Okrogla miza: »Izzivi nacionalne varnosti po 25. letih samostojnosti Republike Slovenije«, 14.9.2016 – Vabilo

0

VABILO NA OKROGLO MIZO

»Izzivi nacionalne varnosti po 25. letih samostojnosti Republike Slovenije«

IVK Inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju s Fakulteto za varnostne vede Univerze v Mariboru, Slovensko vojsko in Slovenskim združenjem za varen svet vabi na okroglo mizo z naslovom »Izzivi nacionalne varnosti po 25. letih samostojnosti Republike Slovenije«. Okrogla miza bo potekala dne 14. 9. 2016 z začetkom ob 10.00 v vojašnici Edvarda Peperka, Leskoškova 7, Ljubljana.

Okrogla miza bo potekala v okviru celodnevne prireditve »Dan nacionalne varnosti 2016«, ki nosi naslov »Izzivi za ohranitev stabilne nacionalne varnosti: vloga države, občin in državljanov«, zato vas vabimo, da se pred okroglo mizo udeležite tudi otvoritve prireditve ob 9.30, ko bodo udeležence nagovorili, ministrica za obrambo RS, gospa Andreja Katič, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve RS, gospod Boštjan Šefic in župan mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković.

Iztočnice za razpravo

Republika Slovenija praznuje 25 let svoje samostojnosti in mednarodno priznane pravne subjektivitete. K temu je pomembno prispevala tudi vzpostavitev in delovanje sistema nacionalne varnosti. Četrt stoletja je dovolj dolgo obdobje, da lahko ocenimo delovanje nacionalnovarnostnega sistema RS in pri tem opozorimo na nekatere izzive, probleme in tudi uspehe.

Kje je torej slovenski nacionalnovarnostni sistem in v katero smer se bo razvijal? Bomo »risali« nove sheme in modele, popravljali in dopolnjevali stare ali »zgolj« in končno poskrbeli, da bodo pred mnogimi leti dobro zamišljenemu sistemu nacionalne varnosti vedno zagotovljeni ustrezni resursi – finančni, kadrovski in materialni? Teh ni v izobilju, pri čemer finančni morda sploh niso največji problem. V tej luči se že sedaj pojavljajo legitimna vprašanja in predlogi o marsičem – od združevanja služb (npr. na področju obveščevalno-varnostne dejavnosti), ponovne uvedbe naborniške vojske in večje profesionalizacije sil za zaščito in reševanja, uvajanja novih pooblastil policije in vojske, do končne ureditve statusa »varnostnih« poklicev in predvsem policijskega in  vojaškega, ki jih tudi 25 let po ustanovitvi svoje države vztrajno enačimo z uradniškimi, da ne rečemo celo »pisarniškimi« poklici.

Razpravljavci: prof. dr. Anton Grizold (Fakulteta za družbene vede UL), gospod Boštjan Šefic (državni sekretar, MNZ), dr. Andrej Osterman (načelnik GŠSV), gospod Darko But (generalni direktor URSZR)

Moderator: izr. prof. dr. Andrej Sotlar (Fakulteta za varnostne vede UM)

Prosimo vas, da vašo udeležbo na okrogli mizi sporočite do vključno 13. septembra 2016 na elektronski naslov: andrej.kovacic@institut-ivk.si ali na povezavi tukaj:

Program celodnevnega dogodka tukaj.

Vljudno vabljeni!

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.