Rok Dernikovič, trener olimpijskega dvigovanja uteži in gimnastike ter trener in tekmovalec v crossfitu

0

Ste licencirani trener olimpijskega dvigovanja uteži in gimnastike ter trener in tekmovalec v crossfitu. Kako to, da ste po različnih športih pristali v crossfitu in kdo vas je nad tem navdušil?

Še preden sem se začel ukvarjati s crossfitom in olimpijskem dviganjem uteži sem 10 let igral nogomet in še pred tem nekaj let treniral gimnastiko. Proti koncu nogometne poti sem opravil licenco nogometnega trenerja in poleg igranja za člansko ekipo sem tudi deloval kot trener mlajše selekcije. Kmalu za tem sem izgubil motivacijo za igranje nogometa in jo našel v crossfitu.

Za ta šport sem se načeloma navdušil sam, kajti že od nekdaj me je zanimala telesna pripravljenost športnika in kot športnik več športov sem zato našel ta šport, kjer se kombinirajo vsi bazični športi telesnih sposobnosti, kot so dvigovanje uteži, gimnastika, atletika in vsi vzdržljivostni športi.

Foto: osebni arhiv

Leta 2016 ste prvič osvojili temovanje v crossfitu v Sloveniji, kjer do danes še vedno prevladujete. Ali nam opišete za kakšno disciplino pravzaprav gre?

Gre za šport fitnesa oziroma splošne fizične pripravljenosti, kateri trend tekmovanj narekuje ameriško podjetje Crossfit. Cilj tega športa je testirati in okronati telesno najbolj pripravljenega posameznika. Tekmovanje je vedno sestavljeno iz več predhodno neznanih testiranj (Event) v enem ali več dnevnem okvirju, odvisno od velikosti in budgeta tekme. Manjše tekme so eno ali dvo dnevne, večje tekme tri dnevne in največja tekma Crossfit Games traja dolgih pet dni. Če se želiš udeležiti tekme moraš najprej opraviti kvalifikacije, katere potekajo tako, da organizator predpiše nekaj testiranj katere opraviš kar doma oziroma v svoji dvorani, jih posnameš in posnetek pošlješ organizatorju v vpogled.

Na splošno rečeno je to šport, kjer se testira moč in vzdržljivost hkrati, kajti zmaga tisti z najboljšim povprečjem. Na primer; Tekmuje 40 tekmovalcev, organizator predpiše dva testa; maksimalna teža mrtvega dviga (1RM Deadlift) in 5 km teka na čas. Če bo nekdo zlahka dvignil največjo težo v mrtvem dvigu in pritekel v cilj zadnji, bo tako imel 1 točko za mrtvi dvig in 40 točk za tek, skupaj 41 točk. Nekdo, ki pa bo dvignil 20-krat težo in v cilj pritekel tudi 20-i, bo  imel skupno 40 točk, kar je za eno točko boljši rezultat od tistega, ki je bil najmočnejši, a najslabši v teku.

Foto: osebni arhiv

Katero tekmovanje in uvrstitev v tujini si do danes štejete za največji uspeh v crossfitu?

Leta 2019 sem na eni od največjih tekem v Evropi French Throwdown v Parizu dosegel skupno 17. mesto, kjer je bila velika večina najboljših atletov v Evropi. Potem je prišlo obdobje Corona virusa, ki mi je odvzelo nastop na Crossfit Games 2020, katere sem si priboril z najboljšim rezultatom v Sloveniji po takratnih kvalifikacijskih pravilih. Leta 2021 sem se pa uspel uvrstiti na Lowlands Throwdown kot polfinalno tekmo za Crossfit Games, katera je veljala za evropsko prvenstvo in dosegel sem 20. mesto, vendar je bila tekma zaradi Corona ukrepov izvedena ‘’Online’’, kar pomeni veliko slabšo kontrolo sojenja. Sem pa tudi aktualni državni prvak v olimpijskem dvigovanju uteži.

Foto: osebni arhiv

V primerjavi s klasičnim body buildingom, katere so po vašem mnenju prednosti crossfita?

Najprej treba povedati, da cilj bodybuildinga je estetskega pomena, medtem ko pri crossfitu gre za zmogljivostni pomen, vendar je trening za mišično maso zelo pomemben del crossfita, kjer je izbor vaj bolj prilagojen specifiki tega športa in se je ugotovilo, da je ta filozofija veliko boljša za pridobivanje na mišični masi, ravno zaradi izbora vaj in hkratnega treninga vzdržljivosti, kajti ta filozofija bazira na intenzivnosti skozi kompleksne in funkcionalne vaje, kar je pa ključni dejavnik za mišično rast predvsem skozi hormonski odziv. Zato smo ta segment crossfita, kjer je poudarek na pridobivanju mišične mase poimenovali funkcionalni bodybuilding, kajti gibalna funkcija človeka je, da se ob izražanju moči in vzdržljivosti giba kvalitetno, saj bo le tako učinkovito stimuliral svoje telo in posledično pridobil rezultate kot sta mišična masa in splošna vzdržljivost, katera sta tudi glavna dejavnika za dolgoživost. Seveda dobri trenerji klasičnega bodybuilding vedno bolj predpisujejo svojim strankam kompleksne vaje in manj izolacijskih vaj ter povrh tudi metabolični trening, kajti le tako bodo lahko dosegali rezultate brez prepovedanih substance, pa tudi, če so le samo estetskega pomena.

 • Klasični bodybuilding -vs- funkcionalni bodybuilding
  • Kbb ne vsebuje (premalo) metaboličnega treninga
  • Kbb vsebuje manj kompleksnih vaj, posledično manjša intenzivnost,
  • Kbb z izolacijskimi vajami težje dosežeš zadostni volumen
  • Kbb krajši obseg giba za boljši ‘’efekt’’, posledično slabša gibljivost
  • Fbb vsebuje trening za funkcionalnost,
  • Fbb pokuriš več kalorij
  • Fbb boljši hormonski odziv

Foto: osebni arhiv

Kje se Rok Dernikovič vidi čez 10 let?

Težko povem kje, lahko pa zagotovo povem, da bom za vedno ostal trener in širil ta koncept treninga, kajti mojo referenco in znanje bi bilo škoda ne izkoristiti, zaenkrat imam še vedno tekmovalne cilje. Ko pa bom zaključi s tekmovanjem na najvišji ravni, se bom pa glede na povpraševanje po mojih storitvah odločil ali bo trenerstvo moje primarno poslanstvo ali pa bom dokončal študij strojništva in se zaposlil kot inženir.

K. K.                                                                                                     E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.