Kibernetska varnost občanov

0

Igor Bernik

Povzetek

Uporaba kibernetskega prostora je danes nepogrešljiv del interakcije med ljudmi. Poleg številnih poznanih prednosti, stalna povezanost in interakcija prinaša tudi pasti ter ogroženost uporabnikov. Da bi se pastem izognili in zmanjšali ogroženost, je potrebno poznavanje delovanja kibernetskega prostora, zavedanje, da v njem nismo anonimni in da z medsebojno interakcijo omogočamo tudi delovanje oseb, ki nam želijo na različne načine škodovati.

Prispevek prikazuje problematiko varne uporabe kibernetskega prostora in informacijsko-komunikacijskih tehnologij, s posebnim poudarkom preprečevanja zlorab nad integriteto posameznika, ki se večinoma izraža v obliki sekstinga, zalezovanja, različnih oblikah izsiljevanja, ustrahovanja in posega v zasebnost z namenom zlorab. Na podlagi študij predstavlja načine zaznavanja omenjenih groženj, možnih načinov obramb in dviga zavedanja po nevarnostih slehernega občana. Poleg zaznavanja samega pa bodo predstavljeni ukrepi, ki ogroženost občanov zmanjšujejo in dvigajo splošno stopnjo varnosti posameznika kot tudi lokalne skupnosti za zmanjševanje škodljivih vplivov kibernetskega prostora.

Ključne besede: kibernetski prostor, ogroženost, preprečevanje, varnost

 Več v prispevku (stran 84), ki je bil objavljen v Zborniku prispevkov prve nacionalne konference o varnosti v lokalnih skupnostih, Fakulteta za varnostne vede Univerza v Mariboru

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.