Boj iz bližine – 2. del

0

Boj iz bližine brez orožja

Slika 1: Beg od nevarnosti in zaustavitev napada na VIP osebo

VITALNI ELEMENTI BOJA

Večina strokovnjakov borilnih veščin pozablja na stvari, ki jih je treba obvladati, da bi boj uspel. To so:

  1. motivacija
  2. stabilnost
  3. metoda

MOTIVACIJA

Najpomembnejši element v boju ni kaj naredite, ampak volja za to – motivacija.

STABILNOST

Stabilnost je način kako stojite in se premikate. Samoobramba se zasnuje na delovanju. Ne udarjate z udarci ampak s svojimi rokami in nogami – primarno z lastno težo.

Ključ tega leži v enačbi kinetične energije E= ½ masa x hitrost. Kadar udarite nekoga, morate upoštevati kombinacijo mase in hitrosti iz priporočenega, nekoliko nižjega, stabilnega, boksarskega položaja.

METODA

Zadnja prioriteta je tisto kar naredite – metoda – nekateri strokovnjaki napačno trdijo, da je metoda najpomembnejša. Najpomembnejše je, da metoda ostane enostavna. Vse kar naredite je osredotočeno na dve ali tri poteze in ne na cel katalog potez.

Namesto 18 ali 19 tehnik za obvladovanje enega napada, najdite eno metodo, ki bi lahko rešila 18 ali 19 napadov. Veliko strokovnjakov poučuje svoje znanje v kinodvoranah. Hollywood je samo predvidevanje strokovnosti. To je zelo vešča iluzija, ampak na koncu samo iluzija.

Običajno rečemo, da so primarno orožje telesnega stražarja možgani. To orožje ni nikoli preveč izkoriščeno. Nikjer se pomanjkanje uma ne kaže kot pri izbiri orožja.

Izkušnja profesorja IBA-e, Jamesa Shortta

»Pred nekoliko leti me je režiser akcijskih filmov zaprosil za pomoč. Pravzaprav ni potreboval pomoči ampak kontakte za tržišče. V razmerju do mene je bil vedno prijateljsko razpoložen, vendar  sem se vedno bal »noža v hrbet«. Odločil sem se, da mu pokažem lekcijo«.

»Hotel je demonstrirati obrambo pred orožjem – običajne tehnike o nožih, razbite steklenice, železne palice in pištole pred občinstvom običajnih norcev«.

»Izvlekel sem svoj 357 Magnum revolver napolnjen s slepimi naboji in ko je krenil proti meni, sem potegnil sprožilec. Seveda, pištola je ustrelila in on se je preplašil strela. Ni bil pripravljen na potezo in ostal v šoku«.

»Posumil sem, da skozi leta poučevanja borilnih veščin, razoroževanja napadalcev z orožji, nikoli ni bil v bližini prave pištole. Veliki mojster je zbežal  s povešeno glavo« .

UPORABA OROŽJA

Slika 2: Mednarodni IBA inštruktor Rajko Bačnar prikazuje tehniko odvzema avtomatskega orožja

V obrambnem menedžmentu je uporaba strelnega orožja zadnja rešitev, ki pride na vrsto samo v trenutkih popolne nemoči. Vojaške in policijske metode so si v popolnem nasprotju, vendar pa tudi telesni stražar se poslužuje premalo njunih metod. Telesni stražarji nimajo lestvice po kateri bi delovali, saj se včasih nahajajo v policijskem okolju, včasih pa v vojaškem. Telesni stražarji uporabljajo razna strelna orožja, od pištole in revolverja, do šibrovke. Malo kasneje se bo pisalo o uporabi hladnega orožja, kot tudi o boju brez orožja in metode prisile.

Noži in palice

Noži, kot je  na primer Tanto, se uporabljajo v situacijah,  kjer je prisotna množica ljudi. Nikoli ne izvlecite strelnega orožja v množici, saj tvegate, da vam ga odvzamejo in uporabijo proti vam. Ravno tako ni nekega velikega učinka z ostalim orožjem. Iz množice se morate prebiti.

Orožje za napad, ki jih uporablja telesni stražar so v usnje oblečene  palice ali pa teleskopske palice, kot na primer ASP, ki jo uporablja ameriška »Tajna služba«. Tarča takšnega orožja so sklepi.

Slika 3: ASP teleskopska palica

Palice se načeloma ne uporablja za obvladovanja nasprotnika. To ni njena funkcija, čeprav nekateri »učitelji« razvijajo celotne teorije o uporabi palic z ignoriranjem njenega osnovnega namena kot napadalno orožje in ne kot samoobrambno.

V naslednjem članku se bo pisalo o uporabi strelnega orožja v boju iz bližine. V tem članku se bomo osredotočili na neoborožene aspekte boja iz bližine ter uporabi hladnega in napadalnega orožja.

Dolgo let so policijski priročniki, kot tudi ostali priročniki, prikazovali metode razoroževanja napadalca z nožem, a kljub temu se nekateri policisti še vedno  ranijo ali celo umrejo zaradi ubodov. Sčasoma so ljudje opuščali takšne napotke, ki se niso izkazali za najboljše.

