Virtualno mesečno srečanje z reševalcem nujne medicinske pomoči – 16. 3. 2021 (VARENSVET)

0

Dne 16. 3. 2021 ob 17. uri je pod okriljem VARENSVET in v organizaciji IVK Inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet, potekalo redno mesečno srečanje. Tokrat smo gostili poklicnega reševalca nujne medicinske pomoči in predsednika prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec, Urbana Korenča.

Gost nam je predstavil svojo pot od izobraževanja na srednji zdravstveni šoli, in prvih izkušenj med izobraževanjem z delom pri Rdečem križu in prvih intervencijah z gasilskim društvom, kjer se je prvič srečeval z dogodki, ki so pri sedanjem poklicu njegova stalnica, torej reševanje v prometnih nesrečah in nudenje medicinske pomoči.

Znanje in veščine, ki jih pri svojem delu potrebujejo poklicni reševalci NMP obsega zelo širok nabor znanja, saj so praktično prvi na mestu nesreč in pri ljudeh, ki pomoč potrebujejo, ne glede ali gre za odrasle osebe, za oživljanje otrok ali novorojenčkov. Organiziranost NMP v RS je namreč takšna, da se vsi srečujejo z vsemi situacijami na terenu, ne glede na to, kakšne so potrebe pri reševanju. V primeru, da je reševalec tudi voznik reševalnega vozila z zelo drago opremo, je tako odgovoren tudi za vozilo, kot za osebe, ki jih prevaža na nujni vožnji.

V svoji predstavitvi je gost izpostavil tudi protokol, ki ga imajo reševalne službe s Policijo v primeru nesreč in drugih izrednih dogodkov. Prav tako je bilo omenjeno, da zaradi potencialnih terorističnih napadov in drugih strelskih pohodov reševalne službe dopolnjujejo svojo opremo z balističnimi čeladami in neprebojnimi jopiči. Le-ti so bili namreč preventivno uporabljeni pri zadnji družinski tragediji, ki se je zgodila v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je bilo uporabljeno strelno orožje.

V predstavitvi je bilo omenjeno tudi nekaj nasvetov in sicer, da se v primeru nesreče na hitrih cestah, vozniki s svojimi vozili umikajo na levo in desno stran, da s tem omogočijo reševalnim vozilom prosto pot po sredini vozišča, in da se na lokalnih cestah z avtomobili umikamo na desno stran cestišča, pred ovinki pa se ustavimo za ovinkom in nikakor pred njim, saj s tem ogrožamo, da bi pri prehitevanju reševalnega vozila prišlo do trčenja z nasproti vozečim vozilo.

Prav tako je naš gost poudaril tri pomembne stvari, ki so za državljane zelo pomembne in sicer, da se udeležijo osnovnega tečaja oživljanja, da se naučijo sproščanja dihalnih poti, ko je potrebno osebo obrniti na bok, in da se naučijo zaustavljanje krvavitev, kar dosežemo tako, da močno pritiskamo na rano preko gaze. Samo s tem znanjem bi vsak, ki bi se znašel v situaciji, ko bi bila potrebna pomoč, povečal možnost za preživetje pomoči potrebni osebi.

Gospodu Korenču smo se zahvalili za njegovo predstavitev in za posredovane nasvete, ter mu zaželeli uspešno delo, ki pa ni samo delo, temveč je tudi poslanstvo, tudi v nadaljnji njegovi karieri.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.