Stotnik Andrej Pečar, 430. mornariški divizion Slovenske vojske, načelnik oddelka N-3 (operativa)

0

Na mednarodnih srečanjih poveljnikov mornaric, kjer se v glavnem zbirajo admirali, zastopate Slovenijo, kot kapitan bojne ladje z nekajkrat nižjim činom od drugih. Ali vas morda zaradi tega sprejemajo kaj drugače?

Na mednarodnih srečanjih poveljnikov mornaric Slovensko vojsko, konkretno 430. mornariški divizion zastopa poveljnik enote, kapitan bojne ladje Roman Anžič. Čin poveljnika je primeren velikosti enote, glede na funkcijo pa je poveljnik obravnavan tako, kot so obravnavani ostali poveljujoči.

Kot poveljnik slovenskega kontingenta na MOM EUNAVFOR MED – operacija Sophiha sem neposredno sodeloval s poveljnikom sil na morju, admiralom Guegliom, ki je imel do mene enak odnos, kot do drugih poveljnikov ladij, ki so bili v rangu kapitana fregate oz. bojne ladje.

Izmenjava mnenj z admiralom Guegliom, poveljnikom FHQ EUNAVFOR MED, Sredozemsko morje, oktober 2015

Ali nam predstavite oddelek, kateremu poveljujete od leta 2016?

V sredini leta 2016 sem bil po šestih letih z mesta poveljnika večnamenske ladje (VNL) Triglav prerazporejen na dolžnost načelnika operative (N-3) v 430. mornariškem divizionu (430. MOD). Operativa je eden od petih oddelkov v štabu 430. MOD. Z načrtovanjem, organiziranjem, vodenjem in kontrolo delovanja 430. MOD podpiramo uresničevanje danih nalog in cilje, ki jih določa poveljnik oziroma nadrejeno poveljstvo. V okviru operative deluje tudi poveljniško operativni center (POC), ki dodatno podpira funkcijo vodenja in kontrole delovanj s ključno nalogo zagotavljanja pomorskega situacijskega zavedanja.

Izvajanje postopkov protiraketne zaščite ladje na bilateralni vaji v Črni gori.

Kako izgleda delovni dan na vojaški ladji?

Delovni dan na ladji se zagotovo razlikuje od delovnega dneva v pisarni, še posebej v času plovbe, ko ladja ni v privezu in si res omejen samo na prostor na ladji in dodatne omejitve glede na vremenske razmere. Na primer med plovbo je prepovedano gibanje na premčnem delu ladje, v primeru slabega vremena pa se gibanje po zunanjem delu lahko tudi v celoti omeji.

Med plovbo posadka deluje v izmenah, štiri ure na dolžnosti, osem ur »počitka« in spet štiri ure na dolžnosti, katerim sledi osem ur »počitka«. Vendar v večini primerov se v času počitka izvajajo različne vaje in usposabljanja. Ko smo bili na misiji EUNAVFOR MED – Sophia se je ta počitek spremenil v reševalne akcije. No, seveda imamo določen urnik med plovbo, kateremu se to izmensko delo prilagaja. Tako je vstajanje ob 6. uri, med 7. in 8.30 je zajtrk, sledi dnevno urejanje ladje, delo in usposabljanje. Med 11.15 in 12.30 je čas za kosilo, sledi popoldansko delo in usposabljanje do 17.30, ko je čas večerje. Po večerji sledijo nočne izmene. V pristanišču se delo zaključi do 17. ure. V pristanišču je delovni čas namenjen vzdrževanju ladje in njenih sistemov in teoretičnem usposabljanju, na plovbi pa se izvaja urjenje postopkov.

Reševanje na morju, EUNAVFOR MED, Sredozemsko morje, februar 2016

Kako popolnjujete nove člane posadke oziroma od kje prihajajo?

Posadko popolnjujemo s prerazporeditvami znotraj Slovenske vojske ter delno tudi z novo zaposlenimi pripadniki. Predvsem si želimo kader, ki ima predhodno strokovno znanje s področja navtike, strojništva in elektronike, saj se tak kader lažje in hitreje usposobi za delo na ladijskih sistemih. Ker pa to ni vedno mogoče v mornariškem divizionu izvajamo specialistična usposabljanja, kjer se novi pripadniki usposobijo za delo na ladjah in skozi prakso svoje novo pridobljeno znanje nadgrajujejo. Člani posadk ladij prihajajo večinoma s primorske in notranjske, smo pa tudi imeli nekaj pripadnikov, ki so prihajali s štajerske.

