Tomaž Polanec, inštruktor preživetja v naravi in član izobraževalne ekipe Specialistov za varnost in zaščito

0

Zakaj je preživetje v naravi pomembno oz. kaj je tisto najbolj nujno kar bi morali vedeti, ko govorimo o preživetju v naravi?

V današnjem času smo zaradi načina življenja in udobja odmaknjeni od tega, da bi morali preživeti v naravi. Sistem nam ponuja vse dobrine za lagodno življenje in povprečen človek ne razmišlja veliko o tem, da bi moral preživeti v naravi. Vendar pa se okoliščine v udobnem življenju lahko hitro spremenijo. Nesreče pri aktivnostih v naravi, naravne nesreče in katastrofe, vojna stanja… Takšne zadeve nas vržejo iz tira in šele takrat ko ostanemo brez cone udobja in dobrin, ugotovimo kako nemočni smo, če si ne znamo pomagati sami. Učenje in treningi preživetja nam v takih primerih pridejo zelo prav, saj smo pripravljeni in vemo kako odreagirati, ko pride do take situacije.

Podobno kot moramo opraviti tečaj prve pomoči, ko opravljamo izpit za avto, je s tečajem preživetja. Ob nesrečah moramo vedeti kako ukrepati, po drugi strani pa si želimo, da tega ne bomo nikoli potrebovali.

Ko govorimo o preživetju je veliko različnih situacij pri katerih različno razporejamo prioritete oziroma tisto kar je najbolj pomembno. Zato je pomembno poznati čim več veščin, se znajti v različnih okoljih in situacijah, ter znati najbolje izkoristiti tisto kar nam je na voljo.

Komu so namenjeni tečaji preživetja v naravi in kaj se naučimo oz. treniramo na teh tečajih?

Tečaji so namenjeni vsem, ki o tem razmišljajo in se zavedajo, da se nam lahko v vsakem trenutku zgodi situacija v kateri bomo potrebovali takšno znanje in izkušnje.

Na tečajih, se naučimo od samih osnov, katere so pomembne za preživetje v prvih trenutkih, reševanja samega sebe in ostalih, premagovati različne terene na različne načine, obvladati orientacijo, da v vsakem primeru vemo kam, signalizirati in iskati pomoč reševalcev… do tega kako živeti odrezan od civilizacije dlje časa, kot so to delale generacije pred nami.

Kako približno poteka prvi oz. osnovni tečaj iz preživetja v naravi?

Osnovni tečaj traja nekaj dni in vsebuje tematike katere so pomembne za preživetje na samem začetku. Tukaj govorimo o preživetju dokler se ne rešimo iz neke situacije na varno.

Celoten tečaj se izvaja v naravi z minimalnimi sredstvi katere imamo na razpolago (osnovno orodje in pribor za preživetje…) in v vseh vremenskih okoliščinah. Ko govorimo o osnovah je tukaj mišljeno reševanje in prva pomoč, kako premagati različne terene, da pridemo do pomoči oziroma rešitve, kako se pravilno orientirati, uporabiti vse kar nam ponuja okolje. Se ustrezno zaščititi pred vremenskimi razmerami, tudi ko moramo prespati na prostem. Poiskati vodo in jo pripraviti da bo užitna, poiskati in pripraviti divjo prehrano. Prepoznati in se izogibati vsem nevarnostim katere pretijo nad nami, kako se pripravimo na neko aktivnost ali situacijo in kako pripravit sebe in opremo. In za vse te veščine katere se naučimo ni nujno da jih bomo potrebovali samo v naravi, kajti ko se začnemo zavedati vidimo, da nam lahko koristijo tudi v vsakodnevnem življenju, ko nas nekaj vrže iz cone udobja.

Ali smo sploh sposobni preživeti v naravi brez predhodnega znanja in treningov?

Preživetje je odvisno od različnih dejavnikov in lahko si ga predstavljamo kot piramido.

Spodaj je temelj, ki mora biti največji in najmočnejši in ta temelj je naša volja po preživetju. Ko se človek odloči, da bo preživel in v sebi najde najmočnejšo voljo in je trdno odločen, da ni predaje in se sooči ter premaga vse svoje strahove in predsodke. Nad temelji je center, ta je sestavljen iz našega znanja, izkušenj, več kot imamo tega boljši smo in naše možnosti za preživetje so večje. Na vrhu je špica, ta predstavlja tisto kar imamo v dani situaciji na voljo-opremo. Če je vse spodaj močno, potem je na vrhu dovolj čisto malo za preživetje.

Torej ali smo sposobni preživeti? Da, če smo pripravljeni, drugače samo hodimo po robu in čakamo na rešitev drugih.

Ali nam pridobljeno znanje iz preživetja v naravi pride prav samo v naravi ali tudi v vsakodnevnem življenju?

Pridobljeno znanje nam pride prav v naravi in takrat, ko v vsakdanjem življenju ostanemo brez dobrin na katere smo navajeni. Če pogledamo primer udobja današnjega dne, odpremo hladilnik iz katerega vzamemo hrano, ki smo jo kupili in jo je nekdo pripravil za trgovino. Pripravimo jo v kuhinji, kjer kuhamo na elektriko, odpremo pipo in natočimo vodo. Spimo v udobnem, ogrevanem prostoru in informacije iz sveta imamo na dlani… Sedaj pa v tej zgodbi samo odklopimo elektriko… in že smo stoletje nazaj. V takšnih primerih, nam pa kakršnokoli znanje iz področja preživetja lahko še kako koristi.

Koliko časa je potrebno, da se nekdo nauči preživeti v naravi?

Da se naučimo osnov preživetja, je za zainteresiranega posameznika dovolj nekaj večdnevnih usposabljanj. Seveda je potrebno vse osnovne veščine praktično obvladati v različnih pogojih in vremenskih razmerah ter jih trenirati in to stanje vzdrževati. Šele takrat, ko nekaj obvladamo v vsaki situaciji, lahko rečemo, da to znamo.

Živeti v naravi in od nje dlje časa, pa je druga zgodba. Ko govorimo o življenju v naravi v daljšem obdobju in moramo poznati veliko veščin samooskrbe, pa učenje traja celo življenje.

Ste član izobraževalne ekipe v programu usposabljanja Specialistov za osebno varnost in zaščito. Zakaj je po vašem mnenju pomembno, da so tovrstni profili strokovnjakov usposobljeni tudi z znanjem za preživetje v naravi?

Več kot je ljudi usposobljenih s tem znanjem, večja je verjetnost, da se bo v situaciji preživetja našel nekdo, ki ima to znanje in bo s tem pomagal sebi in tistim v neposredni okolici. V današnjem času je še kako dobrodošlo, da si ljudje znajo v prvi vrsti pomagati sami, kot pa čakati pomoč drugih oz. organizacij. V primeru kaosa moramo vedeti, da nam tudi organizacije ne morajo pomagati točno v tistem trenutku, ko mi želimo pomoč. Zato stara modrost govori – BODI PRIPRAVLJEN.

P.D.                                                                                                           E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.