Uroš Jakomini, policist leta 2020 in prejemnik priznanja Varensvet

0

Ste prejemnik priznanja Varensvet za policista leta 2020, ki ga podeljuje Inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju Slovenskega združenja za varen svet. Kaj je po vašem mnenju potrebno, da ima oseba, ki si želi kariero v Policiji, da lahko opravlja svoje delo v skladu s poslanstvom?

Naj se Vam najprej preden odgovorim na vaša vprašanja še enkrat zahvalim za prejeto priznanje za policista leta 2020. To priznanje je potrdilo za moje delo, ki ga opravljam s srcem.

Oseba, ki opravlja delo policista mora biti predana natančnemu, doslednemu načinu opravljanja dela in nalog, ki jih od njega zahteva delo policista. Mora biti odločen, strokoven, natančen, pošten, predvsem pa človek, ki ve, kdaj kdo potrebuje pomoč, pa si tega ne upa priznati ali povedati. Policist mora imeti dober občutek za sočloveka v stiski, saj ni delo policista povezano samo z nadzorom ljudi, prometa in izdajanja kazni.

Foto: Milan Skledar, vir Državni svet

Ali nam lahko opišete vaš delovni dan in naloge, ki jih opravljate?

Na naši policijski postaji (SENP) se delovni dan prične ob 6.00 ali 7.00 uri zjutraj, če pa je potrebno, pa delovnik prilagodimo tudi potrebam nalog, ki jih izvajamo, torej lahko z delom pričnemo tudi nekaj ur prej. Najprej nas vodja izmene seznani z nalogami in območjem, kjer bomo izvajali naloge. Naša enota pokriva območje celotne Republike Slovenije, zato je vsak dan drugačen in zanimiv.  Naloge, ki jih opravljamo policisti v Specializirani enoti za nadzor prometa so predvsem varnost prometa. Na terenu izvajamo vse kar se tiče prometa; kontrola hitrosti z laserskimi merilniki iz stacionarne točke in mobilno merjenje – provida, kontrola tovornih vozil (tahografi, prevozi nevarnih snovi, preobremenitve, izredni prevozi), merjenje hrupa, tehnične brezhibnosti vozil in še bi lahko naštevali.

Delo policista zaradi narave dela sodi med bolj nevarne poklice, kdaj in zakaj ste se odločili, da boste postali policist?

 Res je, da delo policista sodi med bolj nevarne poklice, pa vendarle sem se za ta poklic zanimal že v osnovni šoli. Zanj me je navdušil bratranec, ki je nekaj let starejši in tudi opravlja delo policista. Pa vendarle ni šlo vse po načrtu, saj sem najprej opravil srednjo strokovno šolo in  odslužil vojaški rok. A želja je še vedno ostala, zato sem se vpisal v srednjo policijsko šolo, v katero sem bil tudi sprejet in jo uspešno zaključil.

Foto: Milan Skledar, vir Državni svet

Kateri dogodek v vaši karieri v Policiji vam je do danes ostal najbolj v spominu?

 Najbolj se mi je v spomin vtisnil spomin na lansko nesrečo, v kateri je izgubila življenje mlado dekle. Spomin na dogodek na kraju je zelo živ, misel nanj pa prikliče tudi solze. Med drugimi se mi je vtisnila v spomin tudi lastna nesreča z službenim motorjem na nujni vožnji, ko sem hitel na pomoč sodelavcem v Grosuplje. Bila je huda, a na srečo ni ostalo veliko posledic. Je pa veliko ostalih dogodkov, ki prikličejo nasmeh na obraz.

Glede na naravo dela, ko se srečujete z različnimi bolj ali manj zahtevnimi varnostnimi situacijami, kako upravljate s stresom, ki ga doživljate?

Stres je res skorajda prisoten vsakodnevno, sem se pa z leti naučil, kako se razbremenim po težkih dnevih, težkih intervencijah. Seveda si v službi pomagamo in pogovor je prvi, ki ti olajša dušo, predvsem s sodelavci, ki te razumejo, saj so se že sami kdaj znašli v podobni situaciji oziroma doživeli stresno situacijo. V prostih dnevih si naberem energije s hojo v hribe, druženji s prijatelji, poleti veliko časa preživim na morju, za zbistritev in zaposlitev misli pa pomagam na domači kmetiji. Družina mi je v veliko oporo pri težkih trenutkih, mi znajo prisluhniti in me seveda znajo tudi najbolj razvedriti.

Kje se vidi Uroš Jakomini čez 10 let?

Čez 10 let se vidim predvsem še vedno na terenu. V 20 letih policijskega dela sem se veliko naučil, bi pa v prihodnosti rad to znanje prenesel na mlajše policiste, ter jim bil v pomoč pri doseganju želenih ciljev.

A. K.                                                                                         E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.