Predrag Balcacanović, predsednik Srbskega združenja telesnih stražarjev (SAB) in predstavnik za Srbijo – “International Close Protection Training Association (IACPO – ICPTA)

0

Ali nam lahko predstavite svojo poklicno pot, kjer ste delali in kaj delate danes?

Prvo bi se zahvalil za zanimanje za moje delo. Veseli me, da je opaženo tudi v Sloveniji. Kmalu bo minilo 10 let, od kar se profesionalno ukvarjam z varovanjem oseb oz. sem telesni stražar. Pred tem sem bil zaposlen v vojski, kot profesionalni vojak. V bistvu sem eno uniformo zamenjal z drugo. V obdobju delovanja kot telesni stražar, sem imel priložnost in čast, da so mi varnost za svoje življenje zaupali mnogi. Od estradnih zvezdnikov, poslovnežev, do političnega vrha.

Drugače sem tudi soustanovitelj in aktivni član Srbske reševalne ekipe, ki je sodelovala z vojsko in policijo pri odpravljanju posledic zadnjih poplav, ki so se zgodile pred časom. Prav tako vodim neprofitno Sekcijo za boj proti nasilju nad ženskami.

Predrag BalcacanovićFoto: osebni arhiv

Imate zelo zanimiv moto. Biti telesni stražar, ni samo rdeča preproga z znanimi osebnostmi. To je polno znoja, truda in odrekanja. Biti telesni stražar pomeni živeti tuje življenje, in biti pripravljen, da daš svojega. Kako to, da ste se odločili za tako zahteven in dokaj nevaren poklic?

Da, to je moto, ki sem ga zapisal, ko smo ustanavljali prvo in za sedaj edino združenje telesnih stražarjev v tem prostoru. Že od srednje šole, ki sem jo na žalost doživel v tistih vojnih razmerah, sem razmišljal o tem. Vojne razmere, kriminalno okolje, preprodajalci in podobne negativne okoliščine, kjer ni bilo posebnega izbora. Bila je povsem odprta pot, ali bom šel levo ali desno. Družinska vzgoja in vojska, ki sem jo takrat odslužil v rednem roku, so bili odločilnega pomena za mojo prihodnost. Od nekdaj so mi bili všeč red, delo in disciplina. Vedel sem, da si želim življenje, ki vseskozi zahteva dinamiko, izpopolnjevanje, konstantno pripravljenost, in hkrati nudi samozavest, ki predstavlja pravega človeka. Vedno me je privlačila uniforma, zato je bilo logično, da sem po službi v vojski nadaljeval kariero na podobnem področju. Tako sem začel z izobraževanjem in usposabljanjem za telesnega stražarja. Skozi usposabljanje in prakso sem imel priložnost za učenje in delo s priznanimi strokovnjaki na tem področju.

SAB

Foto: osebni arhiv

Vaše združenje S.A.B. je polnopravni član “International Close Protection Training Association – IACPO – ICPTA”. Kdaj ste začeli z vašo organizacijo v Srbiji?

Da, S.A.B. je mednarodno priznano združenje. Od vsega začetka smo trdo delali, da bi naredili profesionalno in priznano organizacijo tudi izven naših meja. Torej organizacijo, ki bi bila del mednarodne mreže, kjer bi bili člani podpora eni drugim. Na ta način smo tudi želeli ‘’razbiti’’ predsodke, ki so povezani na naš posel in ljudi, ki ga opravljajo. Naši pripradniki so izobraženi, dobro opremljeni in lojalni. S.A.B. je letos praznoval 5 let delovanja. Brez predsodkov in rivalstva smo odprti za vse vidike sodelovanja in mreženja z ljudmi iz naše stroke, kot z drugimi za nerazdružljiva prijateljstva.

Predrag Balcacanović

Foto: osebni arhiv

S.A.B. izvaja programe usposabljanja po najvišjih standardih in na globalnem nivoju. Kako poteka program usposabljanja, ki ga izvajate za kandidate za telesne stražarje?

