Varovanje in goljufije v igralnicah in igralnih salonih – predavanje za bodoče inženirje varovanja dne 23.11.2017

0

Dne 23.11.2017 je predstavnik IVK inštituta , Andrej Kovačič na povabilo vodstva Višje strokovne šole/Šolski center Kranj, za bodoče inženirje varovanja izvedel predavanje na temo igralniške varnosti.

Igralnice/Casinoji zaradi specifičnih varnostnih tveganj z naslova t.i. žive igre in z njimi povezanih goljufij spadajo med tiste subjekte, kjer mora biti vzpostavljen varnostni sistem na zelo visokem nivoju. Sem spadajo tudi igralni saloni, čeprav so v njih varnostna tveganja dosti manjša, kot v klasičnih igralnicah. Vsekakor pa so subjekti, kjer je v obtoku denar (tudi banke ipd), zelo mamljivi za izvrševanje kaznivih dejanj.

V igralnicah v ZDA je razmerje v izvrševanju kaznivih dejanj na strani gostov, in sicer cca. 60% proti 40%. V Sloveniji pa je ta odstotek ravno obraten in pri izvrševanju kaznivih dejanj prevladujejo zaposleni cca. 60 %, proti 40%. Pri tem pa seveda niso upoštevani primeri unovčevanja ponarejenega denarja, ki ga izvajajo v igralnicah gosti in v Sloveniji glede na ostala kazniva dejanja zelo prevladujejo.

 

Foto: vir internet (primer nadzornega centra Službe za video kontrolo v igralnici)

Pri zagotavljanju igralniške varnosti imajo najbolj pomembno vlogo Služba za video kontrolo, Varnostna služba, inšpektorji iger in nadzorniki, ki morajo delovati z roko v roki. Pri odkrivanju goljufij in drugih kaznivih dejanj in preprečevanju le teh, ima še posebej pomembno vlogo Služba za video kontrolo, ki mora biti ločena organizacijska enota znotraj igralniške družbe, kjer se izvaja t.i. živa igra s krupjeji.  

Foto: vir internet (analiza goljufije na Ameriški ruleti)

Številni primeri goljufij in drugih kaznivih dejanj tako v Sloveniji, kot v tujini kažejo na to, da je človek resnično najšibkejši člen. Nepošteni posamezniki in skupine v navezi ali posamezno znajo zelo spretno izkoristiti šibke točke v sistemu varovanja, da bi na nepošten način prišli do denarja. Ravno zato je nujno potreben profesionalno vzpostavljen sistem varovanja in nadzor nad vsemi procesi v igralnicah. 

Foto: vir internet (analiza goljufije pri igri s kockami)

Z vidika varnostnih tveganj pa niso v ospredju samo premoženjska kazniva dejanja, temveč tudi strelski pohodi. Eden takšnih se je zelo tragično končal za žrtve pohoda v Manili (2017), ko se je gost zaradi zaigranega denarja vrnil v igralnico z avtomatsko puško, ter streljal vse povprek, na koncu pa določene dele v igralnici (igralne mize in igralne avtomate) polil z bencinom in jih zažgal. 

Foto: vir internet (napadalec v igralnici v Manili leta 2017)

Tudi to kaže na zelo pomembno vlogo in delovanje služb, ki skrbijo za igralniško varnost, da s svojim profesionalnim pristopom pravočasno zaznajo in preprečijo varnostne dogodke oz. da tovrstna tveganja zmanjšajo na najnižjo možno raven.

 

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.