Slavko Bajec, finalist izbora varnostnik leta 2015

0

Ste varnostnik v zasebno-varnostni družbi Sintal d.o.o. in finalist Izbora varnostnik leta 2015. Ali se nam lahko predstavite, kdaj ste začeli delati v zasebnem varovanju, katera dela ste opravljali do sedaj in kje?

Svoje prve izkušnje v zasebnem varovanju sem začel pridobivati v letu 1995 v Agenciji za varovanje oseb in premoženja VOP d.o.o., ki je v tistem času varovala tudi sodno stavbo v Ljubljani. Od tistega časa dalje sem na tem delovnem nalogu, spremenil se je le delodajalec, ko je v letu 2005 varovanje sodišč v ljubljanskem okrožju prevzelo zasebno-varnostna družba Sintal d.o.o. Pri novem delodajalcu sem prevzel nalogo vodje varnostne službe in namestnik operativnega vodje, torej pokrivam tudi vsa okrajna sodišča, ki spadajo pod ljubljansko okrožje. Prav tako sem v letu 2000 opravil tudi izpit za bombnega operaterja. Nekako sem ”pognal korenine” tu na sodišču, saj mi to delo kar ustreza.

Slavko Bajec Varensvet.si

Foto: Maja Remic

Kako bi opisali razmere na področju zasebnega varovanja? Ali menite, da je poklic varnostnik v Sloveniji dovolj cenjen?

Delo varnostnika v Sloveniji vsekakor ni cenjeno tako, kot bi glede na naravo dela moralo biti. Prav tako nas nekateri še vedno nazivajo z vratarji. Še pred leti so nas tako tudi tretirali, saj so nekateri pričakovali, da bomo prenašali njihovo prtljago. Vendar smo s časom stvari postavili na svoje mesto in sedaj je bolje. Danes ljudje že bolj razumejo, da skrbimo za red in varovanje ljudi in premoženja. Moram pa še omeniti, da je naročnikom bolj pomembna cena storitev varovanja, kot kvaliteta varovanja in temu primerne so tudi plače. Vsi pa vemo, če človek ni stimuliran tudi na ta način, je težko pričakovati od njega vrhunske storitve. Bi pa varnostniki vsekakor morali biti stimulirani glede na zahtevnost in naravo dela, ki ga opravljamo.

Slavko Bajec Varensvet.si

Foto: Maja Remic

Kaj bi vi spremenili, da bi bile razmere na področju zasebnega varovanja in za varnostnike v Sloveniji boljše?

Vsekakor bi bilo najprej potrebno urediti zakonodajo s področja zasebnega varovanja. Sklenitev kolektivne pogodbe je sicer bila v letošnjem letu sklenjena, vendar ni čutiti nobenih sprememb na bolje. Ob razpisih ponudb in povpraševanj se javljajo podjetja, ki ponujajo zelo nizke cene za svoje storitve, posledica tega so potem nizke plače, slabo delo varnostnikov, kakor tudi težave s pridobivanjem ustreznega in dobrega kadra.

Slavko Bajec Varensvet.si

Foto: Maja Remic

Ali radi opravljate svoje delo na področju zasebnega varovanja? Ali se spomnite kakšnega primera, ko ste komu pomagali v situaciji, ko mu je bilo ogroženo zdravje ali življenje?

Svoje delo vsekakor rad opravljam, saj drugače v tem ne bi vztrajal že 20 let. V tem času sem doživel že marsikaj, saj imam na svojem delovnem mestu stik z ljudmi, ki velikokrat v stavbo, katero varujemo, ne vstopajo ravno najboljše volje. Pri tem smo varnostniki prvi, na katere ima stranka priložnost ”stresti” svojo slabo voljo. Velikokrat je potrebnega veliko potrpljenja in strpnosti, da varovanje opravljamo na nivoju, ki se ga pričakuje od nas. Moram pa reči, da zelo polepša dan recimo stranka, ki se nekako ne znajde v stavbi in jo osebno pospremiš, ko pa zapušča stavbo, pa pristopi do tebe in se ti zahvali z besedami, da kaj takega pa zelo redno še kje doživiš. Takšni trenutki ti dajo zagon, kar pomeni, da prijaznost le ni vedno stran vržena gesta.

Slavko Bajec Varensvet.si

Foto: Maja Remic

Ali ste pri opravljanju nalog varovanja že bili kdaj telesno poškodovani, ali so vam kdaj grozili oz. ste bili v večji nevarnosti za zdravje in svoje življenje?

Ja, se je zgodilo, ko je obdolženec pobegnil iz razpravne dvorane in me je napadel iz zasede, ko smo ga iskali po stavbi. Bilo je sicer nekaj krvi in raztrgana uniforma, kaj hujšega pa ni bilo. Večkrat pa prihaja do verbalnih napadov, vendar jih mora pravi varnostnik zaustaviti na ustrezen način, in kršitelja odstraniti iz stavbe. Ker pa pri tem lahko pride hitro do kršitve človekovih pravic, moramo biti pri tem zelo previdni, kakšne strokovne prijeme lahko uporabimo v tovrstnih primerih.

Slavko Bajec Varensvet.si

Foto: Maja Remic

Kako se usposabljate za svoje delo, ki ga opravljate in katera znanja so potrebna, da ga lahko opravljate čim bolj kakovostno in učinkovito?

Kot prvo je zelo pomembna psihofizična kondicija poleg ostalih znanj, ki jih potrebujemo pri svojem delu. Tako mora vsak varnostnik opraviti na našem delovnem nalogu interni izpit za delo na pretočnem rentgenu, za ravnanje z orožjem, reševanje iz dvigal, izpit za plinski razpršilec, izpit za varnostnika – nadzornika. Pri svojem delu mora varnostnik obvezno poznati tako hišni red sodišča, kot Sodni red, saj moramo stranke pravilno usmerjati glede na to, kaj želijo urejati na sodišču.

GLAVNI SPONZOR IZBORA: Perunika varnost, d.o.o.

perunika varnost Varensvet.si

Andrej Kovačič            E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.