Izvajamo program od začetnega osnovnega usposabljanja, na katerega so dobrodošli praktično vsi. To usposabljanje je t.i. filter oz. selekcija, da vsi, ki bi želeli delati na tem področju sploh spoznajo, kaj delo predstavlja. Skozi osnovno usposabljanje vidimo, kdo bi lahko postal telesni stražar z nadaljnjim usposabljanjem.

Osnovni program izvajamo na naslednji način: 1. dan (ekipa, klijent, PSD, delo v skupini; 2. dan (konflikt, taktični modeli pri premikanju z motornim vozilom, sistem komunikacije, delo s klijentom, avto/vhod-izhod); 3. dan (varno rokovanje z orožjem, KD); 4. dan (samoobramba); 5. dan (opravljanje izpita).

SAB

Foto: osebni arhiv

Kakšna je situacija pri vas v Srbiji na področju varovanja, na katerem delate?

Situacija ni sijajna. V uveljavi je novi zakon, ki naj bi prinesel nekaj reda tudi na tem področju. Osebno menim, da žal ne bo nič boljše. Velikim podjetjem, ki so na našem prostoru to ne ustreza, ker s tem izgubljajo poceni delovno silo. Prav tako za domača podjetja, ki so pretežno portirske službe, v katerih se dela po sistemu, da vsi delajo in znajo vse. Tako, da imate osebo, ki ponoči varuje neko gradbišče, podnevi pa opravlja naloge telesnega stražarja. Na tem področju je tako 80 % upokojencev in študentov, ki so tukaj prehodno zaradi priložnostnega zaslužka. Prav tako obstajajo takšni, ki po usposabljanju ali dveh prevzemajo varovanje oseb ali se promovirajo, kot neki inštruktorji. Na srečo takšnih ni ravno veliko, ker je v našem poslu le odločilna strokovnost in ustrezna usposobljenost.

SAB

Foto: osebni arhiv

Kdo so vse vaše stranke oz. kdo najema vaše storitve?

Kot sem že dejal, so stranke zelo različne. Ker nam kodeks poslovanja to prepoveduje, žal ne morem omenjati imen. Je pa kar nekaj fotografij prišlo že v javnost, kjer je razvidno varovanje omenjenih oseb.

Zgodi se tudi, da naše storitve koristijo povsem običajni ljudje, ki se v nekem trenutku zaradi različnih življenjskih okoliščin znajdejo v nevarnosti ali jih skrbi za svoje najbližje. Naše storitve niso ravno najbolj poceni. Zato se ljudje po razgovoru z nami pogosto odločijo za cenejšo alternativo v nekaterih od lokalnih varnostnih agencij. Čeprav jih ta razlika lahko stane življenja. Strokovnost, opremljenost in kontakti s katerimi razpolagamo so zelo pomembni. Če primerjamo z avtomobilsko industrijo, sta tudi Yugo in Ferrari avtomobila, vendar je razlika neprimerljiva, ko gre za varnost.

Predrag Balcacanović

Foto: osebni arhiv

Ali izvajate delo tudi v tujini, in kje vse ste že izvajali varovanje oseb?

Seveda delamo tudi v Evropi, in prav tako tudi zunaj nje. Pogosto izvajamo sodelovanje v smeri spremljanja oseb do Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Črne Gore, kjer varovano osebo prevzamejo kolegi s tistih območij. Lahko povem, da gre za odlično sodelovanje. Specifične države, kjer izvajamo varovanje so Maroko, Sirija, in Libanon. Gre za območje z zelo visokim tveganjem, kjer ni ‘’foliranja in manekenstva’’. Tukaj prihaja do izraza vse kar znate in ne znate.

Predrag Balcacanović

Foto: osebni arhiv

Prijazno vas pozdravljam, prav tako vaše bralce in kolege v Sloveniji. Upam, da se kmalu vidimo na strokovnem srečanju, ki ga organizira Slovensko združenje za varen svet. V zadovoljstvo mi bo, da izmenjamo izkušnje in da morebiti dogovorimo tudi kakšno sodelovanje.

Andrej Kovačič                       E: andrej.kovacic@varensvet.si

transparent sab

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.