Razdalja je čas

0

Verjetno ste že slišali za test, s katerim so želeli potrditi sposobnost reakcije oborožene osebe, ki se nahaja na oddaljenosti 7 metrov od napadalca z nožem.

Poročnik Dennis Tueller pravi, da je za reakcijo na tej razdalji potrebno 1,5 sekunde. O rezultatih tega testiranja si lahko več preberete v SWAT magazinu iz leta 1983, prav tako pa je posnet video „How Close is Too Close“.

Pokazalo se je, da je razdalja od cca 7 metrov zelo kratka razdalja, da bi se lahko pravočasno reagiralo z orožjem, ki se nahaja v futroli za pasom na napadalca z nožem. To je zelo pomembno razumeti, ker v primeru, da povlečete orožje preden se ustvarijo pogoji za uporabo strelnega orožja, ste lahko obtoženi za poskus uboja. V drugem primeru pa, če predolgo čakate, pa lahko nastradate od napada z nožem s strani napadalca. Iz tega testiranja je prišlo nekaj testov za preverjanje usposobljenosti in za treniranje reakcije proti takšnem napadu.

Zakaj nam je to pomembno pri samoobrambi?

Razen prej navedenega primera uporabe osebne oborožitve, kot je kratkocevno strelno orožje, ta razdalja se smatra kot oddaljenost, ki predstavlja našo pripravljenost na katerokoli vrsto napada in naše reakcije na katerokoli obliko nevarnosti v konfliktu in potencialnem nasilju.

Zakaj je razdalja čas? Zato, ker ni tako pomembno na kateri oddaljenosti se nevarnost zares nahaja, kot je pomembno to, v kakšnem času se ta oddaljenost lahko doseže iz strani napadalca oz. od nevarnosti, ki preti. V primeru, če vam na 7 metrov stoji tiger, ki se pripravlja, da vas bo napadel, ni enako, kot če se na enaki razdalji nahaja strupeni pajek. Čas naše reakcije je to, ki nam pokaže našo pripravljenost na pravilen odgovor oz. odziv.

Katere so nam odprte možnosti v samoobrambi glede na razdaljo?

Generalno gledano lahko takšno razdaljo razdelimo na več con za tistega, ki se želi zaščititi.

V kolikor mesto, kjer stoji potencialna žrtev oz. oseba, ki se brani označimo kot 0 ali nulto mesto, potem imamo cono pred tem do oddaljenosti 7 metrov, in preko te oddaljenosti imamo cono zadaj od – 3 metre preko te oddaljenosti.

Foto: Kristian Družeta

Generalno pravilo je, da mora biti naša reakcija na nevarnosti, ki se nahajajo na oddaljenosti 7 metrov takšna, da se pravočasno oddaljimo oz. umaknemo s tega mesta.

Seveda se to predvsem nanaša na civile in osebe, ki v svojem delovanju nimajo v opisu dela, da ravnajo skladno s svojimi pooblastili. Za njih je vseeno obveza nekoliko drugačna reakcija, in morajo v vsakem slučaju oceniti kateri postopek bo dal najboljše rezultate oz. učinkovitost s ciljem, da preprečijo nasilje in ne izzivajo človeških žrtev in materijalne škode.

V primeru, da je nevarnost na razdalji od 7 metrov ali več, zbeži

V kolikor se nevarnost nahaja na oddaljenosti od 4 do 7 metrov in je napad resen, opcija, ki je mogoča je odgovor na ta napad, da gremo proti napadalcu in izvedemo udarec z nogo.

To bi lahko uvrstili v neki preventivni napad ali za t.i. preventivni napad mora obstajati resna nevarnost ali napad, ki ogroža naše življenje. V bistvu vam to koristi za katerokoli obliko samoobrambe. V primeru, da bi prišlo do obravnave na sodišču, bi morali dokazovati upravičenost ravnanja/samoobrambe. Zato morate že prej vedeti, do kje boste šli v primeru samoobrambe, kajti vsako nasilje, in tako tudi samoobramba lahko konča s smrtjo nekoga od vključenih oseb. To je eden izmed razlogov zakaj je borba na bližino zadnja opcija v nasilju.

