5. DAN NACIONALNE VARNOSTI 2020 – IZJAVA ZA JAVNOST

0

Zaradi krize, ki jo povzroča širitev novega koronavirusa, in aktivne vpletenosti institucij nacionalnovarnostnega sistema v njeno reševanje smo se organizatorji Dneva nacionalne varnosti, ki je bil v letošnjem letu načrtovan za 21. oktober, odločili, da dogodka ne izvedemo. Osrednja tema tokratnega Dneva nacionalne varnosti bi namreč bila zaščita in reševanje oziroma sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v naši državi. Ker gre za sistem, ki nosi enega glavnih bremen pri soočanju s krizo novega koronavirusa, ga je v tem času neprimerno še dodatno obremenjevati.

Letos smo sicer načrtovali že 5. izvedbo Dneva nacionalne varnosti. Na prvem, izvedenem 14. septembra 2016 v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani, je bila osrednja tema izzivi nacionalne varnosti po 25. letih samostojnosti Republike Slovenije. Na drugem, izvedenem 24. oktobra 2017 v dvorani Državnega sveta in nekaj dvoranah v okolici ter na Trgu republike v Ljubljani, smo osvetlili grožnje nacionalni varnosti in odziv države. Na tretjem, 17. oktobra 2018, ki je potekal na istih lokacijah kot leto predtem, je bila osrednja tema sedanjost in prihodnost Slovenske vojske. Na četrtem, izvedenem 16. oktobra 2019 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, pa je tekel pogovor o zagotavljanju notranje varnosti Republike Slovenije. V okviru osrednjega dogodka na dnevih nacionalne varnosti so bila podeljena tudi priznanja za najboljšega vojaka, policista, gasilca in varnostnika v preteklem letu v Sloveniji. Na vseh dnevih nacionalne varnosti smo zlasti mladim ponudili še vrsto zanimivih, z varnostjo v najširšem pomenu besede povezanih predavanj in predstavitev v izvedbi strokovnjakov iz različnih institucij – od predstavitve policijskega dela, predavanj o pomenu psihofizične pripravljenosti za delo na varnostnem in obrambnem področju, o pomenu kibernetske varnosti, o varnostnih tveganjih v zdravstvu, o prometni varnosti ipd. do predstavitve Slovenske vojske in Policije.

Veseli nas, da dogodek od vsega začetka podpirajo ključne organizacije za zagotavljanje varnosti, kot sta Policija in Slovenska vojska, kakor tudi ministra za notranje zadeve in obrambo ter predsednik republike, ki je tradicionalno častni pokrovitelj dogodka.

Sporočamo, da so tokratni prejemniki priznanj za leto 2019:

  • policist leta: Ivan JAN, Policijska postaja Medvode
  • vojakinja leta: Nina KOSTANJEVEC, logistična enota Slovenske vojske
  • varnostnik leta: Alen MALKOČ, Omega varovanje
  • gasilsko društvo leta: PGD Dolnji Logatec.

Prejemnikom priznanj iskreno čestitamo in jim želimo veliko delovnih uspehov in zadovoljstva še naprej!

Zahvaljujemo se vsem, ki so bili tudi letos pripravljeni sodelovati pri izvedbi dogodka in si želimo, da se na Dnevu nacionalne varnosti ponovno srečamo prihodnje leto, po uspešno odpravljeni krizi covid-19 in v varni družbi!

Organizacijski odbor Dneva nacionalne varnosti:

Andrej KOVAČIČ, IVK Inštitut za varnostno kulturo, direktor

izr. prof. dr. Andrej SOTLAR, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, dekan

doc. dr. Maja GARB, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, predstojnica Katedre za obramboslovje

prof. dr. Marjan MALEŠIČ, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.