Poletna šola znanja in veščin za osebno varnost mladih 15.-19.8.2016 – prijave odprte

0

Ker je osebna varnost mladih vedno na prvem mestu, organiziramo POLETNO ŠOLO ZNANJA IN VEŠČIN ZA BOLJŠO OSEBNO VARNOST MLADIH, 15.-19. avgust 2016, Ljubljana

IVK INŠTITUT, Inštitut za varnostno kulturo, Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana

Nasilje se lahko pojavi v različnih okoliščinah, na primer na športnih prireditvah, na ulici, v šoli, na zabavi in še bi lahko naštevali. Ljudje si pred tem prevečkrat zatiskamo oči.

Nasilje ne sme postati eden izmed normalnih pojavov v vsakdanjiku otroka in mladostnika, saj lahko tako otrok postane preplašen, zaprt, agresiven, napadalen, lahko se začne upirati doma in v šoli. Ob tem je pomembno, da otrok pri reševanju problemov nasilja ne prepustimo samim sebi, pač pa jim pri tem pomagamo in jih vodimo.

Zaradi navedenih dejstev organiziramo 5-dnevno poletno šolo, kjer bodo mladi osvojili vsebine in znanje, s katerimi bodo v prihodnosti lažje prepoznali nasilje, se učinkovito odzivali nanj oz. se mu pravočasno izognili. Naš cilje je, da mladi udeleženci skozi različne dejavnosti pridobijo potrebna znanja in veščine, ki jih potrebujejo zato, da izboljšajo svojo osebno varnost in postanejo bolj varni.

Poletna šola znanja in veščin za osebno varnost bo mladim ponudila naslednje vsebine/odgovore:

 • Kako lahko pripomorem, da bo okolje okoli mene bolj varno?
 • Nasilje, kaj je to?
 • Nasilje – ali ga (pre)poznamo?
 • Nasilje in njegove oblike.
 • Nasilje in njegovi udeleženci?
 • Kdo sem jaz v krogu nasilja?
 • Kako lahko preprečim nasilje oz. se mu lahko izognem (fizično, verbalno, spolno in spletno nadlegovanje)?
 • Se na nasilje odzovem z nasiljem? Ali res ne gre drugače?
 •  Kako ravnam, ko opazim nasilje oz. sem mu priča?
 • Kako vplivam na zmanjševanje nasilja?
 • Nasilje – kaj lahko storim, ko sem žrtev?
 • Soočenje z nastalo težavo ali konfliktom, ki me dela nemočnega.
 • Moč nenasilne komunikacije.
 • Kako do opolnomočenja in boljše samozavesti?
 • Pogostost in narava ustrahovanja.
 • Najpogostejše napake mladih, ki so žrtve nasilja in trpinčenja.
 • Pravna odgovornost za izvajanje medvrstniškega nasilja.
 • Mladi in droge.
 • Varno na zabavo – preventiva.
 • Osebni varnostni načrt mladih.

Poletno šolo bomo izvedli v dveh starostnih skupinah, v kateri vabimo mlade stare med 13 in 15 letom ter v drugo mlade med 16 in 19 letom starosti. Dogajanje in aktivnosti bodo potekale v Ljubljani, od ponedeljka do petka od 8.00 do 16.00 ure.

Cena bo znašala med 25,00 in 30,00 EUR za udeleženca na dan oziroma 125,00 in 150,00 EUR za 5 dni in bo odvisna od končnega števila prijavljenih udeležencev oz. velikosti skupine. Končna cena bo znana najkasneje do 30. junija 2016, ko sprejemamo tudi prve prijave. Za prve prijave bomo priznali 10 % popust. V ceno je všteta prehrana (3. obroki), pijača, najem prostora in izvedba izobraževanja.

Plačilo za udeleženca poletne šole se izvrši v višini 10 % do 1. avgusta 2016, preostali del pa najkasneje do pričetka poletne šole oz. do 15. avgusta 2016. V primeru odjave udeleženca od 2. avgusta do začetka poletne šole, ima organizator pravico, da znesek v višini 10 % zadrži, če bi se pokazalo, da bi zaradi tega pri organizaciji nastali opravičeni stroški.

Prijave in dodatne informacije na: andrej.kovacic@institut-ivk.si ali pokličite: 031/202-456 (Andrej)

Pri prijavi navedete ime in priimek udeleženca/ke, letnico rojstva in kontaktne podatke staršev oz. skrbnikov (tel. številka in email naslov).

