Doc. dr. Petra Zaletel, oddelek za športno rekreacijo, Fakulteta za šport Univerza v Ljubljani

0

Imate dolgoletne izkušnje pri svetovanju ljudem, ki preko vadbe in ustrezne prehrane uresničujejo svoje cilje s hujšanjem, pridobivanjem mišične mase, razvoja gibalnih sposobnosti itd. Kaj je najbolj pomembno pri posamezniku, da pride na omenjeni cilj?

Vrsto let sem vodila Studio za oblikovanje telesa in hujšanje, kjer sem imela priložnost spoznati ljudi z različnimi težavami, željami, cilji. Najpogostejši dejavnik debelosti in neprimerne prehrane je še vedno pomanjkanje telesne aktivnosti, neorganiziranost svojega časa in pa stres na delovnem mestu, ki je povezan s prekomernim vlaganjem prostega časa v dosego kariernih ciljev. Pri tem posamezniki pozabljajo na lastno zdravje, zanemarjajo harmonijo telesa in duha, izgubijo občutek za zmernost tako na področju dela, kot tudi na področju telesne aktivnosti, razvedrila, tudi prehrane, če želite.

Škoda je, da šele ko se nam začnejo dogajati očitne težave – izguba zdravja, dobrega počutje, nespečnost, obolenja, prekomerna teža in debelost… – šele takrat se začnemo zavedati, da bi bilo potrebno nekaj storiti tudi v tej smeri… Potem po navadi traja še nekaj časa, preden se dejansko lotimo vadbenih programov ali celo spremenimo nekoliko življenjski stil, pa še to so redki posamezniki, ki jim uspe samim. Zato vedno svetujem, da na začetku pristopimo do strokovnjakov, ki se s tem ukvarjajo; bodisi športnih pedagogov, drugih usposobljenih strokovnih delavcev v športu, ali celo vodij skupinskih vadb in osebnih trenerjev. Posameznik izrazi svoje želje, na osnovi katerih skupaj s strokovnjakom oblikujeta cilje in POT – torej načrtujeta vadbeni proces, lahko tudi program prehrane. Odvisno od vadečega pa je, ali se bo sam držal programa, ali pa ga bo strokovnjak spremljal, spodbujal in meril njegov napredek. Zagotovo bi priporočala to slednje, vsaj za začetnika in čas treh mesecev, dokler posameznik ne vzljubi novega stila življenja in mu postane njegov lasten. Ker se bo bolje počutil, ker bo opazil, da mu takšen način koristi tudi pri njegovi produktivnosti, delu z ljudmi, da se počuti bolj samozavestnega, si ga ne bo dovolil izgubiti…

Pot do cilja ni lahka, sploh na začetku, vendar ko smo enkrat v procesu (se pravi, da smo začeli z vadbo in ostalimi spremembami – zgodnejše spanje, redni in zdravi obroki, ipd.), potem se »kolo začne obračati« radi rečemo in vsak novi mali uspeh na poti vleče v naslednjega… in cilji se dosegajo sproti… Na koncu je res bistvo boljše počutje in večje zadovoljstvo s samim seboj.

Petra Zaletel 2

Foto: osebni arhiv

Ali smo v Sloveniji dovolj aktivni? Kaj kažejo raziskave glede na tuje države?

V Sloveniji še vedno nismo dovolj aktivni, se pa stanje izboljšuje. Če je še desetletje nazaj bilo popolnoma neaktivnih preko 40%, jih je danes le še tretjina. Redno aktivnih naj bi bila tudi tretjina Slovencev (2x tedenska vadba), vendar pa je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije redno aktivnih vsaj 4x tedensko samo 15% naših ljudi. Občasno aktivni (1-3x mesečno), ki ravno tako predstavljajo tretjinski delež, so včasih najbolj »poškodovani«, saj se lotevajo preredko kakšnih intenzivnih dejavnosti, takrat ko še telo na to ni pripravljeno, ne sledi in posledice so tu…

Zdravje je kot varnost, dokler ga imamo se nam zdi samoumevno, ko ga izgubimo, ga je veliko težje pridobiti nazaj. Ali se po vašem mnenju ljudje dovolj dobro zavedamo tega?