Kot rezultat so omislili sistem CUT (rez):

C = create distance (ustvarite razdaljo) / U = utilise cover (zaščitite se) / T = transmite for asisstance (sezite po pomoči)

Rezultat je veliko manj ranjenih oseb iz policijskih in drugih služb. Da bi nož postal orodje in ne igračka, mora biti uporaben in z njim treba trenirati. Prepogosto je pomanjkanje discipline zahodnjakov posledica želje po zabavi – za njih je to oblika sprostitve, za druge pa preživetje.

Oboroženi ali ne, telo se uporablja na isti način. Najpomembnejše so naslednje stvari:

Položaj telesa

Slika 4: Najbolj naraven in učinkovit položaj telesa za boj ali samoobrambo

Nizek položaj je najboljši, saj se tako zavaruje točke telesa kot so obraz, grlo, trebuh, genitalije. Tako se lažje zoperstavimo agresivnemu napadu. Telo je stabilnejše pri premikanju in udarci so bolj učinkoviti, saj k temu pripomore teža telesa.

Boj, zamrznitev, bežanje

V nevarnih situacijah je telo pod vplivom adrenalina, hormona, ki ga proizvaja nadledvična žleza in ta vpliva na našo reakcijo.

Adrenalin vpliva na tri stanja, ki telo vzpostavi; boj, zamrznitev ali pa bežanje.

Do boja pride, ko se odločite zoperstaviti se in tedaj pride do stopnjevanja adrenalina.

Bežanje se pojavi, ko želite oditi iz nevarne situacije. Adrenalin spremlja tudi takšno stanje, na primer zmorete teči hitreje ali pa preskočiti višje ovire.

Slika 5: V kolikor sproščanje adrenalina v telesu niste izrabili za napad ali pobeg, bo nastopilo stanje telesa »zamrznitev«. Nesposobnost vsakršnega odziva.

Za bežanje je potreben vzravnan položaj, nasproten tistemu, ki je potreben za bojevanje. Na žalost šole mnogih mojstrov borilnih veščin učijo kako se bojevati v vzravnanem položaju – to je popolno nasprotje logiki telesa.

Udarci z nogami

Problematika pri brcah z nogami je v tem, ko morate dvigniti nogo od tal v kolikor želite zadati udarec.  Zadržite udarce in naučite se udarjati iz nizkega položaja (boksarski položaj), ciljajte nasprotnika nad koleni in v predel mednožja (tudi proti ženskam).

Udarci z rokami

Nikoli ne udarite tako, da zlomite roko v predelu pesti. Če se je to zgodilo boksarju Mike Tysonu potem  se bo lahko tudi vam. Za delo potrebujete obe roki, ravno tako za rokovanje z orožjem, zatorej ne tvegati.  Za udarce uporabljajte dlani in komolce, tako se boste izognili tudi nepotrebnim zlomom kosti.

»Vodenje«

V primeru, da ima vaš nasprotnik dolge lase, primite in povlecite odločno za lase. Vlecite ga in ga zavrtite. Glava vodi telo. Imejte nadzor nad prijemom glave in s tem boste imeli  nadzor tudi nad telesom.

Ravno tako je priročna tudi tehnika davljenja ali pa, ko ste v množici ljudi prijemi za ustnice, obraz, ušesa ali nos. Trenirajte vaš pritisk s prsti na orehih ali teniških žogicah, kot bi radi opravili prijem na ljudeh, ki vas preveč vznemirjajo.

Spremembe v bližinskem boju

V raznih situacijah je potrebno uporabljati različne metode, vendar naj ostanejo tehnike bojevanja enostavne in učinkovite (agresivne). Največja oddaljenost od napadalca mora biti 6 metrov in med  varnostnim spremstvom ali primeru zasede morate biti sposobni se približati napadalcu preden lahko izvleče strelno orožje.

Delovanje v primeru zasede

Kadar niste oboroženi:

  1. Imejte vedno nekaj pri roki, da lahko hitro uporabite/vržete napadalcu v obraz, kot  da bi mu hoteli odvrniti pozornost in pridobiti na času.
  2. Zavedajte se, da ste telesni stražar in ne predstavljate objekt napada. Cilj napada je varovana oseba. To vam daje prednost, saj se vam ne bo treba ukvarjati s težo napadalca.
  3. Ko se spopadete z napadalcem in imate pri tem občutek, da ima strelno orožje, dajte odreagirati na naslednji način; če je napadalčevo orožje v višini vašega prsnega koša, napadite ga in dvignite mu roke. V primeru, ko je napadalčevo orožje pod višino vašega prsnega koša, ga ujemite in mu potisnite roko navzdol.
  4. Najboljši način za reševanje težav glede zased je, da se varno izogibate objektom, kjer bi zasede utegnile biti.

Zaključek

Seveda je nemogoče, da bi z branjem tega članka ali bilo katere druge knjige o borilnih veščinah postali mojster borilnih veščin. Potrebno je veliko praktičnih treningov, s tem, da se učite od izkušenih in kvalificiranih inštruktorjev. Ne zapravljajte časa za to, da bi se naučili tehnike, ki so atraktivne za oko in katere je nemogoče uporabljati v realnem boju. Osredotočite se na učenje najučinkovitejših tehnik, ki so bile že preizkušane v praksi, katere pokriva samoobramba pred najpogostejšimi možnimi napadi, poučujejo pa jih inštruktorji, ki imajo dolgoletne izkušnje glede dela telesnih stražarjev.

Vir : gradivo IBA HQ

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.