Tanja Doljak Milost, reševalka nujne medicinske pomoči leta 2020 in prejemnica priznanja Varensvet

0

Ste prejemnica priznanja Varensvet za reševalko nujne medicinske pomoči leta 2020, ki ga podeljuje IVK Inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju Slovenskega združenja za varen svet. Kaj je po vašem mnenju potrebno, da ima oseba, ki si želi delati na vašem področju, da je pri svojem delu lahko uspešna?

Najprej naj povem, da me je izbor prijetno presenetil. Seveda je to priznanje mojemu delu, še pomembneje pa, da smo zdravstveni reševalci v NMP opaženi v slovenskem prostoru kot poklicna skupina, ki je 24 ur in vse dni v letu pripravljena na nudenje nujne medicinske pomoči. Vsakomur, ki se odloči za poklicno pot v zdravstvu, mora biti delo z ljudmi všeč. To je prvo in osnovno izhodišče. Nato se z leti in izkušnjami nadgrajujeta strokovno znanje in pridobivanje veščin za uspešno komunikacijo s prestrašenimi, hudo bolnimi, poškodovanimi, razočaranimi, agresivnimi, umirajočimi … Seveda je sposobnost empatije, tj. razumevanja pacienta kot bolnika in človeka nujna za vzpostavitev sodelujočega odnosa, čeprav ta traja le krajši čas.

priznanje Varensvet

Foto: Milan Skledar, vir Državni svet

Kako vidite področje NMP v Republiki Sloveniji, in kaj bi bilo po vašem mnenju potrebno spremeniti/izboljšati?

Služba NMP v Sloveniji je v zadnjih dvajsetih oz. petindvajsetih letih doživela velik razvoj in preboj. Ta obsega tako kakovost reševalnih vozil z vso opremo, ki jo potrebujemo za oskrbo življenjsko ogroženih. Predvsem pa z načrtnim, usmerjenim izobraževanjem preko različnih tečajev, seminarjev, s katerimi reševalci pridobivamo specifična znanja in praktične veščine. Zagotovo ostaja še mnogo možnosti za izboljšanje znotraj izobraževalnega sistema. V mislih imam možnost usmerjenega študija, ki bi prihodnje generacije temeljito pripravil za delo na terenu.

Foto: Milan Skledar, vir Državni svet

Kateri dogodek v vaši poklicni karieri v vam je do danes ostal najbolj v spominu?

 Intervencij, ki se jih spominjam, je veliko. Upam si trditi, če bi vprašali slehernega reševalca ali zdravnika, česa se bojijo ali kaj jih je močno zaznamovalo, bi to bila reanimacija otroka, dojenčka. Ta te pretrese in zruši do popolnosti. Globoko znotraj ostanejo prizori, glasovi, kriki, proseče oči, mrtve oči. Mene se dotaknejo tudi starostniki, ki živijo v osami in človeku nevrednih pogojih.

Kot prostovoljna sodnica sodelujete na vsakoletnem izobraževalno-tekmovalnem srečanju NMP. Ali nam lahko opišete, kako potekajo tovrstna tekmovanja?

Res je, zdaj že nekaj let sodelujem pri pripravi in izvedbi strokovno-izobraževalnega tekmovanja ekip NMP. Na tekmovanju sodeluje 24 ekip NMP. Dogodek je intenziven tako za tekmovalce kot sodnike. V treh dneh ekipe preigravajo najrazličnejše scenarije. Zagotovo pravo napetost doda odmerjen čas za oskrbo in ocenjevanje sodnikov. Gre za enega izmed izobraževanj, na katerem sodelujoči pridobijo mnogo veščin tehnične kot strokovne oskrbe ogroženih. Žal je zaradi razmer dogodek že dve leti odpovedan.

Kje se vidi Tanja Doljak Milost čez 10 let?

Na to vprašanje seveda nimam odgovora. Če se čisto pošteno sama sebe izprašam, si brez dvoma pritrdim, da nereden urnik, nočno delo, najrazličnejše stiske in nenazadnje fizični napor puščajo določene posledice. Vendar imeti službo, v katero se po dopustu rad vrneš, in sodelavce, s katerimi se razumeš, sta prepričljiva razloga, da ostajam.

A. K.                                                                                     E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.