Aleš Godec

0

Kaj te je motiviralo, da si se pridružil Sekciji mladih za varnost, ki deluje znotraj Slovenskega združenja za varen svet?

Na mojo odločitev je v veliki meri vplival neformalni pogovor z Andrejem, ki nam (meni in še nekaterim sošolcem) je predstavil samo idejo združenja. Predvsem me je motivirala želja po pridobivanju praktičnih izkušenj na področju varnosti ter možnost spoznavanja drugih akterjev s tovrstnega področja, tako vrstnikov, ki jih zanima varnost, kot že uveljavljenih strokovnjakov in ne nazadnje potencialnih delodajalcev.

Kakšne naloge oziroma kakšno vlogo imaš v združenju, kot koordinator projektov?

Skupaj z Domnom dajeva pobude za različne projekte, in pri njih sodelujeva ter pripravljava strokovne članke.

Katera so tista področja varnosti, ki te najbolj zanimajo in zakaj prav ta?

Predvsem me zanimata področji policijskega dela ter zasebnega varovanja. V sklopu zasebnega varovanja me zanima predvsem varovanje gostinskih objektov ter varovanje oseb.

Že več let treniraš tajski box, postal pa si tudi vaditelj le-tega. Kaj te je navdušilo, da si začel s treniranjem tega športa ter kakšne/katere sposobnosti si s tem športom razvil?

V otroštvu in tekom osnovne šole se nisem ukvarjal z nobenim športom, saj me klasične igre z žogo enostavno niso pritegnile. Zaradi tega sem bil povsem brez kondicije, skratka »švoh otrok«. Proti koncu osnovne šole pa sem spoznal, da tako enostavno ne bo šlo več naprej, ter sem se vpisal na fitnes. Navdušenje nad fitnesom me je hitro minilo, mi je pa tamkajšnji trener in hkrati tudi predsednik KTB Nak Muay-Matej Dremelj predstavil tajski boks. Brez oklevanja sem se odločil, da začnem s treningi. No, udeležil sem se prvega treninga, pod vodstvom uveljavljenega slovenskega borca Francija Grajša, ter postal zasvojen s tovrstnim športom. To je bilo leta 2009, od tedaj redno treniram, nekaj let sem tekmoval, sedaj pa treniram otroško skupino.

Tajski boks je kontaktni borilni šport, pri katerem se uporabljajo vsi udarci iz boksarskega repertuarja, nožne tehnike, pa tudi udarci s komolci in koleni. Treningi so intenzivni ter fizično naporni, zaradi česar rasteš tako v fizičnem kot v psihičnem smislu. V fizičnem smislu napreduješ kondicijsko, izboljšaš moč in vzdržljivost, ter nenazadnje, naučiš se tako dajati kot prejemati udarce. Menim, da je to pomembna lekcija tudi za vsakdanje življenje. Poleg tega s tem športom razviješ delovne navade, disciplino in občutek za red. Postaneš spoštljiv in potrpežljiv, naučiš se efektivno soočati s stresom.

photo Aleš Godec

Foto: osebni arhiv

Tvoje diplomsko delo nosi zanimiv naslov, Razvoj standarda zasebnosti v slovenskem kazenskem postopku. Povej prosim nekaj o tem.

Za ta naslov sem se odločil, ker me zanima tudi področje kazenskega prava ter človekovih pravic v kazenskem postopku. Pravica do zasebnosti je zanimivo in kompleksno področje, katerega razsežnosti se spreminjajo z razvojem tehnologije. V svojem delu sem v prvem delu preučil zgodovino določb slovenske kazensko procesne zakonodaje, ki so urejale posege v posameznikovo pravico do zasebnosti s strani države. V drugem delu pa sem primerjal aktualno slovensko zakonodajo z določbami izbranih tujih držav. Ugotovil sem, da je v Sloveniji razvoj tovrstne zakonodaje potekal v smeri izboljšav in odpravljanja nepravilnosti, ter da trenutna zakonodaja zagotavlja visok standard varovanja pravice do zasebnosti, tudi napram tujini.

Kaj je tvoja želja za prihodnost oziroma s čim se želiš ukvarjati v prihodnosti?

Moja prva želja po končanem magisteriju je zaposlitev v policiji. To si želim že od nekdaj, s tem namenom sem se tudi vpisal na Fakulteto za varnostne vede. V kolikor to ne bo mogoče, bom svojo kariero začel na področju zasebnega varovanja, sprva kot varnostnik, kasneje, ko bom pridobil dovolj izkušenj, pa kot varnostni menedžer. Navsezadnje pa me zanima tudi delo pravosodnega policista ter mestnega redarja.

 Skratka, želel bi delati na področju varnosti, saj me to najbolj zanima, prav tako pa bi rad unovčil bogato znanje, ki sem ga pridobil tekom študija. Ne delam si utvar, vem da je tovrstno delo na eni strani zelo zahtevno in odgovorno, na drugi strani pa pogosto premalo cenjeno, vendar enostavno to želim početi. Verjamem namreč, da si lahko dober in uspešen le v tem, kar te veseli in čemur si sto procentno predan.

Pripravila: Nina Gorše                     E: nina.gorse@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.