Nejc Bezjak, športnik, tekmovalec in dijak III. gimnazije Maribor

0

Obiskujete III. gimnazijo Maribor,  ali nam zaupate, kakšne so vaše izkušnje z osebno varnostjo in medvrstniškim nasiljem?

Sam zase težko rečem, da sem bil žrtev kakršnegakoli medvrstniškega nasilja. Mnenja sem, da s pozitivno komunikacijo in pozitivnim odnosom lahko rešimo veliko stvari. Zato s primernimi povratnimi informacijami z osebo s katero komuniciram, lahko dosežemo neverjetne rezultate. Nikakor nisem človek, ki bi se zapletal v kakrkšnekoli konfliktne situacije. Raje se umaknem in v svoji glavi odgovorim, le da se ne sliši.

Sem pa bil že priča nasilja, ko so Romi napadli mojega lastnega brata. Ja, najraje bi skočil v njih, izrazil in pokazal svojo jezo in razočaranje, a sem se raje ustavil in stopil korak nazaj. Nasilje pa vedno rodi še večje nasilje.

Katero nasilje opažate, da je najbolj prisotno med vašimi vrstniki, fizično, verbalno ali spletno?

Zagotovo verbalno. Izražene besede so veliko hujše in veliko bolj bolijo, kot tiste napisane.

Kaj so po vašem mnenju glavni razlogi za nasilje med mladimi?

Bi rekel, da ljubosumje, morda celo zavidanje in neprivoščljivost.

Ste aktiven športnik in tekmovalec, ukvarjate se s plavanjem, ali nam poveste od kje želja po plavanju in kakšne uspehe ste že dosegli v svoji karieri?

Da bi moja mama bila mirna, ko smo šli na dopust in bi se z bratom lahko varno igrala v vodi, naju je enostavno potisnila v plavalni tečaj. Tam pa so trenerji zelo hitro videli talent, plovnost, pripravljenost in to seveda izkoristili. Rezultati so se v tistih otroških letih zelo hitro izboljševali, tako da sem zelo hitro pristal v top 10 slovenskih plavalcev. Seveda to ne velja za vse discipline, ampak ja, mama pravi, da sem hitrejši v vodi, kot ona na suhem.

Doma imam svojo steno, na kateri visi iz moje 10-letne kariere približno 80 medalj. Praktično sem vsako leto dosegal najvišja mesta na vseh tekmah, ki sem se jih udeležil. Največji uspeh pa je bil, ko smo 4 tekmovalci šli v Rusijo, v UFO na ICG (international children games).  

Kaj vam šport pomeni in kako vam pomaga v življenju in v obdobju odraščanja?

Šport, pa naj bo kakršenkoli pomeni disciplino. Pomeni organizacijo delovnega dneva, organizacijo vsake ure, vsake minute. Pri takšnih športih, kot je pa plavanje, pa pomeni to še toliko več discipline, saj se moj delovni dan začne ob 5.45, ko skočim v vodo in se konča ob 19. uri. Šele takrat pride čas za šolo, za mojega psa, manekenstvo in morda kakšno serijo na televiziji. Morda se celo zgodi, da včasih pobegnem ven in se družim s prijatelji. Tako da priznam, da v svojem urniku tažko najdem čas, da bi pomislil na kakšne neumnosti, kaj šele, da bi jih izvajal. Takrat namreč, ko nekaj počnem, delam to res učinkovito in brez zapravljanja časa za nepotrebne stvari.

Kdo je vaš vzornik v poslovnem, športnem ali političnem svetu?

To lahko odgovorim zelo hitro, moji starši, torej oče in mama, ki je najbolj aktiven človek, kar jih poznam. Tako na privatnem, kot v poslovnem svetu. V življenju je dosegla toliko ciljev, da lahko vse pozitivne lastnosti zajemam z veliko žlico. Aktivna je tako v družini, posveča se nama z bratom, omogoča nama pravzaprav vse. Na poslovnem področju je zelo uspešna in prav v užitek je poslušati in slišati, ko si stranke vedno želijo prav nje. Prav tako je aktivna na športnem področju, kjer je tudi aktivni sodnik na mednarodnem nivoju pri dveh športih. Prav tako pa pomaga veliko športnikom in je tudi osebna terapevtka. In moram povedati, tudi mene že uvaja v veliko področij, ki jih obvladuje in se z njimi srečuje pravzaprav vsak dan.

Kaj opažate pri vaših vrstnikih, ali je več takšnih, ki že vedo kaj si želijo, ko bodo odrasli, ali je bolj nasprotno?

Veliko mojih sovrstnikov žal preživlja dneve, zato da jih preživijo. Njihove vsakodnevne aktivnosti so premikanje od sobe, do kuhinje oz. do hladilnika in nazaj. Veliko nas je takšnih, ki smo se vpisali na gimnazijo, ker nismo vedeli kaj bi sami s seboj. In čeprav smo danes v četrtem letniku, jih večina še kar naprej ne ve, kaj bi in tudi kako bi. Žal pa so ponavadi želje tiste, ki segajo v višave, marsikdo pa dobesedno sanja. Ne rečem, da so sanje napačne. In prav je da imamo sanje. A zagotovo pa je za sanje in želje potrebno tudi marsikaj narediti.

Katero poslovno področje vas zanima in kje se vidite čez 10 let?

Zanima me človek, sočlovek, ampak tudi sam še nisem čisto prepričan, ali bom to svoje zanimanje poglobil na področju psihologije ali morda celo na področju fizioterapije. Rad bi stopal po poti človeka, ki potrebuje pomoč v takšnem ali drugačnem smislu. Pa naj bo to pogovor, svetovanje ali celo pomoč v obliki kakršnihkoli terapij.

K. K.                                                                                                       Email: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.