XV. Mednarodni kongres Fitnes zveze Slovenije, Bled 26.-27.11.2016

0

Dne 26. in 27.11.2016 je na Bledu potekal XV. Mednarodni kongres FZS, katerega se je udeležilo 500 trenerjev, inštruktorjev in vaditeljev. Kongresa se je udeležil tudi inštruktor in predstavnik IVK Inštituta Andrej Kovačič.

V letošnjem letu so na Fitnes zvezi Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za šport pripravili tudi projekt »Poznavanje in uporaba dovoljenih in nedovoljenih substanc ljudi, ki se ukvarjajo s fitnesom«, katerega vodja je doc.dr. Petra Zaletel iz Fakultete za šport.

Na Kongresu so bili k izpolnjevanju vprašalnika, kot tudi pri meritvah njihove telesne sestave povabljeni k sodelovanju vsi usposobljeni kadri v fitnesu in skupinskih vadbah ter pilatesu (vaditelji, inštruktorji in trenerji). Tako se bo dobil širši vpogled v njihovo znanje o prehranskih dodatkih, potencialno uporabo dopinga, uporabo dovoljenih (dodatki, alkohol, nikotin..) in nedovoljenih substanc, v nekatere social-demografske faktorje, njihove poškodbe ter telesno sestavo.

Dovoljene in nedovoljene substance so zagotovo najzanimivejše področje v prehrani športnika in rekreativca. Meja med dovoljeno in nedovoljeno substanco je lahko zelo tanka, saj je označevanje, proizvodnja in opis prehranskih dopolnil velikokrat zelo pomanjkljiv. Večina ljudi se je v svojem življenju srečala že z vsaj enim prehranskim dopolnilom, ki ga po definiciji štejemo med dovoljene substance. Številni jih verjetno bolj ali manj uporabljajo vsak dan, pa se morda tega niti ne zavedajo. O njih je bilo moč slišati že ogromno, resnic in neresnic o tem ali so škodljiva, zdrava, varna in primerna za uporabo.

Uporaba prepovedanih substanc je dandanes velik problem v športu. Čeprav je bil včasih v večini del vrhunskega, individualnega športa, ga danes vse pogosteje srečamo tudi pri rekreativcih. Raziskave kažejo, da pri moških, kjer so opazili več popivanja in kajenja cigaret, narašča tudi potencialna možnost poseganja po nedovoljenih substancah. Za napredovanjem v športnem smislu se tveganje za uporabo nedovoljenih substanc povečuje pri obeh spolih, zato so priporočali stalne izobraževalne programe na tem področju, tako za športnike, kot tudi za trenerje in ostale člane spremljevalne ekipe (Rodek, et al., 2012).

V splošnem raziskave dokazujejo, da so moški večji potencialni kandidati za uporabo nedovoljenih substanc, medtem ko ženske bolj pogosto in v večji meri uživajo prehranske dodatke. Ženske naj bi bile o prehrani in prehranskih dodatkih tudi bolj ozaveščene, prav tako pa so njihove potrebe po jemanju višje. Pri ženskah je uporaba dovoljenih in nedovoljenih substanc zelo povezana tudi s formalno izobrazbo. Čeprav ni bilo izvedene natančne raziskave, kjer bi proučevali odnos med formalno izobrazbo in znanjem o uporabi nedovoljenih substanc, je jasno, da so ljudje z višjo formalno izobrazbo bolj nagnjeni tudi k izobraževanju na drugih področjih. Namen in cilj našega projekta je ugotoviti, v kolikšni meri ljudje, ki se ukvarjajo s fitnesom, bodisi amatersko ali profesionalno, uporabljajo – konzumirajo prehranske dodatke in druge dovoljene in nedovoljene substance ter predvsem kakšno je njihovo poznavanje le-teh.

Nadalje želijo tudi ugotoviti, s katerimi dimenzijami je povezana uporaba dovoljenih in nedovoljenih substanc (telesno sestavo, izobrazbo, dolžino in rednostjo treniranja, spolom, aktivnostjo, znanjem o prehrani, ipd).

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.