Gostujoče predavanje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru

0

Posvet o varnosti in zasebnosti na svetovnem spletu

V okviru Slovenskega društva Informatika je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru 11. marca 2015 potekal posvet o varnosti in zasebnosti na svetovnem spletu, katerega namen je bil opozoriti na problematiko uporabe interneta in njegovih storitev. Vabljeni govorci so v svojih predavanjih, glede na svoje strokovno delovanje in izvedene raziskave, osvetlili varnostne in zasebnostne vidike uporabe spletnih tehnologij in storitev.

Na povabilo organizatorjev se je posveta udeležil mag. Marko Potokar, predsednik sveta IVK Inštituta za varnostno kulturo in izvedel predavanji o kriminaliteti na internetu ter vplivu naprednih videonadzornih sistemov na varnost in zasebnost.

Z razvojem informacijsko-komunikacijske tehnologije so se kriminalna dejanja preselila tudi v navidezni svet interneta. Poleg neomejene možnosti informiranja, izobraževanja in komuniciranja, ki jo s svojimi storitvami omogoča internet, v njegovem svetu obstajajo tudi manj prijetne in celo nevarne stvari. Poleg poneverb, zlorab, goljufij, otroške pornografije in sovražnega govora obstaja še cela vrsta drugih groženj. Preprečevanje varnostnih incidentov in kriminalnih dejanj na internetu postaja ključen in dolgotrajen izziv raziskovalcev. Nastaja nova veda: znanost o kibernetski kriminaliteti, ki ima za podlago znanost o kriminaliteti in informacijsko tehnologijo. Raziskovalni izzivi v novi vedi so izjemni in zahtevni. Zahtevajo namreč rešitve, ki so hkrati zakonite, operativne in tehnično sprejemljive. Te rešitve obsegajo upravljanje in zaščito identitete, hkrati pa tudi transparentnost podatkov in ustrezno zaščito zasebnosti.

Poleg nevarnosti nadzora v virtualnem svetu pa obstajajo tudi sistemi za nadzor v realnem življenju. Ena izmed najpogosteje uporabljanih nadzornih tehnologij v današnjem času so videonadzorni sistemi. Predstavljajo eno izmed nenasilnih (angl.: non-invasive) nadzornih tehnologij, saj je njihova uporaba nepozornim posameznikom velikokrat neopazna. In ravno v tem se skriva nevarnost (zlo)rabe, saj se posamezniki obstoja video nadzora na določenem področju pogosto niti ne zavedajo oziroma se ga čez nekaj časa tako navadijo, da nanj pozabijo. Uporaba video nadzornih tehnologij je družbo razdelilo na dva pola. Eni pritrjujejo mnenju, da je video nadzor učinkovit (z vidika varovanja), na drugi strani pa se civilna družba osredotoča na nevarnosti, ki izhajajo iz nadzorovanja. Tako namestitev in uporaba videonadzora po eni strani povzroča zaskrbljenost zaradi poseganja v zasebnost in strah pred kontrolo oblasti nad prebivalci, po drugi strani pa je dobrodošla, saj povečuje stopnjo varnosti in zmanjšuje družbeno nesprejemljivo vedenje.

Razprava ob zaključku posveta je ponovno potrdila prepričanje, da smo za lastno varnost in zasebnost v prvi vrsti odgovorni sami ter kako pomembno je premisliti, katere informacije in osebni podatki sodijo na internet, preden jih tja tudi odložimo.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.