanja mnenj. To šteje in je pomembno in to od nas pričakujejo tudi bodoči delodajalci, da bomo znali nekaj pokazati, dati nekaj svojega, se pravi jim nekaj ponuditi…

Torej študijska leta so bila res najlepša, polna lepih izkušenj, kjer sem pridobila veliko novega znanja, izkušenj iz številnih področij, predvsem pa se mi zdi, da sem tudi osebnostno dozorela, sliši se mogoče malo nenavadno, pa vendarle…

Pri študiju na fakulteti pa sem pogrešala praktični del, da bi pridobljeno znanje lahko udejanili tudi v praksi, vse preveč je teorije in nobene prakse, kjer bi si študentje lahko pridobili izkušnje dela na področju varnosti, področjih, ki nas zanimajo. Problem je potem tudi pri delodajalcih, ker diplomanti FVV-ja nimamo nobenih praktičnih izkušenj, a polno teorije, kar je seveda premalo.

Anja Mežič

Foto: osebni arhiv

Kaj pa nameravaš sedaj, kakšne načrte imaš za prihodnost?

Trenutno me čaka zagovor magistrske naloge. Potem pa zaposlitev v policiji. Vsekakor želim sodelovati v našem združenju (Slovensko združenje za varen svet), kjer imamo mladi, če bomo res pripravljeni delati in biti aktivni, dejansko široko odprte možnosti za zaposlitev, pritegniti potencialne delodajalce, da nam dajo priložnosti, da se dokažemo, pridobimo delovne izkušnje, gradimo kariere.

V prihodnosti se vsekakor vidim nekje na področju varnosti, zanima me področje policijske dejavnosti, prometne varnosti, poleg tega tudi romska problematika, ki je vseskozi zelo aktualna.

Si ena od ustanovnih članov Slovenskega združenja za varen svet. Zakaj si se odločila, da se mu pridružiš in pomagaš pri ustanovitvi?

Kot sem že omenila, ker vidim potencial, možnosti za razvijanje kariere, pridobivanje izkušenj na področju varnosti. Sodelovanje z različnimi strokovnjaki, sodelovanje pri projektih, iskanje idej in boljših možnosti za varen svet vseh nas. Veseli me delo in projekti na področju varnosti, ozaveščanje o varnosti ljudi, pomoč in svetovanje ljudem. Vse to ponuja Slovensko združenje za varen svet.

Prav tako si tudi namestnica vodje Sekcije mladih za varnost. Kakšna je tvoja vizija za to sekcijo?

V prvi vrsti aktivno delo na področju varnosti v okviru sekcije. Pritegniti k sodelovanju čim širši krog mladih, ki jih zanima to področje, predvsem pa pritegniti delodajalce k sodelovanju, da bodo na ta način dobili možnost spoznati, da smo mladi zanesljivi, motivirani za delo in nam lahko zaupajo, dajo priložnost, da se dokažemo. Namen je tudi pomoč mladim, jim svetovati in usmeriti na pravo pot, k pravim odločitvam. Skratka mladim pomagati odkriti, kaj jih zanima, kaj pomeni varnost, kaj prinaša delo na tem področju, itd.

Poleg raznih športnih aktivnosti se ukvarjaš tudi s fotografiranjem in risanjem. Misliš, da ti bo ta kreativna plat pomagala pri delu na področju varnosti?

Kreativnost je dobrodošla pri vsakem delu. Da, morebiti tudi, predvsem fotografiranje.

Pred kratkim si dokončala magistrsko nalogo na temo romske problematike. Povej nam kaj več o tem.

Tema romske problematike je zelo aktualna, saj je na tem področju veliko problemov, nejasnosti predvsem pa neustreznega načina, sistema reševanje te tematike. Problem je, da si ljudje že ob izrazu Romi zadevo razlagamo in jo tudi obravnavamo, saj vse kar je na temo Romov, neposredno povežemo s problemi, najprej pomislimo na vse probleme, težave, vendar vse negativno, so tudi dobre plati in ja. Problem ni v samih Romih, velik problem je tudi v večinskem prebivalstvu in napačnem, predvsem negativnem pogledu na Rome. Še vedno je tu preveč negativnih predsodkov do te skupnosti. Pa tudi v napačni obravnavi te posebne etnične skupnosti, v smislu napačne obravnave in dela z Romi. Problem je, ker se večina težav, problemov povezanih z Romi rešuje preko financ, najlažje se problem reši z denarjem, kar pa je povsem zgrešeno, potrebno bi bilo več neposrednega dela z Romi, več pozornosti, in pa več bi bilo potrebno delati na socializaciji Romov in zapiranja v romska naselja, jih izolirati in ustvarjati geta.

Pripravil: David Sluga       E: david.sluga@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.