Obiskali smo Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Slovensko združenje za varen svet – 14.4.2016

0

Z članicami in člani Sekcije mladih za varnost, ki je del Slovenskega združenja za varen svet, smo 14.4.2016 obiskali Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Sprejel nas je direktor Zavoda za prestajanje kazni, mag. Bojan Majcen s svojimi sodelavci. Po izjemno zanimivi uvodni predstavitvi vseh postopkov, od sprejema obsojenca na prestajanje kazni, ter njegovega življenja v zaporu, smo si še od blizu ogledali največji Zavod za prestajanje kazni v Sloveniji. Tako smo imeli priložnost videti zaporniške sobe, prostore za umirjanje najbolj nasilnih zapornikov, skupne prostore, kjer zaporniki preživljajo prosti čas, ter ostalo infrastrukturo.

Prav tako smo se seznanili s problematiko varnosti, kateri vodstvo in zaposleni namenjajo največ pozornosti, da lahko zagotavljajo normalne pogoje za bivanje in delo v zaporu. Predstavljeni so bili tudi nekateri primeri, ki kažejo na to, kako človeška iznajdljivost nima meja.

Zapor v sociološkem pogledu predstavlja posebno družbeno skupnost, kjer se na enem mestu in proti svoji volji znajdejo različni ljudje. Z obiskom smo prišli do določenih spoznanj o življenju znotraj zapora, kar je bila zelo zanimiva in nepozabna izkušnja.

Na obisku se nam je pridružila dr. Damijana Žišt, ki je pred leti izdala prvo knjigo v Sloveniji s področja prestajanja zaporne kazni, z naslovom Utrinki za rešetkami.

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.