Zagotovo ne, sploh dokler so mladi in zdravi… Tisti, ki so že imeli kakšno poškodbo ali bolezen znajo ceniti čas in občutke brez nje, torej znajo biti hvaležni za vsak trenutek dobrega počutja in to skrbno negujejo. Opažam, da že mladi izgubljajo stik s svojim telesom in duševnostjo, ko se morajo v našem sistemu polnem pritiskom boriti za uspešnost – najprej na izobraževalnem področju, kasneje pri iskanju zaposlitve, reševanju bivanjskih problemov, ustvarjanju družine…in si v poplavi obveznosti pozabijo vzeti čas zase… Vedno je pot, če je le dovolj močna želja. Sama si pri treh otrocih in karieri vzamem zgodnji jutranji čas zase, vsak lahko najde »svojih 5 min«.

Petra Zaletel 3

Foto: osebni arhiv

Pravite, da nam telesna aktivnost omogoča zdravje in lepoto, ki sije. Kako lahko z vadbo vplivamo na svoje zdravje in skrb zanj, da bo res tako?

Vedno si moramo izbrati vadbo, ki nam je všeč, nas izpolnjuje, osrečuje. Lahko da je naporna, vendar bomo imeli po vadbi, ki si jo izberemo vedno pozitivne občutke. Takšno vadbo bomo radi obiskovali, jo izvajali, se v njej dobro počutili, predvsem pa sčasoma opazili pozitivne učinke, ki jih ima na naše zdravje in telo. Zadovoljstvo s samim seboj in drobni trenutki sreče so tisti, zaradi katerih se zdi, da sijemo navzven, da smo polni energije in srečni. Tako postanemo magnet za okolico, vsi si želijo izvedeti, kaj se nam dogaja v življenju, da smo tako pozitivni.

Glede vadbe je najbolje, da je okoli 50% naše vadbe aerobne (dlje časa trajajoča vadba, nizke do srednje intenzivnosti), potem 25% vadbe za moč in 25% vadbe za gibljivost. Tako bomo uspeli ohraniti ravnovesje v telesu, postali bomo vzdržljivi, močni in hkrati bo naše gibanje lahkotno, tudi estetsko. Aerobno vadbo lahko predstavlja plavanje, lahkoten tek, hitra hoja, kolesarjenje, tek na smučeh…, vadbo za moč izvajanje različnih vaj za moč z lastno težo ali z uporabo nekaterih pripomočkov (elastike, trakovi, težke žoge, lahko uteži…). Predvsem krepimo mišice trupa (trebušne, hrbtne), tudi rok in ramenskega obroča ter medenice in nog. Gibljivost je velikokrat podcenjena gibalna sposobnost, ohranja pa našo vitalnost, lahkotnost v gibanju in prevodnost energije znotraj nas.

petra-zaletel

Foto: osebni arhiv

Menite, da lahko dekleta in ženske oblikujejo svoje telo tudi v dnevni sobi. Imate kakšne konkretne nasvete, kako lahko pridejo na svoj cilj, glede na to, da je potrebna motivacija, ki jo je verjetno doma težje pridobiti?

Doma verjetno lahko vadbo izvajajo res že bolj motivirani posamezniki, ki tudi poznajo pravila varne vadbe, pred tem, pa jim mora zagotovo strokovnjak pojasniti način in metode treniranja. Ker je znanost o športu široka in interdisciplinarna veda, je začetnikom težko kar »znati« vaditi pravilno, zato bi jim najprej priporočala kakšen dolg sprehod, hojo v hrib, kolesarjenje, plavanje in šele nato izvedbo kakšne vaje za moč – opore na podlakteh, sklece na višji podlagi, počep, izpadni korak. Za kaj več, pa bi jih moral že podučiti (vsaj v začetni fazi) športni strokovnjak.

Andrej Kovačič                                                    E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.