Naslednja cona je tista, ki se nahaja na oddaljenosti od cca 3 do 4 metre. Priporočilo za takšno oddaljenost je izhod iz linije napada bočno in udarec z nogo v napadalca. Tukaj je namera napada značilno izražena in upravičenost vaše reakcije je prav tako lažje dokazovati, čeprav morate še vedno oceniti kateri odgovor je primeren glede na nevarnost, ki vam preti. Pri tem moramo tudi imeti v mislih sorazmerno uporabljeno silo v odnosu na nevarnost in napad, ki nam grozi oz. je v teku.

Cona od cca 1 do 2 metra je cona, ki nam omogoča učinkovito koriščenje naših nog, kot orožje oz. udarce z nogami.

Cona od 0 do 1 meter je cona v kateri že prihaja do bližnjega kontakta. Tukaj so mogoči udarci z rokami, nogami, glavo, koleni, komolci, prijemi in kontrole, metanja, boj v panterju in podobno. To je zelo nevarna cona, če je v njej prišlo do kontakta in pretepa smo prepuščeni lastnim veščinam boja od blizu.

V samoobrambi moramo vedno imeti v mislih, da nevarnost ne prihaja samo s prve strani. Čeprav je oseba, ki jo prepoznamo kot napadalca pred nami, to ne pomeni, da se okoli nas ne nahaja še kdo, ki nas želi napasti, ali se priključiti že obstoječi nevarnosti. Zato moramo skenirati in opazovati celi prostor okoli nas, naprej, bočno, gor in dol. Nevarnost ne pride samo od osebe pred nami, ampak je lahko tudi od podloge na kateri se nahajamo in kjer se premikamo.

V kolikor prepoznamo cono za osebo katera se brani, potem imamo oddaljenost od 0 do – 3 metre.

Na oddaljenosti od -1 do 0 (mesto, kjer stojimo) lahko zaključimo, da nam na tej oddaljenosti pretijo enake ali podobne nevarnosti, kot na enaki oddaljenosti od spredaj.

Tisto kar je izziv je, da mogoče ne bomo videli to nevarnost, ker se nahaja iza hrbta. Zato je zavedanje okolice  zelo pomembno.

Cona od -1 do -2 je cona v kateri smo izpostavljeni udarcem z nogami, približevanju za podiranje in boj v parterju.

Cona od -3 metra in več v kolikor nevarnosti ne zaznamo pravočasno, lahko rezultira s smrtjo oz. popolnim izostankom naše reakcije. Nevarnost je za nami in nismo v situaciji, da jo pravočasno zaznamo in ustrezno reagiramo.

Odvisno o naši pripravljenosti, zavedanju okolice, znanju samoobrambe in razumevanja konflikta je odvisna naša sposobnost umika iz takšne potencialno smrtne situacije. Vedno imejte v mislih, da vsako nasilje lahko konča s smrtjo oseb, ki so vključene. Ni garancije, da bo samo ostalo pri verbalnem nasilju ali pri nekaj modricah. Že prej se morate zavedati na kaj ste pripravljeni in dobro premisliti, ali se boste iz katerega koli razloga podali v neželen položaj. Prvi korak pri tem je, da ne postanete glavna tarča temveč, da skrbite o sebi in svojim najdražjim osebam, in da nasilje ni del vašega življenja. Tako, da se učite in sprejemajte znanja samoobrambe, osebne varnosti in konfliktne komunikacije na način, da živite v miru.

Za konec še spomnimo, da je razdalja vedno vprašanje časa, in ne oddaljenosti.

Kristian Družeta, direktor in glavni inštruktor International Krav Maga Federation Hrvaška (IKMF)

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.