Inovativni nevro-znanstveni eksperiment s katerim so ugotavljali kako uporaba telefona med vožnjo vpliva na delovanje naših možganov

0

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s strokovnjaki iz podjetja za aplikativno nevroznanost BLCKB in šolo vožnje Ježica v preteklih dneh izvedla inovativni nevro-znanstveni eksperiment s katerim so ugotavljali kako uporaba telefona med vožnjo vpliva na delovanje naših možganov. S pomočjo EEG tehnologije so spremljali dogajanje v možganih voznika med realno vožnjo ob različnih motnjah – SMS sporočila, pošta na družbenih omrežjih in klici.

Agencija za varnost prometa, v svojem prizadevanju za pametno in varno vožnjo, sledi tudi najsodobnejšim strokovnim trendom in znanstvenim ugotovitvam. S ciljem, da predvsem slovenski pa tudi tuji javnosti dokaže in jo prepriča v nevarnost uporabe telefona med vožnjo, so s pomočjo nevroznanstvenikov izvedli edinstven eksperiment, ki je potekal v naravnem okolju in pod nadzorom instruktorja vožnje. Po dostopnih informacijah je to prvi nevroznanstveni eksperiment te vrste, ki ni potekal v simulatorju, ampak v realnih pogojih vožnje.

Mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa je povedal:« Ugotovitve so jasne in veljajo prav za vse voznike ne glede na izkušnje, starost ali spol: telefon popolnoma prevzame možganske kapacitete. Tudi ob klicu, ki morda zgleda najbolj nedolžen, naše oči gledajo, a možgani ne vidijo«.

Več informacije na spletni strani AVP.

Foto: Javna agencija za varnost prometa (AVP)

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.