Mesečno srečanje na temo etičnega vdiranja v objekte – 28. 09. 2023 (VARENSVET)

0

Dne 28. 09. 2023 je v Trzinu v organizaciji Slovenskega združenja za varen svet (IVK Inštitut) potekalo mesečno srečanje. Tokratni gostitelj je bilo podjetje RANGO-BREACHING, ki je bilo ustanovljeno z namenom izobraževanja za etično vdiranje/vstopanje v objekte, prostore, avtomobile, kar je zelo pomembno za urgentne službe, ki rešujejo življenja ljudi, premoženje idr. Pri tem se je pomembno zavedati, da so sistemi zaklepanja vrat, oken in vozil čedalje bolj zahtevni, zato je potrebno vseskozi spremljati tovrstni razvoj in temu primerno prilagajati načine in taktike etičnega vdiranja.

Foto: Varensvet

Delo urgentnih služb, kot so policija, gasilci in vojska morajo del svojega delovnega časa posvetiti tovrstnem usposabljanju. Ekipe morajo biti usposobljene za delo v najzahtevnejših situacijah, da lahko hitro vstopijo v hišo, stanovanje ali druge objekte. Usposabljanja, ki jih izvaja podjetje RANGO-BREACHING temeljijo na dolgoletnih izkušnjah pri vstopanju v zaprte prostore. Predstavitev je bila namenjena seznanitvi poteka vdiranja v objekte, prostore in vozila ter opreme za intervencije. V opremo sodijo trije sklopi orodja za nerušilno in polrušilno tehniko brez škode ter lomilke in hidravlična orodja za rušilno tehniko odpiranja vrat.

Foto: Varensvet

Foto: Varensvet

Pri delu intervencijskih služb je pomembno, da s čim manj škode in zelo hitro vstopijo v objekt in nadaljujejo z delom. Pri tem pa je potrebno vedeti, da se narava dela nekoliko razlikuje, glede vrste poklica in prav tako glede intervencije ter trenutne situacije na terenu.

Foto: Varensvet (Kovačič in Rangus)

Usposabljanja, ki jih podjetje izvaja so razdeljena na module:

  • Modul A – začetni  (nerušilna in polrušilna tehnika) notranja, vhodna, varnostna vrata
  • Modul B – nadaljevalni  (nerušilna in  polrušilna tehnika) protivlomna vrata
  • Modul C – rušilna tehnika  vse oblike vrat
  • Modul D – vozila

Na koncu smo se gostitelju Boštjanu Rangusu zahvalili za izjemno zanimivo predstavitev in zelo strokoven prikaz postopkov, s katerimi pomaga službam in poklicem, da so pri interveniranju in reševanju ljudi in premoženja čim bolj učinkoviti, kajti pogosto štejejo minute. V ta namen smo mu podelili medaljo, ki nas povezuje v sloganu SKUPAJ ZA VAREN SVET.

Udeleženci srečanja so prejeli tudi tiskani izvod nove revije Nacionalna varnost, ki jo je izdal IVK Inštitut za varnostno kulturo.

Spletna verzija revije je dostopna TUKAJ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.