Peter Pekolj, koprski kandidat za policista, prejemnik medalje policije za požrtvovalnost

0

Ste kandidat za policista za nadzor državne meje. Kako to, da ste se odločili za delo v policiji?

Za delo v policiji sem se odločil predvsem na podlagi dolgoletne želje in zanimanja za ta poklic. Temu sem »prilagodil« tudi šolanje, saj sem končal Fakulteto za varnostne vede in Pravno fakulteto.  

V mesecu decembru 2015 ste prejeli medaljo policije za požrtvovalnost, ki sta vam jo podelila generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar. V zadnjem hipu ste pred samomorom rešili žensko, ki je visela z balkona v 4. nadstropju stanovanjskega bloka. Da ste jo lahko zgrabili, ste se morali s celim telesom nagniti čez ograjo. Ali nam lahko opišete dogodek tistega dne?

Tistega dne smo ravno dobro pričeli z delom, ko nas je operater OKC-ja poslal na nujni dogodek, kjer naj bi ženska skušala storiti samomor in je visela na zunanji strani balkona stanovanjskega bloka. Ko smo prispeli na kraj smo se ozrli navzgor in videli žensko, kako visi z balkona v 4. nadstropju. Takoj smo se pognali v tek, vstopili v blok in tekli do 4. nadstropja. Ko smo pritekli do pravega nadstropja, nismo točno vedeli katero stanovanje je pravo, zato sem se odločil (na podlagi položaja balkona oziroma stanovanja, ki sem ga videl z dvorišča stanovanjskega bloka, ko smo prispeli na kraj) da vstopim v stanovanje, kolegici pa sta mi sledili. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna, saj sem po vstopu opazil na balkonu partnerja ženske, kako komaj še drži roke svoje žene. Takoj, ko sem pristopil sem se nagnil čez balkon, žensko prijel za noge in jo hitro potegnil na notranjo, varno stran balkona, kjer sta ji potem kolegici nudili vso potrebno pomoč.

Peter Pekolj 2

Foto: osebni arhiv

Kaj ste v tistem trenutku razmišljali, verjetno prav veliko časa za razmišljanje ni bilo, ali pač?

Časa za razmišljanje res ni bilo prav veliko. Ko smo tekli po stopnicah stanovanjskega bloka in se približevali 4. nadstropju, sem predvsem razmišljal, katero stanovanje je pravo. Pri neposrednem pristopu na balkon in reševanju pa nisem veliko razmišljal, mogoče sem imel sekundo časa, da se odločim kako jo bom prijel in potegnil iz zunanje strani balkona na varno.  

Kako ste se počutili v naslednjih urah oz. dneh po dogodku, namreč pri reševanju ženske bi lahko tudi sami padli z balkona 4. nadstropja?

Ker se je dogodek zgodil ravno na začetku delovnega dneva oziroma večera, sem bil potem še cel čas poln adrenalina. V naslednjih dneh sem bil predvsem ponosen na to, da sem uspel nekomu rešiti življenje in opraviti dobro delo, ter da sem reagiral tako kot sem.

Ali ste bili že kdaj v preteklosti priča podobnim dogodkom, ko je bilo nujno potrebno komu pomagati ali reševati življenje?

Sem bil priča različnim dogodkom v okolici doma, v katere pa nisem bil neposredno udeležen – samo kot opazovalec.  

Ali nam lahko zaupate, katera področja dela v policiji vas zanimajo oz. bi si jih želeli opravljati v prihodnosti?

Kratkoročni cilj je vsekakor ta, da bi bil čim hitreje poslan na došolanje, da bi potem delal na splošnih nalogah policije. Glavni cilj je pa vsekakor kriminalistična policija.

Andrej Kovačič           E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.