Zloraba drog za spolno nedotakljivost (GHB) – previdno na zabavah

0

Vsi, ki se zavedate nevarnosti drog, ki se zlorabljajo za spolno nedotakljivost in ki ste kdaj prebrali grozljive zapise in zgodbe deklet, ki so bile zlorabljene, boste vedeli o čem bomo pisali v nadaljevanju. Zapis ni namenjen pravni ali visoko strokovni diskusiji, temveč želimo pri bralcu ali bralki, staršu ali mladi potencialni žrtvi ozavestiti previdnost, da začuti resnost tovrstne problematike in se ji za vedno izogne. Napad na telo je namreč kaznivo dejanje oz. spolna nedotakljivost je vrednota in pravica vsakega.

S tovrstnim zapisom tudi ne želimo povzročati paniko, temveč želimo opozoriti, da je previdnost ”mati varnosti”.

Za vse tiste, ki so željni zabav se te dogajajo skozi celo leto. Pa vendar vrhunec tovrstnih zabav prihaja v mesecu decembru, ko želimo preživeti konec leta na način, ki nam bo ponudil nepozabne trenutke, ki nam bodo ostali v lepem spominu.

Zabave pa se lahko končajo tudi z ne ravno lepimi spomini ali dogodki, še posebej tistimi, ki se ji ne spomnimo. Govorimo namreč o drogah za posilstva, katerih se poslužujejo progresivne osebe, ki imajo mejno poškodovano osebnost, da na gnusen in pokvarjen način pridejo do svojega zadovoljstva.

Tovrstne droge običajno nimajo barve in okusa oz. v primeru večjih količin v pijači imajo blag okus po metalu. Oseba, ki zaužije pijačo s tovrstno psihosicialno substanco se ne spomni ničesar, kar se ji je dogajalo, skratka izgubi spomin. Pri tem substanca vpliva na kognitivne funkcije, kot so zavest, koncentracija, odločanje, izguba racionalnosti, distorzija mišljenja itd. Pri tem oseba nima nobenega psihometričnega nemira, temveč globoko umirjenost, saj psihoaktivna substanca povsem vlada.

Previdnost pred tovrstnimi drogami pomeni, da vedno pijemo pijače, ki so bile odprte pred nami in da pijačo nikoli ne puščamo brez nadzora.

Ni malo primerov, ko tovrstne droge pridejo v mesto zabave s strani zabave željnih tujcev. Ti običajno pripotujejo v druge države in mesta, kjer se odvijajo zabave za dan ali dva in na ta način izkoristijo tovrstne zlorabe za svoj plen. Naslednji dan pa enostavno odpotujejo nazaj domov, kot da se ni nič zgodilo. Na tovrstnih zabavah poiščejo svojo žrtev na način, da ji v pijačo nasujejo tovrstne substance. Oseba, ki takšno pijačo popije se ne onesvesti, temveč deluje, kot da je vinjena. Pri tem ima občutek, da se povsem obvladuje, vendar gre za lažen občutek, pri čemer ne obstaja način, da bi se upirala za karkoli. Pri tem jo napadalec ali več udeležencev enostavno odpeljejo v hotelsko sobo ali na drugo mesto, kjer si lahko samo še predstavljate kaj vse se tam potem dogaja. Naslednji dan se ne boste ničesar spomnili, kar je še posebej zaskrbljujoče.

Torej bodite previdni, kjer se na zabavah še posebej nahaja več tujcev, kar seveda ne pomeni, da so to edini možni potencialni napadalci. Pri tovrstnih osebah ne gre za klasične posiljevalce, katere vzburja, da se oseba brani in njen boj proti temu. Napadalec namreč ne želi odpora, temveč lahko pot do svojega cilja. Pri tem pa nikakor niso žrtve samo dekleta in ženske, temveč tudi lepo grajeni in fit moški, ki jih ne glede na treniranost in moč tovrstne substance povsem ohromijo.

Skratka previdnost ni nikoli odveč. Pri pijači, ki jo boste zaužili, posvetite popolni nadzor ter na ta način preprečite, da bi vam kdo nasul v pijačo substance, ki vas bodo zaznamovale za celo življenje. V primeru, da se boste naslednji dan zbudili z občutkom, da se ničesar ne spomnite, kaj se vam je dogajalo preteklo noč, je to lahko pokazatelj, da ste bili žrtev tovrstnih drog. Da bi se prepričali v to in da bi ovrgli vse dvome, je z določenimi preiskavami mogoče ugotoviti prisotnost drog v telesu tudi do 1 leta od njenega vnosa v telo. Pri tem pa morajo vzeti vzorce v nohtih in v laseh, pri čemer gre za zelo drage preiskave, glede na običajne, ki se lahko izvajajo do 1 meseca po zaužitju.

Za nadzor nad morebitnimi tovrstnimi substancami v pijači sicer obstajajo tudi določene tablete in palčke, ki jih vstavimo v pijačo, ki v primeru, da pijača vsebuje nevarne substance spremenijo barvo.

Torej glavni nasvet, da na zabavi vedno bodite v družbi zaupanja vrednih oseb, ki jih poznate že dalj časa in previdno pri navezovanju stikov z neznanci. In pa seveda z dokaj trezno glavo, ki bo vedno sposobna presoditi in prepoznati potencialne nevarnosti, ki nas lahko zaznamujejo za celo življenje.

Pa srečno in varno življenju naproti!

Andrej Kovačič, član IVK multidisciplinarnega tima za varnost in nasilje, ki se ukvarja z osebno varnostjo in problematiko nasilja

E: andrej.kovacic@varensvet.si

Uvodna fotografija: Pixabay

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.