Obiskali smo Specialno enoto policije – 31. 01. 2023 (Varensvet)

0

Letos, 1. marca 2023 bo Specialna enota policije (SEP) praznovala 50 let obstoja. Ob tej častitljivi obletnici smo v organizaciji Slovenskega združenja za varen svet, dne 31. 01. 2023 obiskali enoto.

Foto: Varensvet

Sprejela sta nas poveljnik SEP, ki je pozdravil udeležence in glavni inštruktor, ki je v nadaljevanju predstavil zgodovino in delovanje enote.

Foto: SEP

Ustanovitev Specialne enote, ki opravlja najzahtevnejše varnostne naloge sega v leto 1973 in je povezana z vdorom teroristične skupine Feniks na območje takratne Jugoslavije ter pobojem izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Zaradi delovanja skupine Feniks in napovedanih aktivnosti, da se bo teroristični skupini pridružilo še več oseb, je takratni predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije, leta 1972 izdal ukaz za oblikovanje specialnih enot v vseh jugoslovanskih republikah. Glavni namen delovanja enot tistega časa je bil boj proti terorizmu, s časoma pa so/je enota prevzela tudi druge najbolj zahtevne varnostne naloge.

Foto: SEP

Specialna enota je organizacijsko umeščena v Upravo za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi. Sestavljajo jo vodstvo enote in trije oddelki: oddelek za operativno delovanje, oddelek za operativno podporo in oddelek za protibombno zaščito. Enoto sestavljajo visoko usposobljeni in vrhunski profesionalci, ki jih združujejo pripadnost, strokovnost ter visok etični in moralni standard. Gre za pripadnike specialne enote, ki so najboljši od najboljših, saj jih zelo malo opravi vstopno selekcijo in sprejemne izpite. Oblikuje jih izredna fizična in psihična pripravljenost, ki jo krepijo skozi zelo zahtevna usposabljanja. Kandidati se lahko prijavijo v selekcijski postopek izmed zaposlenih v policiji, medtem ko ni potrebno, da so v policiji že dlje časa zaposleni.

Foto: SEP

Narava dela specialne enote zahteva tudi določena posebna znanja in veščine. Pripadniki tako opravljajo naloge po posameznih specialističnih področjih. V enoti tako delujejo potapljači, ostrostrelci, vodniki službenih psov, alpinisti – jamarji, vozniki specialnih vozil, reševalci nujne medicinske pomoči ter specialisti za vstopanje v prostore. Pri svojem delu uporabljajo tudi t. i. notranje drone, ki jim pomagajo pri nevarnih akcijah, ki jih izvajajo v zaprtih prostorih. V enoti imajo tudi tim za psihološko strokovno podporo, ki pripadnike pripravlja za visoko psihološko in mentalno vzdržljivost. 

V samostojni Sloveniji, če izvzamemo obdobje osamosvajanja, pripadnikom enote v njihovih akcijah in za dosego njihovega cilja ni bilo nikoli potrebno uporabiti strelnega orožja.

Foto: SEP

Rdeče panterje, kakor jim pravijo zaradi rdečega karantanskega panterja, našitega na rokavu uniforme, javnost ne vidi ravno pogosto, ker njihove akcije potekajo v najbolj zahtevnih in nevarnih primerih.

Pri uniformah je novost, da so svoje črne uniforme zamenjali za vojaško zelene. Znak specialne enote ima obliko ščita, v zgornjem delu je napis SPECIALNA ENOTA, pod njim pa je stilizirana podoba karantanskega panterja. Osnova ščita je črna, obroba in napis sta zlato rumena, medtem, ko je panter na našitku rdeče barve.

In kot zanimivost za vse, ki tega še niste vedeli, da pripadniki specialnih enot policije delujejo oz. so prisotni na letalih, ki so v lasti državnih letalskih družb. To pomeni, da so tovrstni leti z varnostnega vidika dosti bolj varni, kot sicer, saj so pripadniki specialnih enot visoko usposobljeni za delovanje v primeru varnostnega dogodka na letalu.

Več o Specialni enoti policije je dostopno na povezavi.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.