Biti varen – na štiri oči

0

Realnost je takšna, da je naše življenje in odgovornost za našo varnost v prvi vrsti samo naša. Policija in drugi organi, ki skrbijo za varnost, ne morejo preprečiti nasilja in kriminala, ki se pojavlja. Tudi del pravnega postopka, ni zagotovilo za (našo) vašo varnost.

Čeprav se največ nevarnosti za našo varnost zgodi od več napadalcev, bomo tokrat obravnavali predvsem (ne)varnost na štiri oči, torej od enega napadalca. Glede na statistiko se 80 % nasilnih napadov zgodi v primerih, ki vključujejo dva ali več napadalcev (Potokar in Kovačič, 2014).

Zelo pomembni vidiki samozaščite temeljijo na preventivi, ki vključuje celovito opazovanje in prepoznavanje morebitnih napadalcev ter izogibanje nasilnim situacijam. Ko pa se znajdemo v neizbežnih, konfliktnih situacijah, je potrebno hitro odreagirati ter poiskati možne izhode za ”preživetje” (Potokar in Kovačič, 2014).

Samoobramba je tisto, kar se zgodi oziroma bi se moralo zgoditi, ko več ne moremo drugače odvrniti nevarnosti za našo varnost, torej preprečiti neposredno nevarnost. Vsi imamo pravico do uporabe sile, da sebe in svoje bližnje zaščitimo pred nasiljem oziroma poškodbami. Pomembno pa je poudariti, da mora biti na splošno uporaba fizične sile naša zadnja možnost za reševanje konfliktov, in ne naša prva.

Napadalci imajo za svoja dejanja vedno določen motiv, dostop do žrtve in priložnost. Pri tem je zelo pomembno, da vemo naslednje. Napadalci:

 • se ne borijo pošteno. Uporabljajo zasede, prevaro, presenečenje, šok in nenadno nasilje. Torej hitro premagati svojo žrtev in dobiti tisto, kar potrebujejo. To pomeni, da morate storiti vse, kar je potrebno, da se izognete napadu, se zaščitite oz da zbežite iz položaja živi in zdravi.
 • niso vsi enaki. Obstaja velika razlika med tem, kako delujejo napadi tolpe, posiljevalca ali napadi mladostnikov. Vedno in povsod bodite pozorni na svoje instinkte. Najbolj nevarni so napadalci, ki načrtujejo teren in presenečenje v svojo korist. Iščejo možnosti, da najmanj tvegajo. To pomeni, da imajo vse pod nadzorom, ne samo na njihovo predvideno žrtev, temveč pazijo na težave (policija, priče) in načrtujejo evakuacijsko pot odprto. Zato morate imeti vedno odprte oči in pot za izhod za pobeg.
 • zelo dobro opazujejo in izbirajo tarče. Zelo dobro prepoznavajo tiste, ki so manj samozavestni, sami in izkoriščajo njihov položaj. Vedno izbirajo šibke, negotove, tiste, ki nimajo samozavesti. Samozavestni ljudje so veliko manj verjetni, da bodo potencialna žrtev. Stik z očmi in drža so odlični pokazatelji samozavesti, ki jih uporabljajo za komunikacijo. Če vas bo dojemal kot preveliko tveganje/nevarnost, vas bo verjetno izločil za morebitno žrtev.
 • lahko delujejo tudi v skupini. Vedno se zavedajte možnosti, da je lahko več kot en napadalec. Skupinska dinamika nasilja je zelo zapletena in tekoča ter se lahko hitro spreminja.
 • so vedno v prednosti. Lahko trenirate in se pripravljate, kako zmanjšati tveganja za napade in kako preživeti, vendar ni mogoče napovedati, kdo, kje in kdaj vas bo napadel. Akcija je vedno hitrejša od reakcije, zato se pripravite za realnost, da če boste napadeni, bo to verjetno iz smeri, ko boste najmanj pričakovali. Napadalec je tako v večji prednosti.

Da bi ohranili svojo varnost, je pomembno vedeti tudi naslednje:

 • da bi bili uspešni pri zagotavljanju osebne varnosti, je najbolje, da ne pride do kontakta. Če se vas nihče ne more dotakniti, vas bo težko poškodoval. Vedno morate vedeti, kje ste, kam greste, kje boste našli varen kraj za pobeg ipd.
 • pomembna je taktika, ki jo je potrebno upoštevati. V milisekundah boste morali sprejeti odločitev, ki bi lahko bistveno vplivala na vašo varnost in ”preživetje”.
 • zelo pomembno je, da ne podcenjujete napadalca, kajti nikoli ne poznamo njegovega pravega namena.
 • ali je napadalec oborožen (ali obstaja več, kot en napadalec?). Bodite pozorni na izbokline v oblačilih, ki bi lahko kazale na strelno orožje ali drugo orožje. Poglejte za nože za pasom ali v žepu.
 • Poglejte vašo lokacijo, ali ste na javnem mestu, v bližini nakupovalnega središče ali poslovne oz druge stavbe, kjer bi lahko kričali in pritegnili pozornost.

Obstaja nekaj zelo preprostih korakov, ki jih lahko naredimo v svojem življenju, da zmanjšamo tveganje za fizične napade. Kako lahko sami vplivamo na to, da smo manj privlačni kot potencialna tarča? Najprej in predvsem, da smo potencialno manj ranljivi za napadalca (Potokar, 2014:4).

 • Izobražujte se: vzemite si čas, in se udeležite tečaja celovite samoobrambe za osebno varnost.
 • Poskrbite, da je vaš dom varen in da so vse varnostne pomanjkljivosti odpravljene: Vrata in okna so vedno zaklenjena, vedno imejte napolnjen mobilni telefon pri roki itd.
 • Poskrbite za varnost informacij in podatkov: ne dajte nobenih osebnih podatkov na splet ali po telefonu, ne da bi najprej preverili, kdo bo imel dostop do njega in kako bo uporabljen.
 • Socialno mreženje (facebook ipd): so odlični in enostavni načini za napadalce, da pridobijo dostop do vaših podatkov. Obstaja tudi prefinjena programska oprema za sledenje.
 • Ohranite zavedanje o razmerah okrog vas: bodite pozorni in samozavestni. To pomeni, pozorni na svoje okolje. Da bi razvili ustrezno situacijsko miselnost, si moramo najprej priznati, da obstajajo nevarnosti za našo varnost in da smo vsi lahko potencialna tarča za nasilje in kriminal.
 • Imejte varnostni načrt: pri načrtovanju vaše varnosti, ni potrebno biti preveč zahteven, da bi omejevalo vaš življenjski slog. Učinkovit varnostni načrt je tisti, ki ga lahko uporabite vsak trenutek. Če je preveč kompleksen, potem ga boste težko učinkovito uporabili. Pri tem pa ne pozabite na svoje instinkte. Če boste dobili slab občutek, ko ste z nekom v določeni situaciji, je najbolje kraj takoj zapustiti.
 • Zakon hitrosti: če menite, da ste v potencialni nevarnosti, se hitro umaknite na varno. Dlje kot boste čakali, manj možnosti boste imeli na voljo.

Viri

 • Potokar, M. (2014). Priprava in izvedba treningov celovite samoobrambe. IVK
 • Potokar. M., Kovačič. A. (2014). Sistemi in komponente celovite samoobrambe in samozaščite za preživetje v nasilnih situacijah. Seminar, Zagreb.

Uvodna fotografija: Pixabay

Avtor: Andrej Kovačič     E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.