Neli Pantner, predsednica Društva študentov Fakultete za varnostne vede

0

Si predsednica Društva študentov Fakultete za varnostne vede. Ali nam lahko predstaviš aktivnosti in delovanje društva?

Predsednica društva sem postala s koncem leta 2015. Društvo se trudi spodbujati študente k sodelovanju pri izvenšolskih dejavnostih, kar večkrat predstavlja izziv zaradi nezainteresiranosti. Po letih mirovanja je lanska predsednica prevzela vodstvo in ponovno obudila naše društvo. Izvedel se je projekt Dobrote študentske kuhinje, katerega namen je neformalno predbožično druženje študentov in profesorjev ob domačem pecivu. Po dolgih letih se je organiziral tudi piknik FVV, pred tem pa okrogla miza na temo zaposlovanja diplomantov naše fakultete in drugi manjši projekti. Pod mojim vodstvom smo v načrt dodali nekaj novih projektov, ki se bodo izvedli v tem letu. Načrtujemo ekskurzijo v tujino, izobraževalno stojnico na temo kibernetske (ne)varnosti, poučni pohod na Šmarno goro in še nekaj zanimivih projektov.

društvo študentov FVV

Foto: arhiv DŠFVV

Kaj je botrovalo k temu, da si se odločila za študij varstvoslovja na Fakulteti za varnostne vede?

Sem študentka drugega letnika. Že od malega sem bila bolj fantovska, saj sem se pri 6-ih letih odločila trenirati karate, pri 12-ih pa sem se vpisala na kick-box. Moja želja je bila delati v policiji, zaradi raznih serij o preiskovalcih umorov, pa sem si vedno želela postati kriminalistka.

Katero področje delovanja v povezavi z varnostjo te najbolj zanima?

Večina fakultetnih kolegov je zelo zainteresiranih za kriminalistiko vključno z mano. Mislim, da to izhaja iz želje po preiskovanju zelo vznemirljivih primerov in občutku pomembnosti. Moj predmet zanimanja je kriminalistika, vendar sem hitro ugotovila, da je poklic kriminalista težko dosegljiv in dokaj nerealen cilj. Na fakulteti si hitro seznanjen s problematiko poklica, zato si kaj hitro začneš iskati drugi interes. Pred kratkim sem si tako našla nekaj, kar me zanima in ni poklic kriminalista. Začel me je mikati poslovni svet, verjetno zaradi start-up podjetne kariere meni bližnje osebe. Hitro sem našla povezavo z mojo prvotno poklicno željo in tako je moje področje zanimanja postal varnostni management. Zanimivo je, da o tej smeri nisem razmišljala nikoli prej, sedaj pa bo to očitno moja izbira.

Na katerem poklicnem področju se vidiš v prihodnosti oz kje si želiš razvijati svojo kariero?

Upam, da se bom v svetu varnostnega managementa našla in si ustvarila uspešno kariero. Svet je trenutno neprijazen do mladih, ki si želijo razvijati kariero, vendar mislim, da je močna želja pot do uspeha. Povsod so priložnosti, potrebno jih je le videti in zagrabiti.

Ali bi po tvojem mnenju lahko uspešno rešili vse konflikte, ki so povod za nemire in vojne, ki se odvijajo v svetu?

Konflikti so v človekovi naravi in svetovni mir bo verjetno dosežen, ko nas več ne bo. Vsak človek bi se moral zavedati, da smo si med seboj različni z drugačnim pogledom na svet. Z zavedanjem te razlike bi se vedno poskušala najti skupna točka, ki bi bila povod za rešitev vsakega konflikta, tako s sosedom, kot s sosednjo državo.

Andrej Kovačič                             E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.