Rajko Bačnar, predsednik IBA CROATIA, inštruktor International Bodyguard service

0

Ali nam lahko predstavite IBA CROATIA Združenje na Hrvaškem?

I.B.A. CROATIA je bila ustanovljena v letu 2005. V istem letu sem v Sloveniji opravil osnovni tečaj za telesnega stražarja, pod vodstvom namestnika generalnega direktorja IBA in mednarodnega inštruktorja Petra Bach-a. Prav tako sem istega leta opravil specialistični tečaj CQB, TACTICAL FIREARMS in SNAJPER-PROTI SNAJPER, pod vodstvom generalnega direktorja in profesorja IBA, Barona James Castelshorta.

Lahko pa povem, da je že prej bilo nekaj kandidatov iz Hrvaške, ki so v Sloveniji zaključili osnovni tečaj za telesnega stražarja. Med njimi je bil tudi sedanji podpredsednik IBA CROATIA, Darko Plantarić.

Na osnovi pokazanih rezultatov in števila opravljenih ur specialističnega usposabljanja, mi je namestnik generalnega direktorja IBA, Peter Bach, podelil status zastopnika IBA za področje Hrvaške.

Gospod Darko Plantarić je po ustanovitvi in prvem mandatu postal prvi direktor IBA CROATIA, ter je prevzel obveznosti organizacije in mi na ta način omogočil, da opravim čim več specialističnega usposabljanja, za pridobitev naziva pomočnik inštruktor. V naslednjem mandatu sem postal predsednik IBA-CROATIA, pomočnik instruktor, in za področje Balkanske regije namestnik direktorja za to regijo. Podpredsednik IBA-CROATIA, kot tudi strokovni sodelavec je postal Darko Plantarić.

Prvi osnovni tečaj za telesnega stražarja na Hrvaškem je potekal v Rijeki, v letu 2006.

Po 10. letih dela na tem področju sem v letu 2015 pridobil najvišjo stopnjo inštruktorja po IBA standardu (profesor IBA, kar imajo v svetu samo štirje). Hkrati postanem tudi pomočnik generalnega direktorja in koordinator za Balkansko regijo. IBA Hrvaška je do danes usposobila več kot 150 kandidatov na področju Hrvaške.

IBA je najstarejša šola za bodyguarde na svetu. Ustanovljena je bila v Franciji (Pariz) leta 1957, in ima članstvo v preko 60 držav v svetu. Po statistiki IBAHQ je usposobila preko 12.000 bodyguardov po celem svetu.

IBA Croatia 2

Foto: arhiv IBA Croatia

Glede na to, da že dolgo delujete na področju varovanja oseb, kot inštruktor in telesni stražar. Kakšne veščine in osebne karakteristike mora imeti telesni stražar, da lahko profesionalno in učinkovito opravlja te naloge?

Moderni bodyguard, za razliko od tradicionalnega, kateremu so bile najbolj pomembne mišice in veščine streljanja, mora obvladati veliko veščin. Mentalni vidik je najmočnejše orožje modernega bodyguarda, in obvladanje veščin, kot so načrtovanje, protieksplozivni pregled prostora in vozila, komunikacija, varna vožnja, kontrola nad elektronskimi sistemi za nadzor, paramedicina, varno sledenje, borba od blizu z in brez orožja itd.

IBA Croatia 3

Foto: arhiv IBA Croatia

Katere so tri najbolj pomembne zadeve pri opravljanju nalog telesnega stražarja?

Koncept IBA usposabljanja je preventiva – da se nič ne zgodi, a ko se zgodi, sledi odpor nastali situaciji. Prva in najpomembnejša naloga je načrtovanje same naloge. Načrtovanje se izvede na način, da se prvo pridobi vse potrebne informacije o VIP-u in njegovem gibanju, ter se na tej osnovi odredijo prioritete, število bodyguardov, logistika itd. Druga najpomembnejša naloga je kvalitetna izvedba načrtovane naloge. In tretja biti pripravljen reagirati kvalitetno in hitro, če pride do spremembe načrtovane naloge, da se spremeni smer gibanja, odvrne poskus napada na VIP-a itd.

IBA Croatia

Foto: arhiv IBA Croatia

Ali nam lahko poveste, kako se pripravljate na najbolj zahtevne naloge, ki jih izvajate na območjih, kjer se lahko pričakujejo težave?

IBA ima usposabljanje, ki se predvidevajo za delo na običajnih območjih. Vendar se v zadnjem času zaradi terorizma v Svetu, izgubljajo smeri »normalne situacije«. Iz tega razloga izvajamo posebna specialistična usposabljanja in treninge PSD (Personal Security Details) za območja visokega tveganja (Afganistan, Irak, Afrika itd). Po končanem specialističnem usposabljanju, se izvajajo načrtovanja za točno določene države, za katere se pripravljajo kandidati, ker so koncepti varovanja specifični za vsako od njih. Npr. če se pripravlja za Afganistan, se veliko več posveča pozornost, kako se izogniti bombi na poti in kako prepoznati in se izogniti napadu, dokler za Afriko pomenijo druga pravila. Statistika napadov je različna od države do države, v Afriki je cilj napada na VIP-a ugrabitev in zahtevanje odkupnine, zato se ne postavlja eksploziva na pot, temveč se izvajajo zasede, in eliminacija bodyguarda ter ugrabitev VIP-a. Za Afriko je zato druga taktika usposabljanja za zaščito VIP osebe, glede na druga območja.

Pri izvajanju teh nalog ni popravnega izpita. Kako izbirate prave ljudi za te naloge, kako dolgo usposabljanje imajo, da je oseba na koncu res pripravljena za najbolj zahtevne naloge?

Kot vsaka šola, tako tudi šola za bodyguarde ima učence/kandidate, ki so usposabljanje opravili z oceno 2 do 5. Če se nas vpraša za izbor bodyguarda, vedno izberemo tiste kandidate, ki so bili najboljši na usposabljanju, in od katerih smo delo in veščine spoznali. Prav tako osebne karakteristike preko druženja na usposabljanju. Posebno so cenjeni tisti bodyguardi, ki po našem usposabljanju nadaljujejo še z višjim nivojem usposabljanja, ker imamo veliko specialističnih usposabljanj, in ki so vseskozi v treningu vseh veščin, ki so potrebne za dobrega bodyguarda. V nadaljevanju se pred izvajanjem pomembnih nalog izvedejo testiranja pripravljenosti po NATO standardu, kjer se vidijo veščine in psihofizična pripravljenost vsakega kandidata.

Posebno pozornost posvečamo vaši, slovenski varnostni družbi IBS VAROVANJE iz Kočevja, ki je naš partner. V tem podjetju so pričeli zgodbo vrhunsko specializirane družbe za varovanje VIP oseb, začenši preko IBA programov. Usposabljanje izvajajo tudi preko programov slovenskega usposabljanja za telesne stražarje ter se dodatno usposabljajo in licencirajo preko prestižne UK licence SIA (Security Industry Authority).

IBA LOGO

Andrej Kovačič                 E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.