Jasna Litrop Mulec, policistka iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Murska Sobota, prejemnica medalje policije za požrtvovalnost

0

V Policijski akademiji v Tacnu je 20. junija 2016, generalni direktor policije Marjan Fank, skupaj z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, podelil medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki medalje policije za požrtvovalnost ste bili tudi vi, za kar vam iskreno čestitamo.

Kljub temu, da ženske veljate za nežnejši spol, je to lahko na določenih področjih tudi prednost. Ali to velja tudi pri delu v policiji?

Vsekakor velja tako pravilo tudi za delo v Policiji. Policistke se tako dandanes v bistvu uveljavljamo na vseh področjih policijskega dela.  Res, da ni mogoče fizično primerjati policista in policistko, po mojem mnenju, ampak imamo pa zato policistke boljšo komunikacijsko sposobnost, zmoremo bolje obvladovati konflikte, se bolje vživimo v dano situacijo, smo bolj prilagodljive, spretnejše, in vsekakor boljše in lažje izražamo svoja čustva. Iz lastnih izkušenj, po skoraj 20 letih dela v Policiji na vseh področjih,  pa lahko rečem, da ljudje rabijo čedalje več pogovora in človečnosti, ter da smo policisti, ne samo policistke, v veliko primerih tiste rešilne bilke, katerih se oprimejo že skoraj pred dokončnim zlomom. Predvsem mislim, da smo policistke uspešnejše pri reševanju družinskih sporov ter težav mladoletnikov.

 Jasna Litrop Mulec Varensvet.si

Foto: osebni arhiv

Občani naj bi ženske policistke ocenili kot razumevajoče, prijazne in potrpežljive. Po čem se po vašem mnenju razlikujete pri delu vaših kolegov?

Osebno se od svojih kolegov kar se dela v Policiji tiče ne razlikujem v ničemer. Opravljam delo policistke specialistke-vodnice službenega psa Policije. Opravljam čisto vsa dela, četudi včasih fizično težka, kot moji kolegi. Za navedeno delovno mesto sem tako kot moji moški kolegi morala opraviti 3-dnevno testiranje, za katerega se lahko pohvalim, da sem ga opravila veliko uspešnejše od nekaterih. Tudi kar se ostalega dela tiče, nikoli nisem imela težav, da bi se počutila manjvredno. Problem vidim včasih le v stereotipih pri nekaterih policistih, ki so mnenja, da je ženska le “za kuhati kavo”! Verjamem pa, da je od policistke do policistke odvisno, saj smo si med seboj ljudje različni.

Ali nam poveste kaj se je dogajalo tistega mrzlega zimskega večera na vaši poti iz službe, ko ste rešili življenje človeku?

Vračala sem se iz službe po 12-urnem delavniku, to je bilo okoli 19.30 ure zvečer. Iskreno povedano, že rahlo z ”možgani na paši” in z mislimi pri svoji družini. Ko sem se peljala skozi naselje Bogojina sem nasproti meni ob robu ceste videla starejšega moškega, ki je bil oblečen le v spodnje perilo ter bos. Skoraj nisem mogla verjeti, da to vidim, saj se je temperatura zunaj gibala okoli -9 stopinj Celzija. Takoj sem zaustavila vozilo in pristopila do gospoda, kateri je deloval apatično in zmedeno. Svojega imena ni znal povedati. Brez oklevanja sem ga zavila v deke mu podložila noge in med tem klicala kolege na 113 naj obvestijo reševalno vozilo. V tem času sem zaustavila nekaj avtomobilov in na koncu uspela tako ugotoviti tudi identiteto osebe ter začela z obveščanjem svojcev, da bo gospod odpeljan na interni oddelek, kar mi je med tem časom povedala zdravnica iz reševalnega vozila, katera je omenila, da je stanje gospoda kritično in da nimajo časa čakati svojcev, da pridejo na kraj, saj je njegova telesna temperatura bila že pod 34 stopinj Celzija in je njegovo življenje ogroženo. Tako se je zadeva zame zaključila, ponovno sem obvestila le še kolege na 113, da je vse urejeno, misleč da je za mano še en interventni dogodek, ampak le v prostem času. Mi je pa dobro delo, ko me je kolega iz OKC-ja pohvalil in se mi zahvalil za dobro opravljeno delo.

Katero področje dela v policiji vas veseli oz. bi ga želeli opravljati v prihodnosti?

Delo vodnice službenega psa Policije me zelo veseli, saj v tej službi imam možnost pomagati veliko živalim, čeprav področje zaščite živali pri nas še ni tako urejeno kot bi si želeli. Prav tako lahko pomagam tudi ljudem, ki jih z svojim partnerjem, belgijskim ovčarjem Zenom včasih najdeva v zelo hudi psihični stiski. Nasploh delo policistke mislim, da mi je pisano na kožo, tako vsaj pravijo tisti, ki me poznajo. Imam končano tudi Fakulteto za varnostne vede, in mogoče se vidim tudi na kakšnem višjem položaju, ampak žal to vedno ni odvisno samo od naših sposobnosti. Trenutno pa sem tukaj zelo zadovoljna in tudi z sodelavci smo zelo dober kolektiv.

S čim se ukvarjate v prostem času?                    

Prosti čas? Kaj je to? Malo heca! Res, da ga trenutno ostane bolj malo, ker sem mama 6 letni hčerki in 17 mesečnemu sinčku, ampak tako kot v službi se tudi doma vse vrti okoli živali, tako da ga preživim v krogu družine. Doma tako ne zmanjka dela, saj imamo 6 psov, 18 mačk, 2 kozi, 2 konja in 4 zlate ribice. Ja, včasih bi človek na to rekel marsikaj, vendar me to zelo veseli.

Andrej Kovačič                                                       E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.