Virtualno mesečno srečanje na temo SAP-Security Advance Party oz. SAP – novi izziv telesnih stražarjev – 16. 2. 2021 (VARENSVET)

0

V organizaciji IVK inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet je dne 16. 2. 2021 ob 17. uri potekalo virtualno mesečno srečanje na temo SAP – Security Advance Party oz. SAP – novi izziv CoVid19. SAP – Security Advance Party je specialistični tečaj za predhodnico ekipe telesnih stražarjev, katera vse pripravi pred prihodom varovane osebe. Ekipa mora glede na nove razmere v svetu tudi poskrbeti, da so vsi prostori v katere prihaja varovana oseba razkuženi, in da je oseba in njeni gosti zaščitena.

Naš tokratni gost je bil Rajko Bačnar, predsednik združenja telesnih stražarjev IBA Croatia in direktor zasebno-varnostne družbe LYNX Security.

Foto: slika zaslona

Z nastankom in širjenjem pandemije COVID-19 so telesni stražarji dobili nov izziv pri zaščiti VIP oseb. Poleg zaščite VIP oseb pred vsemi vrstami napadov (kar je del varnostne naloge) so odgovorni tudi telesni stražarji za preprečitev kakršne koli druge nevarnosti, ki bi lahko doletela VIP osebo (Varnostni del). To zagotovo vključuje nalezljive bolezni, zato uvajajo dodatno skrb pri načrtovanju zaščite VIP oseb zaradi virusa COVID-19 o zaščiti VIP oseb pred nevarnostmi okužbe. Omenjeni ukrep zahteva dodatno izobraževanje ekipe telesnih stražarjev, dodatno pripravo in dodatno izvajanje ukrepov.

Foto: slika zaslona

Z izobraževanjem naj bi telesni stražarji pridobili osnovno znanje o zdravilu COVID ter ukrepe za preprečevanje okužb. Poleg tega mora osebna oprema telesnega stražarja vključevati zaščitno opremo (dovolj kakovostne zaščitne maske, termometer za merjenje telesne temperature, razkužilo za roke itd.), da varujejo telesne stražarje pred okužbo sebe, sodelavcev in samega VIP-a. Poleg tega je ekipa telesnega stražarja v svoje vsakodnevne naloge, kot je pregled vozila ali okoljski pregled, ki se opravi pred prihodom VIP-a, dodala še skrb, da sta vozilo in prostor ‘razkužena’, s čimer se zmanjša možnost okužbe.

Foto: slika zaslona

Če VIP potuje na določen cilj, je treba opraviti analizo virusa COVID-19 za državo in nato za regijo, znotraj ciljne države, pa tudi za mikrolokacijo za bivanje (kraj / mesto in sami objekti). Treba je imeti informacije o tem, kako nadaljevati na načrtovanem cilju v smislu preprečevanja okužbe s COVID, kje se lahko izvajajo testi na virus COVID-19 in kakšen je postopek, če se najde VIP (ali član ekipe telesnih stražarjev) z okužbo.

Foto: slika zaslona

Objava dogodka hrvaški portal Zaštita tukaj.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.