Ismet Ičanović, taekwon-do klub Škorpijon

0
Kaj je bilo odločilno, da ste se odločili za taekwon-do (ITF), torej za šport, ki vsebuje tudi tehnike samoobrambe, s katerimi lahko poskrbimo za osebno varnost in samozaščito?

S športom oz s taekwondo-jem se ukvarjam že 30 let. Pred tem sem treniral tradicionalni karate, ampak nikoli prej v živo nisem videl udarcev z nogo v skoku iz obrata. To je bilo tisto, kar me je navdušilo, da sem se odločil za taekwondo. Ko pa sem taekwondo spoznaval, kot borilno veščino, kot fizično-mentalni trening, sem vedel da je to prava borilna veščina zame. Torej šport, ki vsebuje tehnike samoobrambe, s katerimi lahko tudi poskrbim za osebno varnost in samozaščito.

Kako vam je taekwondo pomagal pri krepitvi lastne osebnosti v obdobju odraščanja in uveljavljanja med vrstniki in nasploh v družbi, namreč nekateri zlorabijo tovrstne veščine, da bi lastne težave in (ne)moč dokazovali z nasiljem?

Taekwon-do je borilna veščina, kjer gre za t.i. umetnost bojevanja z rokami in nogami. Je vojaška veščina, katere disciplina, tehnike in mentalni trening so osnova za izgradnjo močnega občutka za pravico, moralo, skromnost in odločnost. Taekwon-do je veščina oziroma šola življenja, ne samo da  treniramo telo, temveč tudi učimo spoštovanja do drugih, do starejših, se učimo samoobvladovanja. Gre za tekmovalni šport, kjer se na treningih ne uči nasilja, temveč športnega obnašanja in spoštovanja predpisanih pravil.

Ali se spomnite občutkov, ko ste prvič osvojili naslov svetovnega prvaka v taekwondo-ju, kdaj in kje se je to zgodilo?

Prvič sem postal svetovni prvak leta 2006 v Bolgariji. Glede občutkov, ki sem jih takrat doživel, jih je težko opisati, saj jih je potrebno doživeti, da bi človek lažje razumel. Sigurno pa je to nekaj, kar ne pozabiš nikoli oz ti ostane za vedno.

Ismet IčanovićFoto: osebni arhiv

Na katero medaljo oz naslov ste še posebej ponosni?

Ponosen sem seveda na vse medalje, katere sem v taekwondo-ju osvojil. Najbolj pa sem ponosen na medalje, ko sem postal svetovni prvak in naslov obdržal trikrat zaporedoma.

V Sloveniji je trenutno najvišja stopnja mojster taekwondo-ja, črni pas VII. dan, med tem, ko ste vi inštruktor taekwon-doja, črni pas VI. dan. Kakšni so vaši načrti za prihodnost na področju stopenj napredovanja in tekmovanja v tem športu?

Najbolj pomembno mi je znanje, ki ga imam in da znam to znanje prenašati na druge, ki jih ta veščina zanima. Napredovanje pa pride z delom. Seveda pa imam željo postati master, to je naziv za mojstre črni pas XII, XIII in IX  dan.

Glede tekmovanj, pa sem še vedno aktiven, kljub temu da sem dopolnil že 50 let.

Ismet Ičanović je ustanovitelj in glavni trener Taekwon-do kluba Škorpijon http://www.taekwondo-klub-skorpijon.si/

Pripravil: Andrej Kovačič     E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.