Virtualno mesečno srečanje z mednarodnim strokovnjakom za varovanje in zaščito – 20. 4. 2021 (VARENSVET)

0

Dne 20. 4. 2021 ob 17. uri bo pod okriljem VARENSVET in v organizaciji IVK Inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet, potekalo redno mesečno srečanje. Tokrat bomo gostili mednarodnega strokovnjaka za varovanje in zaščito, telesnega stražarja IBA in vodjo zasebno-varnostne družbe LynxSecurity iz Hrvaške, Predraga Toplaka. Več o našem gostu si lahko preberete na povezavi.

Tema tokratnega mesečnega srečanja bo: Varnostnik – aktivni element sistema varovanja. Gost nam bo predstavil analizo trenutnega stanja na kadrovskem področju v zasebnem varovanju, težave do katerih prihaja, in ki so evidentirane pod vplivom negativne kadrovske selekcije, plačni politiki, in neustreznega vlaganja v sistemski pristop k razvoju tovrstne stroke in zanimanja v državi Hrvaški. Gost se bo dotaknil zakonskih rešitev, ki regulirajo kadrovski vidik na področju zasebnega varovanja, usposabljanje in zaposlovanje varnostnikov na Hrvaškem, predstavil bo standarde, ki bi morali biti pri izboru kadra za delo v zasebnem varovanju, skozi koncept biti, znati, delati. Strokovnjak se bo dotaknil tudi nekaterih dobrih in slabih praks v državah EU, ali je varnostnik lahko praktično vsak, ali samo osebe, ki so praktično usposobljene za izvajanje vseh zakonitih pooblastil varnostnika (ne samo na papirju), pri čemer je temu primerna tudi cena takšnega varnostnika, vlogi naročnikov zasebnega varovanja, dilemi ali na stanje zasebnega varovanja vpliva tudi dejstvo, da gre za tržno dejavnost, kjer lahko gredo podjetja v pridobivanje poslov s cenami, s katerimi ne moreš zagotavljati niti minimalne plače varnostnikom, kaj šele za strokovni razvoj, vstopanje zasebnega varovanja za varovanje zaporov in drugih državnih sistemov, ki v našem prostoru še niso prisotni, jih pa že izvajajo v drugih državah sveta, vključevanje varnostnikov v dejavnost rendžerjev na področju varovanja narave in migrantske problematike itd.

V zadnjem delu svoje predstavitve bo strokovnjak nakazal mogoče rešitve za izboljšanje stanja na področju zasebnega varovanja (zakonodaja, kadrovanje, pristopi, usposabljanja, zaposlovanje, napredovanje v službi, možnosti za specializacijo, vzdrževanje minimalne in višje ravni telesne pripravljenosti varnostnikov, pogoji za odvzem licence itd.).

V zaključnem delu bo potekala razprava in skupna analiza obstoječega stanja na področju zasebnega varovanja, ki ima glede na svojo vlogo za nacionalno in korporativno varnost izjemen potencial, in okrepitev iniciative s ciljem strokovnega razvoja področja.

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.