Prva posadka VNL Triglav na praktičnem usposabljanju pred prevzemom ladje v St. Peterburgu Rusija, september 2010

Pred leti, ko je Slovenija kupovala novo bojno ladjo, ki se sedaj imenuje Triglav, ste bili član projektne skupine Slovenske vojske. Ali nam lahko kaj več poveste o delu te skupine in aktivnostih pred in po nakupu ladje?

Imenovan sem bil v projektno skupino, ki je imela na podlagi opredeljenega poslanstva in nalog 430. MOD in usmeritev Ministrstva za obrambo v prvem delu nalogo med razpoložljivimi tipi patruljnih plovil, ki so jih takrat izdelovali v Rusiji, izbrati primerno za potrebe Slovenske vojske. V drugem delu, po izbiri tipa plovila, sem na strokovnem področju pomorstva sodeloval pri pogajanjih opremljanja ladje in v fazi gradnje sodeloval pri faznih nadzorih gradnje. Med tem sem bil postavljen na dolžnost poveljnika VNL. V začetku leta 2010 smo v 430. MOD izvedli vedovno usposabljanje za tiste pripadnike, ki so bili prerazporejeni na dolžnosti posadke iz drugih enot Slovenske vojske. Usposabljanja smo izvajali na hitri patruljni ladji Ankaran. Celotna posadka je bila julija 2010 napotena na usposabljanje v Rusijo, kjer je bilo izvedeno usposabljanje za prevzem in delo na VNL Triglav. Usposabljanje je bilo razdeljeno na teoretični in praktični del. Teoretično usposabljanje je bilo izvedeno na akademiji FSB v Anapi ob Črnem morju, praktično pa na VNL Triglavu v St. Peterburgu in na morju v finskem zalivu, kjer smo izvedli testne plovbe in streljanja z vso oborožitvijo. Vzporedno z usposabljanjem so potekali postopki pregledov in primopredaje VNL. Primopredaja ladje je bila izvedena v pristanišču Novorossisk na Črnem morju, ko smo 11. 11. 2010 slovesno prvič izobesili slovensko zastavo.

Nadzor gradnje ladje, St. Peterburg, Rusija

Kako se spominjate prve vožnje z novo ladjo iz Novorossiska do Kopra?

Po pravici povedano sem pri izplutju iz Novorusiska imel kar mešane občutke. Posadka, če jo primerjam danes, je bila takrat mlada, neizkušena, pred nami je bilo 1700 navtičnih milj plovbe. Veš, da boš na morju sam, brez pomoči, če bi kaj šlo narobe. Izpluli smo 15. 11. 2010 ponoči, tako da je že izplutje bilo zahtevno. Plovba čez Črno morje je bila dokaj mirna. Pred nami je bil zahteven prehod skozi ožini Bospor in Dardanele v Turčiji. Pri vplutju v Bosporsko ožino nam je ponagajala megla, ki je zmanjšala vidljivost na nekaj sto metrov. Iz Bosporske ožine smo vpluli v Marmarsko morje, megla se je razkadila in s povečano hitrostjo smo lovili časovnico za prehod skozi Dardanelsko ožino. Plovbo smo nadaljevali skozi Egejsko morje do Krete, kjer smo imeli postanek v pomorski bazi Souda Bay za popolnjevanje z gorivom. Po enodnevnem postanku smo nadaljevali plovbo po Jonskem morju in skozi Otrantskih vrat vpluli v Jadransko morje. Morje je bilo dokaj mirno in posadka je izvajala še zadnja dela in priprave za vplutje v matično pristanišče. 21. 11. 2010 nas je ob vplutju v slovenske teritorialne vode pričakala hitra patruljna ladja Ankaran in policijski čoln. Ob častnih salvah smo vpluli v pristanišče Koper, kjer nas je kljub dežju pričakala množica obiskovalcev.

Izobešena velika zastavna gala

Stotnik Andrej Pečar, 430. mornariški divizion Slovenske vojske, načelnik oddelka N-3 (operativa): »Kljub temu, da smo med najmanjšimi, se vedno lahko kosamo z velikimi, kar smo že velikokrat dokazali. Tu ni mesta za posameznike, uspehi so rezultat dobrega dela kolektiva.«

PRIPRAVILA: Andrej Kovačič, IVK inštitut / Varensvet, Carmen Kos, Kabinet načelnika Generalštaba Slovenske vojske /Oddelek za stike z javnostmi

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.