Boštjan Podvršič, direktor podjetja Tibopo – Slovenija

0
Ste direktor podjetja Tibopo,  kjer ste z ekipo razvili sistem s 3D kamero, ki med vožnjo snema položaj rok. Vaš cilj je, da bi vozniki, imeli obe roki na volanu in, da bi bili tako bolj osredotočeni na vožnjo. Ali nam lahko zaupate, od kje je prišla ta ideja, ki je postala tudi slovenski start-up leta 2015?

Najprej bi želel povedati, da se zaradi zahtevnih svetlobnih razmer, ki so stalno prisotne v avtu, nato nismo odločili za 3D kamero, ampak  za modificirano IR kamero.

Ideja se je razvila iz nemočnega opazovanja stanja na cestah. Verjetno vsi opažate, da je osredotočenost voznikov popolnoma drugje. Le redki so zares „z glavo“ pri vožnji. Danes je motnja pozornosti v avtu velik problem, saj si vsi želimo nadoknaditi „izgubljeni“ čas v avtu na vse možne načine (telefoniranje, prehranjevanje, ličenje,..)

Pomemben dejavnik za dejanski premik v realizacijo te ideje, je bila tudi izguba prijateljice. Skupaj z gospodom, ki ji je priskočil na pomoč, sta stala ob pokvarjenem vozilu in nenadoma je vanju s polno hitrostjo zapeljal tovornjak. Voznik tovornjaka je namreč pisal tekstovno sporočilo, po domače sms. Oba sta na kraju nesreče izgubila življenje.

 V kateri fazi je trenutno projekt oziroma, kdaj bi se zadeva lahko pojavila na trgu?

Trenutno je v izdelavi funkcionalni prototip, ki ga bo možno že vgraditi v avtomobile, se pravi bo že imel pravo ohišje in funkcionalnost. Potem sledijo prvi testni kupci in zajemanje rezultatov ter neodvisna raziskava. Računamo, da bi v drugi polovici leta 2016 štartali s prodajo.

Ali je na trgu tudi kakšna konkurenca in kakšno prednost ima vaš sistem mDrive?

Konkurenco nam predstavljajo podobni sistemi za nadzor voznika. Temu se največ posvečajo predvsem pri znamkah Volvo in  Mercedez. Naša ključna prednost je retrofiting, se pravi možnost vgradnje v katerokoli vozilo in neposeganje v  zasebnost. Kamera namreč ne beleži posnetke, ampak samo podatke o dvoročni vožnji.

Motnje pozornosti med vožnjo so zelo aktualno področje, in sicer predvsem uporaba mobilnih telefonov zelo ogroža varnost v prometu. Ali je že kaj zanimanja za vaš produkt?

Veliko je bilo razgovorov in tudi zanimanje je ogromno. Moramo pa počakati, da dokončamo funkcionalni prototip.

Ali boste pričeli z izdelavo produkta, ko boste dobili večje število naročil v Sloveniji ali v tujini?

V začetku definitivno v Sloveniji, potem pa odvisno od povpraševanja, širitve in predvsem zmožnosti.

Pripravil: Andrej Kovačič                  E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.