Obiskali smo Dan nacionalne varnosti 2016 – Žiga Nosan

0

Tudi dijaki 1., 2. in 3. letnika izobraževalnega programa Tehnik varovanja smo se v sredo, 14. septembra 2016 obeležili Dneva nacionalne varnosti, ki je bil izveden v soorganizaciji IVK Inštituta za varnostno kulturo, Slovenskega združenja za varen svet, Fakultete za varnostne vede in Slovenske vojske. Letošnja tema je bila »Izzivi za ohranitev stabilne nacionalne varnosti in vloga države, občin in državljanov«.

Obiskali smo Vojašnico Edvarda Peperke, kjer so nas na parkirišču počakali spremljevalni učitelji. Lahko smo spremljali različna predavanja. Na predavanju Kaj je nacionalna varnost in kdo jo zagotavlja smo izvedeli, da je nacionalna varnost, varnost naroda in države, ki državi zagotavlja suverenost in samostojnost. Glavni poudarki: varovanje življenja oseb, varovanje tujega in lastnega premoženja, varovanje nacionalnega ozemlja.

Zelo zanimivo je bilo predavanje Nasilje mladih na zmenkih. Predavateljica je razlagala, da moramo biti pri uporabi spleta zelo previdni, ko se pogovarjamo z neznanci, saj lahko celo postanemo žrtve spolnega predatorja – to je človek, ki želi spolne odnose z mlajšimi, torej pedofil.

Slišali smo tudi o drogah in o odvisnosti. Predavatelj je priznal, da je v preteklosti tudi sam zašel v težave zaradi prepovedanih drog. To predavanje je bilo predvsem namenjeno tistim, ki kadijo travo, marihuano … Pokazal nam je tudi fotografije, ki prikazujejo spremembe na človekovi zunanjosti – zgubana koža, pretirano izpadanje las, zabuhlost itd.

Najbolj mi je bila všeč predstavitev specialnih enot, saj me to tudi najbolj zanima. Predstavili so enote v Sloveniji. V specialno enoto se lahko vključiš, če se po srednji šoli vključiš v policijo, potem pa napreduješ. Ogromno vadijo – streljanje, vdiranje v stavbe …

Predstavila se je tudi enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Če na tako sredstvo naletimo v naravi, se ne smemo ničesar dotikati, pač pa moramo takoj poklicati policijo, saj lahko pride do eksplozije.

Teh predavanj se nismo udeležili le dijaki, ampak tudi predstavniki policije in vojske, strokovnjaki za varnost v organizacijah, predstavniki občin in mestnega redarstva in verjetno še kdo.

Po vsem, kar sem slišal, ugotavljam, da se varovanje iz leta v leto spreminja, prav tako tudi varnostne razmere. Za nacionalno varnost je nujno potrebno dobro in učinkovito sodelovanje vseh pristojnih služb in organov ter seveda aktivna vloga nas – državljanov – v lokalnem okolju.

Žiga Nosan, 2. a., dijak Srednje strojne in kemijske šole, Šolski center Ljubljana, program Tehnik varovanja

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.