Policijska flota okrepljena z novima patruljnima čolnoma

0

Policija je 26. oktobra, v uporabo prevzela dva nova patruljna čolna. Čolna bodo za nadzor državne meje na morju uporabljali policisti pomorščaki Postaje pomorske policije Koper. Slovesne predaje dveh novih gumenjakov sta se udeležili tudi ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar.

Skoraj sedem let je minilo od nabave zadnjega policijskega čolna. “Leta 2009 smo s ponosom krstili P-89, ki je takrat predstavljal novost in pomembno tehnično pridobitev pomorske policije. Žal danes v policiji težko najdemo plovilo, ki ga ne bi vsaj nekoliko načel zob časa. To pri svojem delu najbolj občutite policisti. Razkorak med potrebami, željami in dejanskimi zmožnostmi je bil v zadnjih letih pogosto prevelik. A, kot lahko potrdimo tudi z današnjim dogodkom, se razmere počasi izboljšujejo. Čolna, ki ju danes, kot težko pričakovana sodelavca slovesno sprejemamo v službo slovenske policije, sta prepotrebna okrepitev naše flote,” je v svojem nagovoru dejala mag. Tatjana Bobnar.

“Možnost upravljanja čolna z maloštevilno posadko, njegova funkcionalnost in dobra opremljenost so aduti, ki bodo pripomogli k še bolj učinkovitemu izvajanju nalog, kot so varovanje in nadzor državne meje, nadzor nad varnostjo pomorske plovbe, pomorska ekologija ter reševanje ljudi in premoženja na morju. Prepričana sem, da bo dobro opravljeno delo slovenskih policistov neposredno vplivalo tudi na dobro operativno sodelovanje s policisti kolegi iz Italije in Hrvaške. Ker kriminaliteta ne pozna državnih meja, z novima policijskima čolnoma pravzaprav pridobimo vsi, saj bosta zagotovo pozitivno prispevala tudi k varnosti v sosednjih državah. Vsaka tehnična izboljšava, ki poveča učinkovitost ene policije, je vedno pridobitev za varnost širše regije,” je še dodala Bobnarjeva.

Čolna v dolžino merita 9,2 metra in dosežeta najvišjo hitrost preko 45 vozlov, imeni P-08 in P-16 pa sta dobila po letu vstopa Slovenije v schengensko območje oz. po letu njune dobave. Čolna sta “krstili” ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

Objava na spletni strani Policije.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.