Virtualno mesečno srečanje na temo terorizma in diplomatske varnosti – 16. 9. 2020 (VARENSVET)

0

Dne 16. 09. 2020 je v organizaciji IVK inštituta in Slovenskega združenja za varen svet potekalo virtualno srečanje na katerem smo gostili Darka Plantaricha, podpredsednika Združenja telesnih stražarjev IBA Croatia in strokovnjaka za varovanje oseb, ki ima trideset letne izkušnje z delovanjem v sistemu nacionalne varnosti ter z varovanjem in zaščito oseb. Zadnja leta svojo poklicno pot nadaljuje v Afriki in na območjih z visokim varnostnim tveganjem.

Gost je v prvem delu predstavil delovanje Islamistične radikalne militantne organizacije Al Shabab, ki predstavlja državo v državi. Prav tako je opisal razmere v Somaliji in glavnem mestu Mogadiš, kjer je življenje vse prej kot prijazno in varno. Kriminal in terorizem sta stalnica v tem delu Afrike in nič ne kaže, da bi se karkoli v prihodnosti spremenilo, kljub prizadevanjem EU za izboljšanje stanja.

V drugem delu je gost predstavil diplomatsko varnost in delovanje na področju visokega varnostnega tveganja. Pri tem imajo glavno vlogo zasebna varnostna podjetja, ki skrbijo za varnost diplomatov, tako v konvojih, kot pri nastanitvenih diplomatskih conah.

Na koncu so se tako gost, kot ostali udeleženci strinjali, da kljub oddaljenosti Evrope oz. Slovenije, ne smemo podcenjevati takšnih ali v tej smeri delujočih organizacij, kot je Al Shabab, da bi svojo moč želele pokazati tudi v državah, ki na prvi pogled niso zanimive za teroriste oz. še nimajo izkušenj s terorizmom in delovanjem ekstremističnih militantnih organizacij.

 

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.