Darko Plantarich, podpredsednik Združenja telesnih stražarjev IBA Croatia in strokovnjak za varovanje oseb

0

Svojo kariero ste začeli kot telesni stražar v sistemu nacionalne varnosti Republike Hrvaške leta 1991. Kateri dogodek v tistem obdobju vam je ostal v posebnem spominu?

V času, ko sem začel kariero se je Republika Hrvaška v Domovinski vojni borila za svojo samostojnost, zato je zame tisti čas zelo pomemben in sem nanj zelo ponosen. Če bi moral posebej kaj izpostaviti je to bil Konvoj Libertas (humanitarna akcija prebijanja blokade Dubrovnika konec novembra 1991, ko sem bil del ekipe telesnih stražarjev Stjepana Mesića. Takrat je on še vedno opravljal formalno dolžnost predsednika predsedstva Jugoslavije. Prav tako bi izpostavil tudi sodelovanje v veliki varnostni operaciji Očeta Ivana Pavla drugega, ob prvem obisku Zagreba leta 1994.

Foto: osebni arhiv

Danes ste podpredsednik Združenja telesnih stražarjev IBA Croatia za Balkan, ali nam lahko poveste, kje ste še delali preden ste prišli na prvo izobraževanje v IBA organizacijo?

Ko sem prenehal delati v nacionalnem sistemu Republike Hrvaške sem zelo hitro spoznal, da je za nadaljevanje kariere potrebno dodatno izobraževanje, ki je primerno za delo v privatnem sektorju. IBA organizacijo sem prepoznal, kot organizacijo, ki s svojo tradicijo, kvaliteto dela, visokimi standardi in ljudmi, ki jo vodijo lahko popolnoma zadovolji vse potrebe za kontinuirano izobraževanje, ne samo za delo telesnih stražarjev, temveč tudi v drugih segmentih dela na področju varovanja. Seveda bi na tem mestu tudi izpostaviti dolgoletno sodelovanje z Rajkom Bačnarjem, predsednikom IBA-e regije Balkan, ki me je med drugim tudi uvedel v našo organizacijo. Najino sodelovanje se je začelo leta 2005, ko sem končal prvi IBA tečaj za telesnega stražarja ravno v Sloveniji.

Foto: osebni arhiv

V mesecu maju 2019 ste v Rijeki imeli predstavitev  svoje knjige Med modrinami – dnevnik enega kontraktorja. Ali nam lahko poveste kaj o tej knjigi in kje se jo lahko naroči?

Določen del v svoji poklicni karieri (trenutno 28 let na področju varovanja) sem delal na področju Maritime securitya. To obdobje je zaznamovalo moje življenje, ko sem spoznal predvsem novi pogled na življenje. Knjiga je sestavljena od 20 kratkih zgodb o običajnih ljudeh z malo neobičajnim delom. Knjiga je posvečena mojim kolegom, s katerimi se se srečal na ladjah, vsem tistim, ki to delo še opravljajo oz. so ga končali, kot tistim, ki jih ni več med nami.
Knjiga je mogoče naročiti na spletni strani http://www.webknjizara.hr/knjige/proza/izme-u-plavetnila-dnevnik-jednog-kontraktora-darko-plantarich

Foto: arhiv IVK

Delati kot Security kontraktor verjetno ni delo za vsakega, kako ste se vi našli v tem in kaj je najbolj pomembno, da lahko človek tedne in tedne zdrži na Indijskem oceanu brez komunikacije z ostalim svetom?

Življenje Security kontraktorja je takšen, da se pogosto selite s projekta na projekt. Moram priznati, da osebno nebi mogel živeti brez bližnjega dotika z morjem, zato je bil to tudi eden izmed razlogov zakaj sem se odločil za to delo. Preden sem začel s tem delom, sem sicer imel nekaj predsodkov ne glede na to, da sem prej že dolgo delal na področju varovanja. Eden izmed predsodkov je bil ta, da je to delo samo za bivše Navy seals pripadnike, katerim je adrenalin glavna hrana. Hitro sem spoznal, da je to eden izmed bolj monotonega dela, katere sem delal, čeprav zelo težek, glede na to, da koncentracija pri delu ne sme nikoli popustiti niti za trenutek. To je delo, ki zahteva visoko stopnjo koncentracije in pripravljenost za delovanje v zelo težkih pogojih, kjer v omejenem prostoru in gibanju skrbite za življenja ljudi in ladij, in tovora velikih materialnih vrednosti. Življenjski in delovni pogoji so združeni s samim dejstvom, da se včasih ostane na odprtem morju po nekaj mesecev, kar povzroča veliko spoštovanje proti vsem, ki opravljajo to delo. Ali je to delo za vsakega, seveda lahko rečem, da ni nikakor.
Foto: osebni arhiv

S čim se ukvarjate danes?

Pred dvema letoma sem se ponovno vrnil k svoji ”prvi ljubezni”, in sicer Close protection job. Delam v Afriki in sicer v Somaliji.

Foto: osebni arhiv

Kje se Darko Plantarich vidi čez 5 let?

Težko rečem, kje se vidim čez 5 let, vendar najverjetneje ne daleč od tega, kar počnem danes. To je moje življenje, saj imama rad delo, ki ga opravljam, in dokler bom izpolnjeval visoke profesionalne standarde, bom to delo opravljal z veliim zadovoljstvom.

P. B.                                                                                            E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.