Izvajalci in sodelujoči v poletni šoli

Andrej KOVAČIČ

Diplomiral na Fakulteti za varnostne vede s področja zasebne varnosti. Pridobljeno ima Nacionalno poklicno kvalifikacijo varnostni menedžer. Od leta 1995 se poklicno ukvarja s področjem varnosti, varovanja ljudi in premoženja. Je ustanovitelj in direktor IVK Inštituta – Inštitut za varnostno kulturo, predsednik Slovenskega združenja za varen svet, in član Nadzornega odbora Društva forenzične in vojaške psihologije. Je član izobraževalne ekipe v Centru za varnostno izobraževanje civilistov, otrok in mladine, ki deluje znotraj IVK Inštituta.

Na področju vzgoje in izobraževanja je vodja večjih projektov, Moja šola-varna šola in Dnevi varnostne kulture mladih.

Špela KROBAT, mag. prof. pedagogike

Magistrirala na oddelku za Pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, trenutno pa študentka zaključnega letnika magistrskega študija psihologije. Kot voditeljica je delovala v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in za svoje petletno delovanje pridobila bronasto priznanje za prostovoljno delo na področju dela z mladimi. Od leta 2013 deluje tudi kot animatorka v okviru zavoda Celeia d. o. o., kjer organizirajo poletna zdravstvena ter socialna letovanja za osnovnošolce. Kot prostovoljka je več let sodelovala na festivalu »Igraj se z mano«, kjer so si preko različnih dejavnosti prizadevali spodbujali socialno integracijo oz. inkluzijo med otroci, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij. Prav tako je sodelovala z Mestno zvezo prijateljev mladine Ljubljana, pri pripravi dramskih igric za otroke in mladostnike ter pri izvajanju delavnic z različnimi tematikami (npr. O vrednotah med mladimi) na osnovnih šolah.

Ob rednem delu študija si je v okviru različnih delovnih pozicij pridobila veliko znanja in izkušenj predvsem na področju vodenja in moderiranja skupin, organizacije ter izvajanja delavnic, in priprave daljših programov za otroke in mladostnike.

Martina ŠKOBERNE

Diplomirala iz psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, trenutno pa je študentka magistrskega študija psihologije. Od leta 2013 je animatorka na otroških rojstnodnevnih zabavah v okviru Kulturno-rekreacijskega centra. Sodelovala je pri izvajanju delavnic projekta Veter v laseh. Trenutno sodeluje pri izvajanju preventivnih delavnic na temo alkohola pri Inštitutu Antona Trstenjaka ter delavnic za preprečevanje stigme duševnih bolezni pri projektu Mind the mind.     Z obštudijskimi aktivnostmi je pridobila precej izkušenj z izvajanjem delavnic, med študijem pa tudi z oblikovanjem le-teh.

Metka GUŠTIN

Diplomirala na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, trenutno pa je študentka magistrskega študija psihologije. Trenutno prostovoljno sodeluje pri preventivnih delavnicah na osnovnih šolah proti zlorabi alkohola Lepo je živet` (Inštitut Antona Trstenjaka) ter pri projektu Mind the mind, ki se ukvarja z zmanjševanjem stigme o duševnih motnjah pri srednješolcih. Kot animatorka je v domačem kraju sodelovala pri poletnih taborih za osnovnošolske otroke, od letošnjega leta pa kot animatorka sodeluje tudi na otroških rojstnodnevnih zabavah. V sklopu študijskih obveznosti in prostovoljnega dela je pridobila izkušnje z izvajanjem in pripravljanjem delavnic za otroke in mladostnike.

Deja KUHAR

Profesorica pedagogike in andragogike, ki trenutno zaključuje magistrsko nalogo na oddelku za pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tekom študiju je izkušnje pridobivala na področju dela z otroci in mladostniki, preko različnega študentskega in prostovoljnega dela. V letu 2013 je svoje izkušnje pridobivala na hrvaški obali, kjer je kot vodja animacije vodila animacijski tim pri delu z otroci, mladostniki in odraslim ter v istem letu pričela delovati tudi kot animatorka na zavodu Enostavno prijatelji, kjer še vedno vodi različne delavnice in rojstnodnevne dogodke. Kot prostovoljka je več let sodelovala na festivalu »Igraj se z mano«, kjer so spodbujali socialno integracijo oz. inkluzijo med otroci, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami. Poleg tega je od leta 2012-2015 vodila preventivne delavnice za otroke 5. razreda osnovne šole na temo alkohola oziroma alkoholizma, z naslovom »Lepo je živet«. Od leta 2014 pa svoje izkušnje pridobiva kot strokovna sodelavka v okviru Zavoda MEPI-mednarodno priznanje za mlade, kjer vodi izobraževanja na temo mentorstva in neformalnih metod poučevanja, pripravlja in izvaja supervizije ter je mentorica mladostnikom med 14. in 18. letom. V aprilu 2016 se je izobraževala na temo trener v mladinskih organizacijah in tako tudi uradno postala trenerka pri delu z mladimi. 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.