Nejc Muljavec, policist Policijske postaje Zagorje ob Savi, prejemnik medalje policije za požrtvovalnost

0

V Policijski akademiji v Tacnu je 20. junija 2016, generalni direktor policije Marjan Fank, skupaj z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, podelil medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki medalje policije za požrtvovalnost ste bili tudi vi, za kar vam iskreno čestitamo. Kaj vam pomeni tovrstno priznanje?

Menim, da je podelitev medalje za požrtvovalnost, ki sem jo dobil za opravljeno delo, dober občutek za vsakega policista, ki jo je že prejel in kot takšna tudi vzpodbuda za nadaljnje moje delo in delo mojih kolegov. Ocenjujem, da s podelitvijo medalje delodajalec pokaže, da ceni delo policista, se zaveda odgovornosti ter poslanstva policijskega poklica ter vložen trud.

Ponoči  sta bila s kolegico obveščena o dveh vlomih. Ko sta obravnavala prvega, so vaju že klicali na drugega, kjer sta vlomilca zalotila pri delu. Kaj se je pravzaprav dogajalo tiste noči?

Kritične noči je bil v Zagorju na delu vlomilec. Najprej sva bila s kolegico napotena na prijavo vloma v prostore CSD Zagorje ob Savi ter ob prihodu na kraj že tudi pričela zbirati prva obvestila o kaznivem dejanju. Med samo preiskavo le tega, ko je bil na kraju dogodka že varnostnik varnostne službe, pa naju je Operativno komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana napotil na drugo lokacijo od koder je klical občan in naznanil, da nekdo vlamlja v kiosk s hitro prehrano. Takoj sva se napotila na to lokacijo, kjer sva storilca zalotila neposredno pri vlamljanju v kiosk. Ko naju je vlomilec zagledal je pričel bežati v smeri stanovanjskih objektov v bližini. Sam sem stekel za njim, kolegica pa je stekla v službeno vozilo, da bi ga skupaj prestregla.

Vlomilec je skočil v leden potok, da bi vam zbežal. Kaj ste takrat premišljevali? Ali je bila še kakšna druga možnost, da bi ga lahko ujeli, ne da bi se pognali za njim v vodo?

Ko je osumljenec bežal sem razmišljal samo kako ga bom prijel ter, da bom na ta način zavaroval sledove in predmete kaznivega dejanja. Ko je bežeči osumljenec videl, da ga dohitevam, je skočil z brežine v potok. Sam sem brez pomisleka skočil za njim in ga nato po teku po strugi potoka dohitel in prijel.

V primeru, da za storilcem ne bi skočil v potok, bi lahko nenazadnje tudi ušel in na drugi strani potoka splezal na brežino ter se izgubil med ulicami stanovanjskih objektov.

Koliko časa ste zaposleni v policiji in kaj je botrovalo k temu, da ste se odločili za tovrstni poklic?

V policiji sem zaposlen že 6 let. Delo policista me je veselilo že od malih nog. Kasneje, po končani srednji šoli sem se odločil, da se preizkusim kot policist zaradi zanimivosti in pestrosti poklica ter želje po pomoči ljudem.

Katero področje vas v policiji najbolj zanima?

Najraje preiskujem kazniva dejanja, saj ljudem z uspešno preiskavo najbolj pomagaš. Prav tako je dober občutek ko primeš, oziroma odkriješ storilca kaznivega dejanja. To je tudi eden izmed razlogov zakaj sem se odločil za poklic policista.

S čim se ukvarjate v prostem času?

V prostem času se ukvarjam s športom, predvsem z nogometom, ki ohranja mojo dobro telesno pripravljenost, kar v našem poklicu pogosto pride prav, sploh v primerih, ko moraš za kakšnim storilcem teči in ga ujeti.

Andrej Kovačič                                E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.