Samoobramba Krav Maga Global (KMG)

0

Trend, ki se pojavlja v Slovenskem prostoru, je poplava raznolikih samoobramb, samoobrambnih tečajev, inovatorjev na samoobrambnem področju, mojstrov borilnih veščin in še bi lahko naštevali. V tem pestrem izboru borilnih veščin, ki se po novem ukvarjajo tudi s samoobrambo pred več napadalci in orožjem, je zainteresirani v dilemi, v kateri tečaj oziroma klub naj se sploh vpiše, saj se vsi oglašujejo kot najboljši na področju samoobrambe.

krav maga

Foto: arhiv Krav Maga Global (KMG)

Kam torej po znanje samoobrambe? Prvo, kar je potrebno narediti, je preveriti ozadje sistema samoobrambe, iz kje izhaja in kdo jo uporablja. Če določene vrste samoobrambe ne uporablja nobena vojska policija ali posebne enote, verjetno za to obstaja določen razlog in sicer, da ni dovolj dobra oziroma je pomanjkljiva. Naslednji kriterij je izobraženost inštruktorjev. Vsak, ki hoče biti na svojem področju uspešen, se mora konstantno izpopolnjevati ter se nadgrajevati. Biti inštruktor nečesa ni dovolj, potrebno je biti dober inštruktor. Pomemben kriterij je tudi, ali se sam sistem samoobrambe razvija ter dopolnjuje. Tu imajo problem tradicionalne borilne veščine, saj nimajo odgovora na sodobne asimetrične grožnje, pomanjkljivost je predvsem njihov stik z realnostjo pri obrambah pred raznovrstnim orožjem. Ko se posameznik odloča za določen trening, mora razlikovati med samoobrambo in borilnim športom. Če se nekdo želi ukvarjati z borilnim športom, se lahko vpiše na box ali kickbox …, če pa se želi ukvarjati z meditacijo, pa je zanj bolj primerna joga ali taichi. Nikakor pa ukvarjanje z borilnim ŠPORTOM še ne pomeni pripravljenosti na realno samoobrambo. Seveda vam lahko poznavanje močnih ter hitrih udarcev iz borilnih športov pomaga vendar še zdaleč ne moremo primerjati borbe v ringu ali tatamiju z asimetričnim spopadom na ulici kjer si nasprotniki po večini niso enaki ne v moči, številu, izkušenosti, oboroženosti (nož, palica, strelno orožje…). Končni kriterij odločitve je uporabnost določene samoobrambe ali tehnike v realnosti. Tehnika mora biti primarno primerna za vse, ne glede na spol, konstrukcijo in fizično pripravljenost. Šibkejši mora s pravilno tehniko nadvladati močnejšega, oboroženega napadalca oziroma več napadalcev. Tu po večini primerov odpadejo vsi vzvodi, zvijanja rok, meti čez ramo… Tehnika mora biti enostavna za uporabo, hitro učljiva ter pravilno taktično aplicirana. Najboljše tehnike so tiste, ki izhajajo iz človeških naravnih refleksov ter jih obenem nadgrajujejo.

samoobramba

Foto: arhiv Krav Maga Global (KMG)

Kako učinkovit je sam sistem, pove dejstvo, da Krav Mago trenirajo in prakticirajo ne samo pripadniki Izraelskih obrambnih (tudi specialnih) sil, temveč tudi druge specialne enote vojske in policije ter obveščevalnih služb po celem svetu. Med drugimi Krav Mago uporabljajo; FBICIAMossad, ameriška policijska specialna enota SWAT in francoska specialna enota GIGN, Poljska vojska (komandosi in mornarica, večina vojaških akademij, akademija vojnega letalstva), policija ter specialne policijske enote.

samoobramba

 Foto: arhiv Krav Maga Global (KMG)

Glavni princip Krav Mage je končati napad v najkrajšem možnem času. Prav zato so vsi udarci usmerjeni v najbolj ranljive telesne točke (oko, vrat, mednožje, koleno,…), ki napadalca v trenutku onesposobijo. Ostali principi Krav Mage so: izogni se poškodbam, hitro nevtraliziraj napadalca, čim hitreje preidi iz obrambnih v napadalne tehnike, izrabi naravne telesne reflekse, izrabi vse kritične točke telesa in uporabi vse možne pripomočke, ki so ti v trenutku napada na razpolago ter se v vsakem trenutku zavedaj okolice.

Vodilna mednarodna organizacija, ki prisega na strokovnost ter visoko usposobljenost inštruktorjev ter posledično vadečih, je Krav Maga Global. Ustanovitelj in glavni inštruktor organizacije je Eyal Yanilov, ki je gonilo razvoja sodobnega Krav Maga sistema. Veliko je organizacij, ki poučujejo Krav Mago vendar se moramo zavedati, da Krav Maga pred petdesetimi leti ni enako Krav Maga danes. V tem času je prišlo do mnogih inovacij, evolucij tehnik ter taktičnega delovanja. Vsi, ki niso vlagali v svoje znanje, ter se izpopolnjevali pri viru Krav Mage, so obstali v času ter praktično poučujejo stare tehnike, ki niso izpopolnjene oziroma so zastarele. Krav Maga Global je postavila svetovne standarde znanja samoobrambe. Vsi inštruktorji  KMG  so morali prestati zahtevno 180 urno usposabljanje, katerega vodijo najboljši inštruktorji Krav Maga na svetu, ki poučujejo tako vojsko, specialce kot tudi civiliste. Na končnem izpitu, ki traja 2 dni, je merilo za opravljen izpit več kot 85% uspešnost. Na izpitu je praviloma prisoten Eyal Yanilov, ki osebno potrdi ter preveri znanje vsakega novega inštruktorja v organizaciji. Da opraviš inštruktorski izpit, ni dovolj, inštruktorji moramo svoje znanje konstantno nadgrajevati v obliki inštruktorskih seminarjev na mesečni ravni. Zakaj omenjam visoke strokovne standarde, izobraževanja ter pomembnost odločitve, kam po znanje samoobrambe? Ker pri samoobrambi ni prostora za napake, ulica ne odpušča, v realni situaciji ni popravnih izpitov, zato preden se odločite, kam po zanje samoobrambe, preverite ozadje sistema, njegov razvoj ter predvsem ustrezno usposobljenost inštruktorjev, ne nazadnje gre za vašo varnost ter vaše življenje.

 Avtor: Svit Mavsar                    E: info@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.