V Policijski akademiji odprli Park spomina Tacen

0

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta danes, 1. junija 2016, v Policijski akademiji odprla Park spomina Tacen. Odprtja spominskega parka so se udeležili tudi svojci policistov, ki so med delom izgubili življenja, leta 1991 ranjeni policisti ter predstavniki Združenja Sever.

Park spomina izraža pietetni odnos Policije do policistov, ki so padli v vojni za Slovenijo 1991, in policistov, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog v obdobju od julija 1991 dalje. Park spomina je območje znotraj Policijske akademije v Tacnu, v katerem so tudi spominska obeležja z vklesanimi imeni umrlih policistov.

Na enem obeležju so imena policistov, ki so padli med osamosvojitveno vojno, in sicer Marijan Doblšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Na drugem obeležju pa so vklesana imena policistov, ki so od leta 1991 izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog:    Jakob Ornik, policist Policijske postaje Tolmin (Policijska uprava Nova    Gorica), ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni    nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil preko previsa v globino, Anton Lipovac, stalni dežurni policist na Policijski postaji Kočevje    (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan, Mitja Capuder, policist Policijske postaje Koper (Policijska uprava    Koper), ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma,    Damjan Kukovič, policist Policijske postaje Litija (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 22. avgusta 2014 pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje, Igor Mauser, policist Policijske postaje Ljubljana Vič (Policijska uprava Ljubljana), ki je življenje izgubil po tem, ko se je 4. Julija 2015 storilec s svojim vozilom namerno zaletel v policijsko vozilo.

Kot je v svojem nagovoru dejala notranja ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar, policijski poklic ni služba, ki jo mehanično opravimo v osmih urah, nato pa zapremo vrata za seboj, temveč je del življenja vsakega policista, tudi takrat, ko ne opravlja policijskih nalog. “Zato policist nikakor ne more biti samo eden izmed množice poklicev na trgu dela, ampak je način

življenja in častno poslanstvo, ki ga mora vsak posameznik čutiti, in zavestno izbrati kot svojo poklicno in življenjsko pot. Ta pot ni vselej lahka in tudi ni primerna za vsakogar, saj zahteva močne in trdne osebnosti, z osebnimi odlikami in vrlinami, kot so pogum, nesebičnost in tovarištvo.”

“Pomembno je, da s tovrstnimi obeležji zagotovimo spomin za tiste generacije, ki niso neposredno doživljale teh dogodkov, kot je na primer generacija, ki se je danes zbrala tukaj v Tacnu. Še posebej je izražena simbolika teh obeležij v dejstvu, da so postavljena tam, kjer je večina ranjenih in umrlih iz policijskih vrst pričela svojo poklicno pot, prvič oblekla modro uniformo z upanjem in zanosom, da bodo služili narodu, da bodo izvajali svoje poslanstvo. Na začetku svoje poti se še niso zavedali, s kakšnimi nevarnostmi in tveganjem se bodo pri svojem delu soočili,” je dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

“Moja velika želja je, in prepričan sem, da to željo delimo vsi zbrani tukaj, da na ta kamen, ki predstavlja spominska obeležja, ne vklešemo nobenega imena več,” je še dodal Fank.

Ob slovesnem odprtju parka so bila danes podeljena tudi priznanja ranjenim pripadnikom policije.

Več informacij, zvočne posnetke govorov ter fotografije z odprtja najdete v sporočilu za javnost na spletni strani policije:

http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/84459-v-policijski-akademiji-odprli-park-spomina-tacen

Lep pozdrav!

Mag. Vesna Drole

Vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.