Mednarodne finančne goljufije

0

Danes v globalnem finančnem in poslovnem svetu za komunikacije praktično ni več omejitev. Poleg koristne in zaželjene pošte pa smo praktično vsak dan soočeni tudi z reklamno (spam) pošto, preko katere nam poizkušajo prodati različne pripravke za izboljšanje zdravstvenega stanja, ponujajo nam zdravila in različne druge dobrine. Poleg te pošte pa se pojavlja tudi pošta, katere vsebina predstavlja ponudbo različnih poslovnih priložnosti. Pri nekaterih gre dejansko za poslovne zadeve, nekaj pa je tudi prevar, s katerimi želijo pošiljatelji predvsem od podjetnikov izvabiti denar na precej znan, razmeroma star in relativno enostaven način.

Prispevek govori o področju finančnih prevar, predvsem prevar, ki se jih je prijelo ime »Nigerijska pisma« oziroma » Nigerijske goljufije«, ki so se v Sloveniji začele pojavljati v večjem številu po letu 1990, v svetu pa jih poznajo že zelo dolgo.

Žal je pri tej vrsti prevar ravno neobveščenost bodoče žrtve s takšnimi vrstami prevar, torej neznanje, eden izmed najpogostejših razlogov, da se predvsem podjetniki in tudi posamezniki ujamejo na limanice prevarantov, po drugi strani pa je glavni motiv žrtev predvsem obljubljen velikanski donos takšnih poslovnih priložnosti.

Ker gre v večini primerov za zahtevo prevarantov po gotovinskem poslovanju in nakazilih finančnih sredstev preko finančnih sistemov, ki otežujejo in celo preprečujejo sledenje toku denarja, je odkritje prevarantov in povrnitev izgubljenih sredstev dokaj težko in se zgodi zgolj v redkih primerih.

Pomembna je preventivna dejavnost, ozaveščanje in seznanjanje podjetnikov in ostalih o nevarnostih o mednarodnih in domačih finančnih prevarah.

doc. dr. Igor Lamberger

 

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.