Dr. Črtomir Borko, Slovensko združenje za varen svet

0
Ste priznani strokovnjak za področje varne hrane. Bili ste zvezni veterinarski inšpektor v času skupne države, višji svetnik na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, predavatelj na veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, pomočnik dekana in generalni direktor mesno predelovalne industrije. Pred kratkim ste tudi kandidirali za mesto generalnega direktorja uprave za varno hrano, vendar je bil na koncu izbran vaš protikandidat. Ali nam lahko zaupate, kaj je imel vaš protikandidat več, kar vi nimate oz kaj je odločilo, da niste bili izbrani?

Težko vprašanje, še težji odgovor. Najbrž bi v naši državi bilo marsikaj drugače, če bi o strokovnih zadevah odločali strokovnjaki, ki so v življenju pridobili že nekaj izkušenj in videli nekaj sveta. A, da bo slovenski narod v bližnji prihodnosti dobil odgovorne in poštene politike slabo kaže.

Zdrava hrana je izjemnega pomena, da bo slovenski človek (pre)živel kvalitetno in dostojno življenje. Tega se vse premalo zavedajo tudi strokovnjaki, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem varnosti. Lahko smo še takšni strokovnjaki, vendar če bomo v Sloveniji jedli nezdravo in gensko spremenjeno hrano, se nam ne piše ravno dobro. Kaj nam lahko poveste o tem oz kakšno je vaše mnenje, kot strokovnjaka na tem področju?

Položaj vsekakor ni rožnat in nič ne kaže na boljše. V prvih razgovorih, mi je predsednik Slovenskega združenja za varen svet in glavni urednik portala svetoval: «Nobene politike v prispevkih!« Prav, sem si dejal! A globlji razmislek je pokazal, da tole ne bo prav lahko. Tem o varni in zdravi hrani ter izpeljank, večinoma brez vrednih floskul o »bio«, sonaravni in kdo ve še kakšni hrani in proizvodnji ter zdravem načinu življenja danes lahko bereš in vidiš povsod, še malo, pa bodo kot navodila natisnjena na toaletnem papirju. «Specialisti« za varno in zdravo hrano, v glavnem lažni preroki, rastejo kot gobe po dežju in svoj kredo razglašajo za vsakim vogalom. Kako naj se povprečen človek znajde v poplavi informacij in izlušči zrno od plevela, je vsak dan težje vprašanje. Razsoditi med objektivnimi, subjektivnimi, resničnimi, zavajajočimi, zlonamernimi, profiterskimi in ostalimi informacijami zahteva trezno presojo in veliko znanja ter izkušenj. In vendar ima jedro problema, ki kot črn oblak visi nad potmi sodobnih Slovencev nekaj globokih korenin, ki jih je potrebno omeniti, čeprav so morda videti na prvi pogled »politične« saj bodo tvorile ogrodje, ki bo služilo za razmislek in okrog njega bomo pletli naše zgodbe. Vsaj enkrat, spoštovani kolega, gospod urednik! Koliko, kaj in kako kakovostno hrano bodo uživali državljani je prej ko slej politična odločitev. In vse dokler bodo slovenski politiki odločitve v Bruxellesu in Washingtonu pomembnejše od tistih, ki jih želijo Slovenci sami, toliko časa sprememb na boljše ne bo.

Dr. Črtomir Borko, varensvet.si
Foto: Marko Cokan

Kako bi danes ocenili delo inšpekcijskih služb na področju prehrane. Ali menite, da smo slovenski potrošniki dovolj zaščiteni pred nevarnostmi nezdrave hrane in tovrstne problematike?

Naj namesto mene govorijo dejstva. Namesto zadnje jalove, če že ne smešne kampanije Ministrstva za kmetijstvo in Agencije za varno hrano, ko so inšpektorji tekali po mesnicah in ugotavljali od kod meso, ki ga jemo, bi se namesto ugotavljanja porekla raje lotili ugotavljanja higienske kakovosti ter prisotnosti onesnaževalcev v mesu. Seveda je omenjena kampanija politično lahkotna tema, ugotoviti antibiotike v evropskem mesu, pa vse kaj drugega. Če nisem bil dovolj jasen – inšpekcije in politika se izogibajo resnejšim temam in ljudem ponujajo lahkotne teme za poletne dni.

Ste zagovornik zdravega načina življenja in izjemen športnik, saj se že več kot 50 let aktivno ukvarjate z borilnimi veščinami. Ste tudi ustanovitelj in nekdanji predsednik tae-kwon do kluba Branik-Hwarang. Koliko vam je omenjeni življenjski slog in šport pomagal, da ste uspeli pri zavidljivih letih ohraniti takšno kondicijo?

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Prav tako kot avtomobil, ki je lahko v odlični garaži, a bo z leti propadel, če ne bo vozil, tako tudi človeško telo, če je pasivno, propada. Vsak bi si moral najti svoj način aktivnosti, prilagojene letom, splošni kondiciji in volji. Tak način sprejeti kot način življenja, ne kot obvezo, še manj kot obremenitev. V veselju in optimizmu je čar življenja, če so zraven še dobri športni kolegi, toliko bolje.

Kakšno je vaše mnenje o portalu varensvet.si, ki je namenjen promociji varnosti na vseh segmentih človekovega življenja, in ki mladim, bodočim kadrom za varnost pomaga na poti do pridobivanja različnih izkušenj na področju varnosti?

Portalu želim veliko uspehov. Če bomo znali najti pot v srca in duše potencialnih bralcev, potem bomo zagotovo uspešni. Ljudje pričakujejo, si želijo in so potrebni dobrih in koristnih informacij. Poizkusimo jim ustreči.

Pripravil: Andrej Kovačič  E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.