Ivan Jan, prejemnik priznanja Varensvet za policista leta 2019

0

Ste prejemnik priznanja Varensvet, ki ga podeljuje Inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju Slovenskega združenja za varen svet. Kako se spominjate dogodka, ko ste reševali mladoletno dekle, zaradi katerega ste prejeli omenjeno priznanje?

Najprej bi se rad zahvalil za prejeto priznanje. Zame je to velika čast in potrditev mojega dela, da delam prav, da delam za ljudi, zato se vam lepo zahvaljujem.

Policisti se pri delu srečamo s takšnimi in drugačnimi situacijami, ko od nas terjajo hiter odziv. Pogosto nimamo časa razmišljati, kaj bomo naredili ampak preprosto sledimo svojemu občutku in seveda tukaj nam pomagajo
izkušnje. Srečujemo se s situacijami, ki niso napisane v nobenem učbeniku in smo pogosto pred vrati, ki jih odpiramo prvič. Vsaka naša intervencija na katero smo poslani, je drugačna in lahko rečem, da se vedno naučimo kaj novega in dobimo nove izkušnje.

Tudi v mojem primeru je bilo tako. Poleti leta 2019 sva s sodelavcem prejela klic o dekletu, ki pleza po strehi. Ko sva se peljala na kraj dogodka, nisva razmišljala o resnosti, pred očmi sva imela najstnico, ki si s plezanjem po strehi želi le pozornosti. Ob prihodu na kraj, sva opazila mlado dekle, ki je splezala na najvišjo točko strehe, ki je bila visoka okoli 15 metrov in se na naše ogovarjanje ni odzivala. Ker je obstajala velika verjetnost, da bo dekle skočilo iz strehe, smo skupaj z gasilci raztegnili varnostno vrečo. Vmes je dekle med hojo po strehi že omahnilo z
nje. S kolegom sva ocenila, da časa ni veliko in da je nevarnost velika in da je potrebno ukrepati. Nisva zgolj čakala na pogajalca, saj bi to terjalo preveč dragocenega časa, ampak sva se odločila, da se približava dekletu. Po lestvi sem splezal na streho in nato v njeno bližino. Seveda je to pomenilo tudi nevarnost zame, a o tem takrat nisem razmišljal, saj je bilo pomagati dekletu zame pomembneje.

Z dekletom sem navezal stik, se z njo pogovarjal, ter čez nekaj časa pridobil njeno zaupanje. Prosil sem jo, da se usede poleg mene, kar je tudi storila. Nadaljevala sva najin pogovor, dekle pa mi je vse bolj pritrjevalo in sodelovalo v pogovoru. Ko sem ji predlagal, da pogovor nadaljujeva na tleh, se je strinjala in sva skupaj splezala s strehe. Seveda to ni bilo enostavno, kakor tudi ne pogovor in seveda je na vse vplivala tudi višina, vse skupaj pa se je odvijalo kar nekaj časa. Na koncu pa je to, da smo dekletu zagotovili varnost, za vse vpletene v reševanje pomenilo veliko veselje, saj smo se zavedali, da smo verjetno preprečili, da bi se dogodek končal tragično.

Takšni trenutki, ki jih je bilo v moji karieri že veliko, da nekomu lahko pomagam v stiski in mu spet povrnem nasmeh na obraz, je zame najlepša nagrada in je to tisto zaradi česar sem se odločil za poklic policista in
verjamem, da nisem edini med policisti, ki ima takšno razmišljanje in je pripravljen občanom nesebično pomagati.

Foto: Policija

Delo policista je lahko tudi nevarno, kdaj in zakaj ste se odločili, da boste postali policist?

Na to vprašanje bi lahko odgovorili moji prijatelji, ki vam bi povedali, da sem že v prvem razredu osnovne šole vedel, da bom postal policist. Sledil sem svojim sanjam iz otroštva, ko sem vedno občudoval policiste, verjetno
pa so k temu pripomogli tudi filmi, kjer so bili policisti prikazani kot junaki. Moja odločitev je bila dokončno sprejeta, ko sem odslužil vojaški rok in se sicer vrnil na delovno mesto v premogovnik Velenje, nato pa se
kmalu odločil, da najprej doštudiram na Fakulteti za varnostne vede in se nato zaposlim v policiji. S tem so bile moje sanje iz otroštva končno uresničene.

Seveda, delo policista je lahko tudi nevarno, ampak je proces šolanja in usposabljanja naravnan v tej smeri, da policista “oboroži” z znanjem in veščinami, ki jih potrebuje pri svojem delu. Prav tako policisti pri delu uporabljamo najsodobnejšo opremo, zadnja leta pa se je veliko vlagalo tudi v zaščitno opremo, ki nas pri delu varuje v največji možni meri. Za konkretni primer lahko povem, da policisti vseskozi nadgrajujemo tudi svoje socialne veščine, tako na raznih usposabljanjih, kot z izkušnjami na terenu in mi je to veliko pomagalo pri pogovoru z dekletom. Seveda pa je veliko na policistih samih, ki moramo skrbeti, da smo vseskozi v dobri fizični in tudi psihični kondiciji, kar nam olajša naše delo.

