Slovensko združenje za varen svet gostilo Tanjo Erhatič, nekdanjo kriminalistko, danes višjo svetovalko v Službi za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na MNZ – 28.3.2017

0

Slovensko združenje za varen svet je  na rednem mesečnem srečanju, dne 28.3.2017 ob 17.00 na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani, gostilo nekdanjo kriminalistko, danes višjo svetovalko v Službi za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na Ministrstvu za notranje zadeve, Tanjo Erhatič.

V zelo zanimivem in poučnem predavanju je predavateljica obravnavala teme s področja  trgovine z ljudmi, ilegalne migracije, fiktivne poroke in zlorabe delovnih dovoljenj, ter med drugim izpostavila problematiko finančnega izčrpavanja države.

Trenutno se število kaznivih dejanj na letni ravni povečuje, navkljub zmanjšanju št. prijetih ilegalnih migrantov. Razlogi so predvsem v krepitvi aktivnosti v zvezi preiskovanja posameznikov in kriminalnih združb, ki nedovoljene migracije izvršujejo z zlorabami legalnih institutov (pridobivanje dovoljenj za prebivanje v R Sloveniji iz razloga dela – zloraba delovnih dovoljenj, študija ter združitve družine – “fiktivne” poroke).

Problematika tovrstnih kaznivih dejanj povzroča zelo veliko finančno izčrpavanje države, zato bi bilo nujno potrebno urediti določene sistemske in zakonske spremembe. Zelo nazorno izčrpavanje države prikazuje tudi informativni izračun za eno izmed slovenskih občin, kjer se ocenjuje, da živi 11% tujcev.

“Če je od teh 11% tujcev, zaposlenih samo polovica in bi vsak izmed njih samo en mesec na leto dobival nadomestilo za brezposelnost (mrtva sezona v gradbeni dejavnosti), znaša finančna obremenitev za državo Slovenijo 1.747.595,10 EUR.” Podatki so vsekakor alarmantni.

Tako se lahko upravičeno sprašujemo vsi, kdo ima od tega koristi. Slovenija sigurno ne. V Sloveniji se samo izkoriščajo socialni transferji, siromaši se državo in proračun. Podjetja se zapirajo z dolgovi in neplačanimi računi do slovenskih podjetij in države. V drugih državah EU pa tujci opravljajo delo za nižje plače, trošijo za osnovne življenjske potrebe in spodbujajo njihovo gospodarstvo.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.