S kakšnimi izzivi se pri svojem delu največkrat srečujete, in kakšne veščine potrebuje policist za opravljanje svojega dela?

Poklic policista je po moji oceni eden iz med najzahtevnejših poklicev. To kar mi policisti lahko v enem letu ali včasih celo v enem dnevu doživimo pri delu, povprečen človek, ne doživi celo svoje življenje. Občani se praktično vsak dan obračajo k nam po pomoč. Bodisi ima kdo srčni zastoj, sosedu gori hiša, je udeležen v prometni nesreči, je v hiši opazil roparja, labod hodi po cesti, na železnici je vlak povozil človeka, iz stanovanja se sliši kričanje ženske, ki kliče na pomoč, v parku se pretepa skupina mladostnikov, v deročo reko je padel moški, nekomu so odtujili registrske tablice, na ulici leži negiben moški itd.. so sporočila, ki jih policisti sprejemamo vsak dan. Pogosto smo prvi na kraju in pomagamo oziroma izvedemo prve ukrepe, do prihoda reševalcev, gasilcev in pomagamo pri varovanju življenja ali premoženja. V naštetih primerih sem vam želel orisati, kaj vse delamo policisti in s kašnimi različnimi situacijami se srečamo pri svojemu delu. Večina ljudi, državljanov, nas pozna pri
prisotnosti in delu v cestnem prometu, mnogi pa si sploh ne predstavljajo, da smo lahko policisti tudi tisti, ki pomagamo tudi v vseh drugih opisanih primerih in še kje in kako drugače. V letošnjem letu za primer, sem se
zaradi opravljanja nalog zapeljal na eno izmed gorskih kmetij, kjer sem srečal starejšega gospoda, s katerim sva imela povsem običajen pogovor. Po polurnem pogovoru mi je povedal, da je zelo vesel mojega obiska, ker že
dolgo ni z nikomer spregovoril in sem mu polepšal dan. Tudi s tako majhnimi stvarmi, da se z nekom samo pogovarjamo in ga vprašamo kako je in če kaj potrebuje, lahko nekomu polepšamo dan in ga osrečimo ter tudi to spada k našemu delu, skrbi za sočloveka.

Verjetno ne rabim naštevati katere vse veščine naj bi danes potreboval policist pri svojem delu ampak verjamem, da smo policisti pripravljeni v vseh teh situacijah priskočiti na pomoč in pomagati sočloveku po svojih najboljših močeh. Poleg tega pa so še druge osebnostne lastnosti kot so poštenost, odgovornost, iznajdljivost…..ki se pričakujejo od slehernega policista. Lahko bi rekel tudi, da je to poklic, za katerega je včasih potrebno znanje tisočerih poklicev.

Foto: osebni arhiv

Kakšni so najbolj pogosti razlogi, ko državljani potrebujejo pomoč policije?

Za državljane je bila tako v preteklosti kot še tudi danes policija tista, na katero se lahko obrnejo kadarkoli, ko potrebujejo pomoč. Nekaj sem od tega opisal že prej. Na policistih pa je, da vsakokrat odreagirajo in se slehernemu občanu nato tudi posvetijo pri reševanju problemov. Mislim, da ljudje zaupajo policistom in vedo, da jih do obiska policistov loči samo klic, ko jih potrebujejo. K sreči je klicev, ko je ogroženo življenje, razmeroma malo, ampak se zgodijo. Največkrat pa se državljani na policiste obrnejo, ko so udeleženi v prometni nesreči, ko so žrtev tatvine ali vloma in v drugih primerih, ko želijo samo kakšen pogovor ali nasvet. Je pa vsak klic za nas pomemben. Na splošno, razlogov zakaj se državljani obračajo na policiste je čedalje več, policisti pa smo tisti, ki se odzovemo na klice občanov in jim pomagamo, saj je to naše poslanstvo.

Kje se Ivan Jan vidi čez 10 let?

Večji del moje policijske kariere sem delal na terenu v patrulji, kjer sem si nabral zelo veliko izkušenj, lahko bi rekel, da sem po desetih letih zares osvojil policijsko delo in še vedno ga opravljam z enakim veseljem, kot sem ga opravljal na začetku moje kariere. Ne morem si predstavljati, da bi počel kaj drugega, ker to kar delam, delam z veseljem in vsak dan zelo rad pridem v službo med svoje sodelavce. Tudi samo delo mi je pisano na kožo, saj ne maram rutine in je vsak dan poln izzivov in nikoli ne veš, kaj te čaka v službi. Moja želja v prihodnosti pa je, da nadaljujem svojo policijsko kariero in svoje znanje ter izkušnje prenašam na mlajše policiste in jim pomagam pri delu. Del tega se sedaj že uresničuje, saj trenutno opravljam delo pomočnika komandirja na Policijski postaji Domžale. Vsekakor pa si želim z delom v policiji nadaljevati. Smo pa policisti po naravi taki, da se ne bojimo izzivov in smo pripravljeni opravljati kakšno novo delo ali zadolžitev, vsekakor pa je moja želja opravljati to znotraj policijskih vrst in našega področja dela.

K. K.                                                                          info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.